FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 18. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Hrvatski sabor završio je danas izvanrednu sjednicu usvajanjem paketa financijskih zakona. Sjednica je bila planirana i za iduća dva dana no kako je, zbog predomišljanja HDSSB-a, otpalo izjašnjavanje o ustavnim promjenama, a na zahtjev Hrvatskih laburista i prijedlog Vlade da se zaposlenima u javnim službama 2014. ne isplate božićnice i regres, sjednica je započela i završila u jednom danu. Saborska je većina donijela novi Zakon o kreditnim institucijama, po kojemu će teret sanacije banaka ubuduće snositi vlasnici i vjerovnici, a ne uspiju li u tome sanacija se prebacuje na teret zajedničkog fonda za rizike, te na kraju na državu, odnosno porezne obveznike. Donesen je i Zakon o središnjem registru osiguranika te Zakon o tržištu kapitala. Osnovano je Vijeće za financijsku stabilnost, za makrobonitetni nadzor financijskog sustava te Povjerenstvo za fiskalnu politiku, koje će nadzirati primjenu fiskalnih pravila i skrbiti o fiskalnoj disciplini, transparentnosti i održivosti javnih financija. Zastupnici su se nakon sjednice okupili na prigodnom božićnom domjenku, a Sabor će rad nastaviti nakon 15. siječnja, do kada traje ustavna stanka u zasjedanju.

ZAGREB

Vlada je danas uredbom odredila visinu minimalne plaće za iduću godinu u bruto iznosu od 3.017,61 kuna, što je za tridesetak kuna više od sadašnjeg iznosa minimalne plaće. Iznos minimalne plaće određen je imajući u vidu povećanje udjela minimalne plaće u prosječnoj plaći, uvažena je čijenica da se gospodarstvo još uvijek nalazi u recesiji, kao i da je pala kupovna moć građana, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Minimalna plaća stoga je povećana za 32,83 kune, rekao je Mrsić dodavši da se socijalni partneri nisu suglasili s njenim iznosom. Vlada je donijela i odluku o ograničenju novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama u idućoj godini. Ministar uprave Arsen Bauk objašnjava da se ograničenje ne odnosi na zapošljavanja na upražnjena radna mjesta zbog prestanka ugovora o radu, popunjavanje radnih mjesta radi zamjene, te zapošljavanja na radna mjesta koja će se sistematizirati nakon proširenja djelokruga javnih službi. Ograničenje se također ne odnosi na javne službe koje će početi s radom nakon stupanja na snagu odluke, na zapošljavanja koja su već započeta i zapošljavanja osoba u javnim ustanovama koje sudjeluju u upravljanju, provedbi i reviziji Europskih strukturnih i kohezijskih fondova EU, te osoba koje su obvezne poduzimati aktivnosti potrebne za završetak provedbe programa IPA.

ZAGREB

Nakon današnje sjednice Vlade i službeno je počeo najavljivani proces objedinjavanja bolnica u Hrvatskoj, a ministar zdravlja Rajko Ostojić naglašava kako će se time povećati dostupnost i učinkovitost zdravstvene zaštite. Vlada je donijela odluku o pripajanju četiriju bolnica - varaždinskoj Općoj bolnici pripojit će se Specijalna bolnica za kronične bolesti Novi Marof i Bolnica za plućne bolesti i TBC Klenovnik, Općoj bolnici Dr. Josip Benčić iz Slavonskog Broda bit će pripojena novogradiška Opća bolnica, a pakračka Opća županijska bolnica bit će pripojena Općoj županijskoj bolnici Požega. "Preduvjeti su stvoreni, sve bolnice imaju objedinjeni hitni bolnički prijem, prije 10 dana na snagu je stupio novi pravilnik o unutarnjem ustroju kojim su ukinuti svi odsjeci, čime su napravljene značajne financijske uštede, promijenjen je broj postelja za odjele i podignut s deset na 15. Odlukom se povećava dostupnost zdravstvene zaštite i omogućava učinkovitija i kvalitetnija zdravstvena zaštita", rekao je Ostojić. Ne radi se samo o pukom spajanju bolnica nego o značajnim organizacijskim i strukturnim reformama. Slični procesi pripajanja bolnica, napomenuo je Ostojić, u Europi se događaju u zadnjem desteljeću pa je, primjerice, u Francuskoj na sličan način pripajanje prošlo 99 bolnica, a u Njemačkoj njih 129.

ZAGREB

HPB Invest je najavio će sutra, 19. prosinca 2013. godine, isplatiti posljednju, šestu ratu umirovljeničkog duga za 15,5 tisuća korisnika obiteljskih i najviših mirovina, a riječ je o iznosu od 117,14 milijuna kuna. "Tako će Republika Hrvatska kao osnivač Umirovljeničkog fonda izvršiti i svoju posljednju obvezu isplate obeštećenja svim članovima Umirovljeničkog fonda", navodi se u priopćenju HPB Investa. Posljednju, šestu ratu umirovljeničkog duga dobit će 15.501 članova Registra obiteljskih i najviših mirovina u iznosu od 117.144.405 kuna. Iz HPB Investa napominju kako će sredstva biti uplaćena na tekuće račune i štedne knjižice članova Fonda ili će se isplatiti u poštanskim uredima putem uputničkog naloga kojeg su članovi Fonda dobili na kućne adrese. Uputnički nalog služi za gotovinsku isplatu sredstava na šalterima Hrvatske pošte, a vrijedi do 31. siječnja 2014. godine. Ukoliko članovi Fonda do tada ne podignu svoja sredstva, trebaju se javiti u HPB Invest kako bi dogovorili način isplate, navodi se u priopćenju.

ZAGREB

Vijeće za nacionalnu sigurnost danas je raspravljalo o stanju sigurnosti u Hrvatskoj i regiji te aktivnostima sigurnosno-obavještajnog sustava i sustava nacionalne sigurnosti koje proizlaze iz članstva Hrvatske u NATO-u i EU, uključujući pregled sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga u međunarodnim misijama. Na redovitoj sjednici predstavljeni su i podaci vezani za moguće ugroze javnih elektroničkih komunikacija. Zaključeno je da nadležne ustanove trebaju nastaviti s aktivnostima u cilju detektiranja mogućih rizika i stvaranja uvjeta za povećanje razine sigurnosti javnih komunikacijskih sustava i zaštite osobnih podataka građana, izvijestila je Vlada na svojim internetskim stranicama. Članovi Vijeća za nacionalnu sigurnost upoznati su i s aktivnostima u okviru međunarodne suradnje, te su upoznati s prijedlogom godišnjih smjernica za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2014.

ZAGREB

Zagrebački holding obavjestio je danas građane da će od 13. do 31. siječnja odvoziti glomazni otpad putem mobilnih reciklažnih dvorišta u onim područjima Zagreba u kojima nije obavljen drugi odvoz u ovoj godini, a novi način odvoza glomaznog otpada u 2014. bit će započet početkom ožujka. Zagrebački holding na svojoj internetskoj stranici i stranici podružnice Čistoća objavio je raspored odvoza glomaznog otpada koji se odnosi samo na gradska područja u kojima nije obavljen drugi odvoz u 2013. godini. Iz Službe za korporativne komunikacije Zagrebačkog holdinga priopćili su da će "novi način odvoza glomaznog otpada za Grad Zagreb u 2014. godini biti započet prema planu, početkom ožujka". "Kako u zadnjem kvartalu ove godine nismo mogli poštivati planirane termine i pružiti uslugu drugog odvoza glomaznog otpada u nekim dijelovima Grada, obavještavamo građane da ćemo odvoz obaviti putem mobilnih reciklažnih dvorišta u razdoblju od 13. do 31. siječnja 2014. godine. Mobilna reciklažna dvorišta propisana su novim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom od Ministarstva zaštite okoliša i prirode", kaže se u priopćenju.

RIJEKA

Učenicima i studentima pomorskih zvanja danas su na riječkom Pomorskom fakultetu dodijeljene 23 stipendije Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Ugovore za dodjelu stipendija na prigodnoj svečanosti potpisalo je 13 učenika Pomorske škole u Bakru, četiri učenika Srednje škole 'Ambroza Haračića' Mali Lošinj te šest studenata riječkoga Pomorskog fakulteta. Ministarstvo dodjelom stipendija promiče upis učenika u pomorske škole i studenata na pomorske fakultete, kako bi pomoglo razvoju hrvatskog brodarstva, istaknuto je. U školskoj i akademskoj godini 2013./2014. dodijeljeno je ukupno 60 stipendija, od kojih 48 primaju učenici srednjih pomorskih škola, a 12 stipendija primaju redovni studenti pomorskih fakulteta. Pojedinačna stipendija je 800 kuna mjesečno za učenike i 1200 kuna mjesečno za redovite studente. Sada stipendije prima ukupno oko 400 učenika i studenata koji se školuju za pomorska zanimanja. Zamjenik ministra Zdenko Antešić istaknuo je kako se stipendije daju da bi se mladi mogli školovati za tradicionalna pomoračka zanimanja. Podsjetio je da su hrvatski pomorci cijenjeni u svijetu i da će kvalitetom koju postignu školovanjem moći naći svoje mjesto na tržištu rada.

DUBROVNIK

U Slanome u Dubrovačkom primorju danas je počela gradnja novih 100 metara operativne obale, a vrijednost radova je pet milijuna kuna. Projekt zasad financira Lučka uprava Dubrovačko-neretvanske županije, rekao je ravnatelj te uprave Antun Banovac, dodajući kako se očekuje da će se u financiranje uključiti i Ministarstvo pomorstva. Projektom će se dobiti operativna obala, ali i šetnica s hortikulturnim sadržajima. Radovi bi trebali biti gotovi do 1. lipnja 2014. Načelnik općine Nikola Knežić rekao je kako će se izgradnjom rive, dvosmjerne ceste, komunalnog privezišta te ACI-jeve marine, na kojoj bi radovi trebali početi početkom sljedeće godine, završiti nautički centar Slanoga i Dubrovačkog primorja. Zamjenik župana Davorko Obuljen istaknuo je kako je Dubrovačko primorje tim projektom te projektima koji su počeli u posljednjih nekoliko godina "krenulo u veliki razvojni zamah koji će tu općinu opustošenu ratom konačno staviti uz bok najrazvijenijih općina".

ZAGREB

SDP-ov zastupnik i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo nije danas htio komentirati optužnicu koju je protiv njega potvrdio osječki Županijski sud, zbog sumnje u podmićivanje dvoje vukovarskih gradskih vijećnika. Sabo je bez riječi prošao pored novinara koji su ga čekali na ulazu u sabornicu, gdje se priključio kolegama na glasovanju. Ignorirao je upite "kako komentirate potvrđivanje optužnice", prolazeći pored novinara kao da ih ne čuje. Optužno vijeće osječkog Županijskog suda danas je potvrdilo optužnicu protiv Sabe, kojega Uskok tereti za kazneno djelo podmićivanja vijećnika.

OSIJEK

Osječko-baranjska Županijska skupština prihvatila je danas većinom glasova županijski proračun za 2014. godinu od 358,2 milijuna kuna, što je 1,88 posto više u odnosu prema ovogodišnjem proračunu. Predstavljajući proračun, pročelnica Upravnog odjela za financije Snježana Raguž rekla je kako su iduće godine planirana dva zaduženja - pet milijuna kuna za udio u sufinanciranju projekata iz europskih fondova te 10 milijuna kuna za projekte energetske učinkovitosti. Vijećnici vladajućega HDSSB-a ocijenili su kako prijedlog proračuna govori o stabilnosti županije, ne samo ove godine, nego u kontinuitetu, te su istaknuli kako ove godine županija nije imala deficit, a prihodi su joj stabilni. Vijećnici oporbenoga HNS-a prigovorili su da se previše novca troši za funkcioniranje same županije, njezinih institucija i upravnih tijela, gdje se predviđa povećanje rashoda za pola milijuna kuna, te misle da upravo u tom dijelu treba tražiti prostor za uštedu ili preraspodjelu proračunskog novca. Klub vijećnika SDP-a ocijenio je kako proračun nije socijalno osjetljiv i pokazuje da županija nema viziju razvoja te da ga zato ne može poduprijeti. Župan Vladimir Šišljagić (HDSSB) rekao je kako je proračun, s obzirom na opću krizu i recesiju, neusporedivo bolji od državnog proračuna jer nema deficita, a županija je zadržala financijsku stabilnost i nije zaustavila nijedan projekt ni investiciju.

SISAK

Na današnjoj sjednici sisačkoga Gradskog vijeća prihvaćen je gradski proračun za 2014. godinu od 196 milijuna kuna, što je 13 milijuna kuna ili šest posto manje od ovogodišnjeg proračuna. Najveće uštede u proračunskim rashodima ostvarit će se na troškovima za zaposlene u Gradskoj upravi - šest milijuna. "Restrukturiranjem ćemo plaće u sljedećoj godini smanjiti 10 posto. Nedopustivo je da neki zaposlenici, a ne odnosi na pročelnike, imaju plaću veću od 10.000 kuna. Uštede ćemo ostvariti smanjenjem dotacija za neke privilegirane sportske klubove, otkazivanjem skupog zakupa sportskih terena i na drugim stavkama", rekla je gradonačelnica Kristina Ikić-Baniček (SDP). Oporbeni vijećnici nisu poduprli takav prijedlog jer smatraju da će zbog ušteda nekoliko stotina zaposlenih ostati bez posla. Vladajuća koalicija s partnerima (SDP, HNS, HL, HSP, HSU) imala je dovoljno glasova - 14, a protiv je bilo 11 oporenih vijećnika (HSP AS, HDZ, SLS, HSS). Na sjednici su prihvaćene i treće izmjene i dopune gradskog proračuna za ovu godinu, za koje je rečeno da su uglavnom tehničke, uz smanjenje prihoda i rashoda za dva posto.

ZAGREB

U organizaciji Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) danas je održan okrugli stol pod nazivom Konstitucionalizacija demokratske politike na kojem se raspravljalo o odnosu konstitucionalizma i demokracije, kao i ulozi Ustavnog suda. "Akademija nema iluzija da će se njeni stavovi prihvatiti, no ona djeluje dugoročno i zalaže se za trajne vrijednosti”, rekao je predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, poručivši da je za dobro funkcioniranje ustavne demokracije osim kvalitetnih zakona i ustava važna i društvena svijest. O prijeporima između demokratskog i konstitucionalnog principa govorio je akademik Zvonko Posavec koji je istaknuo da njihova međusobna veza postoji već 200 godina u pojmu demokratske ustavne države, ali da u toj vezi ne postoji uvijek harmonija. Član suradnik Akademije, Arsen Bačić, istaknuo je važnost dijaloga kao preduvjeta demokracije i dobre vladavine temeljem kojeg se može doći do konstitucionalizacije demokratske politike. Upozorio je na pojavu tendencija da se Ustav pretvori u fasadu bez sadržaja i stvori jaz između pravne i stvarne Hrvatske.

ZAGREB

U prigodi 150. obljetnice rođenja hrvatske i svjetske operne dive, sopranistice Milke Trnine, u Muzeju grada Zagreba večeras je otvorena monografska izložba o profesionalnim dostignućima naše proslavljene umjetnice. Autorica izložbe je kustosica Maja Perica, a izložbu je otvorila glazbena kritičarka Marija Barbieri. Posjetitelji će vidjeti ostavštinu Milke Trnine, koja se čuva u Muzeju grada Zagreba, a koju čine više od 250 predmeta, među kojima fotografije, kazališne kostime, plakate, kazališne objave, crteže kazališnih kostima, memorabilije i osobne predmete. Izložba je upotpunjena predmetima iz fundusa Etnografskog muzeja u Zagrebu, Gradskog muzeja Požega i Muzeja za umjetnost i obrt. Monografskoj izložbi u Muzeju grada Zagreba prethodila je izložba koju je taj muzej 2006. godine realizirao u Royal Opera House u Londonu, u povodu 100. obljetnice posljednjeg Trninina nastupa u Londonu. Milka Trnina (Vezišće kod Ivanić-Grada, 1863. - Zagreb, 1941.), najveća je hrvatska operna umjetnica. Pjevanje je učila u Zagrebu i Beču gdje je završila konzervatorij. Debitirala je u Zagrebu 1882. godine. Niz godina nastupala je u Njemačkoj, Rusiji, Engleskoj, SAD-u i mnogim drugim europskim zemljama. Velika primadona Trnina u Metropolitanu u New Yorku nastupila je čak 79 puta. Izložba je otvorena do 28. veljače.

ZAGREB

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potvrdio je danas da će podružnica Zagrebačkog holdinga, izdavačka kuća AGM, ići u restrukturiranje ali pritom, kako je rekao, "nitko neće završiti na cesti". Na upit novinara hoće li se AGM ugasiti, a njegovih 36 zaposlenih dobiti otkaz uz otpremnine, Bandić je rekao da će AGM doživjeti svoje restrukturiranje i transformaciju, ali ništa se neće raditi "preko koljena" i nitko neće završiti na cesti. Sva trgovačka društva koja nisu u core businessu Zagrebačkog holdinga i Gradske uprave doživjet će transformaciju, pa i AGM. Svi ljudi koji tamo rade bit će zbrinuti, danas će slagati knjige, a sutra će raditi nešto drugo. Ta vertikalna rotacija unutar Holdinga bit će praksa i ubuduće, a oni koji to ne budu željeli raditi tražit će posao na drugoj strani, poručio je Bandić. Ustvrdio je kako je gradska vlast u pet mjeseci sanirala Zagrebački holding, pa je sada red na podružnicama Holdinga da "počnu nešto vraćati u interesu građana Zagreba".

VIŠNJAN

Djelatnik labinske zaštitarske tvrtke "Sigurnost", 47-godišnjak iz Poreča ranjen je danas u pljački Istarske kreditne banke u Višnjanu, izvijestila je poslijepodne istarska policija. Neslužbeno se doznaje kako je razbojniku u bijegu ispao snop novčanica, a još nije poznato je li ukrao veću svotu ili samo onu koja mu je ispala. Zaštitaru su prvu pomoć pružili djelatnici porečke Hitne pomoći, nakon čega je prevezen u pulsku bolnicu. Izvan je životne opasnosti. Djelatnici istarske policije intenzivno tragaju za razbojnikom, a glasnogovornica Nataša Vitasović pozvala je građane da se jave policiji ako imaju informacije koje bi joj mogle biti korisne u vezi s tim slučajem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙