FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 18. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Predsjednik Vlade Zoran Milanović nije u mogućnosti sudjelovati na javnoj raspravi koju organizira Stožer za obranu hrvatskog Vukovara u Zagrebu, jer se 24. i 25. listopada održava sjednica Europskog vijeća u Bruxellesu, poručili su iz Vlade reagirajući na informaciju u medijima da će se idući sastanak premijera i Stožera održati 24. listopada u Zagrebu. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara izvijestio je danas na konferenciji za novinare da će razgovori s hrvatskom vladom biti nastavljeni 24. listopada u Zagrebu u proširenom sastavu izaslanstva te da se uz premijera Milanovića očekuje i nazočnost predsjednika države.

ZAGREB - Predstavnici Gospodarsko-socijalnog vijeća razgovarali su danas s povjerenikom Europske unije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost Laszlom Andorom o razini socijalnog dijaloga i novim projektima, izvijestio je nakon sastanka ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Prema Mrsićevim riječima, Andor je naglasio važnost budućeg korištenja sredstava iz europskog socijalnog fonda koja će omogućiti da se podigne razina socijalnog dijaloga u Hrvatskoj, a i da socijalni partneri, u prvom redu sindikati, mogu dobiti značajna sredstva za edukaciju i suradnju s drugim sindikatima.

ZAGREB - Državni zavod za statistiku (DSZ) priopćio je danas kako se nestale osobe, pa tako ni one s područja Vukovara, prilikom popisa stanovništva ne uključuju u ukupni broj stanovnika određenog naselja ako je od njihova nestanka proteklo više od godinu dana. "U skladu s metodološkim uputama, nestale su se osobe popisivale kao stalni stanovnici naselja u kojem su živjele do trenutka nestanka, a privremeno su odsutne. Metodološki, te osobe nisu uključene u ukupni broj stanovnika određenog naselja ako je od dana njihova nestanka proteklo više od 12 mjeseci", navode u DSZ-u.

ZAGREB - Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za katehizaciju nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić rekao je danas da se u Vukovaru treba čuti i jednu i drugu stranu jer se konfrontacijom ništa ne može postići, dodavši kako prvo treba riješiti probleme, a onda stavljati ćirilićne ploče. "Drago mi je da je premijer bio u Vukovaru", rekao je mons. Hranić na konferenciji za novinare nakon 47. plenarnog zasjedanja HBK, zamoljen da komentira stanje u Vukovaru.

ZAGREB - Voditeljica Documente - Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič izajvila je danas da prijepore u Vukovaru oko ćiriličnog pisma treba dovesti u vezu s teretima svih isključivosti, čije se naslijeđe osjeća i danas. "Još uvijek ima barijera i teškoća u primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i još uvijek smo daleko od toga da budemo uključivo društvo", rekla je Teršelič na konferenciji "Fenomeni isključivosti u Republici Hrvatskoj 1990-ih godina".

ZAGREB - Obrazovanje odraslih u Hrvatskoj osnaženo je s više od 2,2 milijuna eura bespovratnih sredstava koja su raspodijeljena na 16 ustanova za obrazovanje odraslih diljem Hrvatske kojima su ugovori o financiranju u sklopu natječaja "Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih" iz Operativnoga programa "Razvoj ljudskih potencijala" dodijeljeni na današnjoj svečanosti u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS).

ZAGREB - Desetak dana nakon što mu je zabranila odlaganje otpada, inspekcija zaštite okoliša danas je Komunalnom društvu Zaprešić izdala dozvolu za gospodarenje otpadom kojom se omogućuje odlaganje miješanog komunalnog otpada na toj lokaciji. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode priopćilo je danas kako je inspekcijski slučaj u tom slučaju okončan, te izvijestilo da je zaprešićkoj komunačnoj tvrtki ponovno dopušteno odlaganje miješanog komunalnog otpada uz uvjet primjene mjera zaštite okoliša.

SPLIT - Predsjednik uprave Brodosplita Tomislav Debeljak izvijestio je da su danas potpisali ugovor za gradnju dvaju brodova za vlastitu flotu te je poručio kako neće razgovarati s onima koji su se ovih dana ponašali nasilno. "Danas je povijesni dan za škver, a možda i za hrvatsko gospodarstvo jer smo uspjeli oko 2000 radnika obraniti od huligana koji su upali unutra", izjavio je Debeljak na konferenciji za novinare izvješćujući o potpisivanju ugovora o gradnji dvaju brodova.

SPLIT - Radnik Brodosplita Frane Lisica prekinuo je štrajk glađu koji je počeo danas zbog disciplinskog postupka pokrenutog protiv njega i još 254 radnika zbog sumnje u nelegalni prekid rada. Lisica je štrajk glađu prekinuo pošto ga je ispred glavne porte Brodosplita posjetio predsjednik uprave Brodosplita Tomislav Debeljak.

SPLIT - Prosvjednici koji su danas blokirali ulaz u Brodosplit, pošto im je bio zabranjen ulaz u tvrtku, u popodnevnim satima su se razišli te su najavili da će se ponovno okupiti u ponedjeljak ujutro i blokirati ulaz u škver ako do tada Uprava ne odustane od disciplinskog postupka, odnosno suspenzije 254 radnika.

ZAGREB - Čelnici zdravstvenih sindikata izrazili su nakon današnjeg kruga pregovora u Ministarstvu zdravlja nadu da će kolektivni pregovori biti završeni idućeg tjedna, kada bi mogao biti potpisan i novi kolektivni ugovor za zdravstvo. Iako nisu bili složni u procjeni je li izglednije da pregovori budu završeni početkom ili krajem tjedna, sindikalni čelnici rekli su novinarima da su ostvareni pomaci o nekim bitnim pitanjima, poput uvjeta rada.

ZADAR - Današnjim istekom ugovora o najmu Miodrag Lacić ponovno je preuzeo zadarsku riboprerađivačku tvrtku Adriju od Nevena Badurine i Jadranka Lisice, kojima ju je prije točno godinu dana iznajmio zbog teškoća u poslovanju. Zahvaljujući povratku starog vlasnika, na posao bi se trebalo vratiti i 76 radnica iz Knina i Benkovca kojima je, otkako su Adriju preuzeli Badurina i Lisica, bio zabranjen ulaz u pogon.

BOSANSKI BROD - Bosanskobrodska rafinerije nafte postavila je danas novu mjernu postaju koja će pratiti kvalitetu zraka, a njezin direktor Sergej Kraščuk najavio je na konferenciji za novinare, na kojoj su bili i hrvatski novinari, da će postaviti još dvije mjerne postaje, pri čemu je istaknuo da će ispuniti sve preuzete obveze.

ZAGREB - Predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić izvijestio je danas na konferenciji za novinare da su hrvatski biskupi na 47. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konfrencije (HBK) izrazili nezadovoljstvo zbog potiskivanja katoličkoga vjeronauka u školama u diskriminirajući položaj te zbog ukidanja autonomije religijskoga programa na Hrvatskoj radio televiziji.

LOVAS - U spomen na pogibiju 21 mještanina Lovasa hrvatske nacionalnosti, stradalih 18. listopada 1991. godine u minskom polju na ulazu u to srijemsko mjesto, danas su podno drvenog križa u nekadašnjem minskom polju, položeni vijenci i zapaljene svijeće.

ZAGREB/KOPRIVNICA - U cilju smanjenja potrošnje toplinske energije Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Koprivničko-križevačka županija potpisali su ugovor o zajedničkom financiranju rekonstrukcije zgrade srednje škole u Koprivnici vrijedan 2,7 milijuna kuna, od kojih Fond sufinancira 40 posto, odnosno oko 1,1 milijun kuna.

ZAGREB - Svjetski dan kravate, 18. listopada, obilježen je danas prigodnom svečanošću na Markovu trgu uz performans "Rubac-tajna kravate", u kojem je od crvenog platna dužine 17 metara napravljen rubac koji je obavijen oko skupine uzvanika i djelatnika Academie Cravatice.

ZAGREB - Pročelnica ureda predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Zdenka Peternel istražiteljima, kako se neslužbeno doznaje, nije iznijela obranu zbog sumnji da je iz Komore izvukla više od 32 milijuna kuna, a tužiteljstvo nastavlja s ispitivanjem dvadesetak svjedoka kako bi zaokružilo cijeli mozaik najnovije korupcijske afere.

ZAGREB - Nogometni sudac Dragutin Poljak posvjedočio je na suđenju za korupciju u hrvatskom nogometu da mu je nuđeno povoljno zemljište na Braču, iza čega je navodno stajao Hajduk, dok je njegov kolega Ivan Bebek kazao kako je čuo da se plaća "naknada za pošteno suđenje" ali da njemu mito nikada nije ponuđeno.

KARLOVAC - Certifikate o razminiranosti pet područja Karlovačke županije uručila je danas županu Ivanu Vučiću u karlovačkome prigradskom naselju Lemić-brdu ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH Dijana Pleština. Jedan od tih projekata odnosi se na razminiranje poljoprivredne površine uz Kupu na Lemić-brdu, čime je i posljednji dio Karlovca razminiran te je taj grad i službeno grad bez mina.

GOSPIĆ - Zbog opasnosti da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke, načelniku općine Karlobag Ivanu Tomljenoviću i tajnici načelnika tamošnje policijske postaje Luciji Tomljenović određen je jednomjesečni istražni zatvor. Načelnik Tomljenović (57) osumnjičen je za poticanje, a 38-godišnja Lucija Tomljenović za odavanje službene tajne.

ZAGREB - Nakon što je jutros u Velikoj Gorici u naletu automobila poginula 80-godišnja pješakinja, u zagrebačkom KBC Rebro popodne je preminuo i njezin godinu dana stariji suprug, također od ozljeda zadobivenih u toj prometnoj nesreći. Zagrebačka policija kratko je izvijestila kako je muškarac preminuo u 14,50 sati, dok je njegova supruga umrla u 9,11 sati, oko pola sata nakon nesreće.

ZAGREB - Sastanak mreže Translocal network of European museums of contemporary Art, na kojemu će se u fokus staviti razvoj zbirki i njihove reinterpretacije u europskom kontekstu, održat će se 23. i 24. listopada u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙