FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4.30 sati

ZAGREB, 6. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4.30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko pozvao je jučer, sa svečanog obilježavanja 22. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske, da nam događaji od prije 22 godine budu putokaz za budućnost koju želimo graditi u slobodi, demokraciji, miru. "Budimo državnički mudri, učimo iz povijesti, to je put razvoja i napretka", istaknuo je Leko na svečanoj sjednici kojom je Hrvatski sabor obilježio Dan neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada. Predsjednik Sabora svim je hrvatskim građanima čestitao taj blagdan i zaželio napredak u demokratskoj i pravednoj Hrvatskoj. Hrvatski sabor je 8. listopada 1991. donio povijesnu odluku o raskidu svih državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, čime je Hrvatska postala nezavisna i samostalna država - i taj se dan obilježava kao Dan neovisnosti. Taj, 8. listopada 1991., bio je, bez imalo pretjerivanja, za Hrvatsku dramatičan dan, ocijenio je Leko, podsjetivši s kojim je sve događajima Hrvatska bila suočena ranih 90-tih, od prvih dana višestranačkoga sustava. Jedinstvo hrvatskih građana tih dramatičnih dana prije 22 godine ne samo da nije bilo poljuljano, naprotiv – odluka o raskidu veza s bivšom jugoslavenskom državom još je više učvrstila njihovo jedinstvo da obrane i oslobode svoju zemlju, rekao je.

ZAGREB - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je da je na sastanku s mađarskim kolegom Janošem Martonyijem u petak zaključeno kako je u interesu obiju zemalja da se nastave pregovori između Mola i hrvatske Vlade. "Razgovarali smo o odnosima Hrvatske i Mađarske i zaključili da je u interesu obiju zemalja da se nastave pregovori. Odnosi između dviju zemalja su iznimno važni i na dugi rok mnogo važniji od pojedinačnog problema, ma koliko on važan bio", rekla je jučer Vesna Pusić novinarima u Saboru, pred početak svečane sjednice u povodu Dana neovisnosti 8. listopada. Kazala je i kako će dvije zemlje nastaviti raditi na suradnji i smirivanju "sada malo uzburkanih odnosa". Na pitanje očekuje li da će Hrvatskoj stići i službena ponuda za otkup Molovih dionica u Ini, odgovorila je kako će to raščistiti pregovarači. "Postoji stav kako je najbolje da raščistimo taj problem i nastavimo raditi zajedno, ali to će rješavati pregovarači", rekla je Pusić. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak još nije upoznat s onim što su sa svojim mađarskim kolegama jučer zaključili ministrica Pusić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić. "Nisam se uspio vidjeti s njima. Vjerojatno ćemo o tome razgovarati tijekom vikenda ili u ponedjeljak", rekao je Vrdoljak.

DUBROVNIK - Koncertom Katedralnog zbora iz Splita sinoć je počelo obilježavanje 300. obljetnice dubrovačke barokne Katedrale u povodu kojega će se do 13. listopada održati nekoliko koncerata, izložbi i drugih događanja. Katedralni župnik Stanko Lasić kazao je u prigodi početka programa kako je 300. obljetnica Katedrale izvanredna prilika da se o njoj riječju i slikom progovori na suvremen način. "Istraživanja poduzeta ove godine u dubrovačkim arhivima te onima u Veneciji, Rimu, Napulju i Đenovi daju nove spoznaje o graditeljima Stjepanu Gradiću i Iliji Katičiću koji je gradnju završio", kazao je Stanko Lasić. Dubrovačka katedrala građena je od 1673. do 1713. godine na temeljima katedrale iz 12 stoljeća koja je uništena u potresu 1667. godine. Katedrala se počela obnavljati na poticaj uglednog Dubrovčanina, znanstvenika i diplomata, tada voditelja vatikanske biblioteke Stjepana Gradića kojeg su Dubrovčani zbog zasluga u obnovi prozvali "ocem domovine". Obilježavanje obljetnice nastavlja se u nedjelju u kazalištu Marina Držića prikazivanjem dokumentarnog filma "Dubrovačka katedrala" Tonka Jovića.

ZAGREB - Hrvatski ogranak Greenpeacea jučer je u Zagrebu održao skup solidarnosti s uhićenim aktivistima i suradnicima Greenpeacea, poznatijim kao "Arktičkih tridesetoro", s kojega su poslali zahtjev da ih se hitno pusti na slobodu iz pritvora u Rusiji. S ciljem potpore uhićenim aktivistima koje su ruske vlasti optužile za piratstvo, kod spomenika bana Jelačića na središnjem zagrebačkom trgu okupilo se dvadesetak aktivista s transparentima, a slični skupovi održali su se na više od 140 lokacija u 47 zemalja diljem svijeta. Aktivisti "Greenpeacea" uhićeni su prije petnaestak dana u međunarodnim vodama kod Gazpromove platforme, kada su prosvjedovali protiv te vodeće svjetske tvrtke za eksploataciju zemnog plina. Naš cilj je očuvanje klime, imamo i znanstvene potvrde da se najveće promjene događaju na Arktiku, a velike kompanije koriste globalno zatopljenje da bi izgradile platforme na tom osjetljivom području, rekao je Zoran Tomić, predstavnik Greenpeacea u Hrvatskoj. Po njegovim riječima, skup nije bio antiruski orijentiran, već je izraz solidarnosti s ljudima koji su se našli u nezavidnoj situaciji.

DUBROVNIK - Odnosi Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS) trebaju se urediti ugovorom koji bi štitio interese obiju strana kako bi se pronašao najbolji model upravljanja dubrovačkom spomeničkom baštinom, istaknuto je na sastanku predstavnika Grada i DPDS-a. Jučerašnji sastanak gradonačelnika Andre Vlahušića i predsjednika Gradskoga vijeća Nike Bulića s predsjednikom DPDS-a Denisom Orlićem i predstavnicima klubova u Gradskom vijeću održan je vezano uz saborsku raspravu o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika. Sudionici sastanka zaključili su da je u interesu pronalaženja najboljeg modela upravljanja da se neovisno o proceduri donošenja Zakona u Hrvatskom saboru odnosi Grada i DPDS-a urede novim ugovorom koji bi štitio interese obiju strana. Vlahušić je naglasio da su Grad Dubrovnik i Gradsko vijeće otvoreni za razgovor i prijedloge o tehničkom i operativnom dijelu funkcioniranja zidina, kao dijelu dubrovačke spomeničke baštine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙