FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 5. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat:

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko pozvao je danas, sa svečanog obilježavanja 22. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske, da nam događaji od prije 22 godine budu putokaz za budućnost koju želimo graditi u slobodi, demokraciji, miru. "Budimo državnički mudri, učimo iz povijesti, to je put razvoja i napretka", istaknuo je Leko na svečanoj sjednici kojom je Hrvatski sabor obilježio Dan neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada. Predsjednik Sabora svim je hrvatskim građanima čestitao taj blagdan i zaželio napredak u demokratskoj i pravednoj Hrvatskoj. Hrvatski sabor je 8. listopada 1991. donio povijesnu odluku o raskidu svih državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, čime je Hrvatska postala nezavisna i samostalna država - i taj se dan obilježava kao Dan neovisnosti. Taj, 8. listopada 1991., bio je, bez imalo pretjerivanja, za Hrvatsku dramatičan dan, ocijenio je Leko, podsjetivši s kojim je sve događajima Hrvatska bila suočena ranih 90-tih, od prvih dana višestranačkoga sustava. Jedinstvo hrvatskih građana tih dramatičnih dana prije 22 godine ne samo da nije bilo poljuljano, naprotiv – odluka o raskidu veza s bivšom jugoslavenskom državom još je više učvrstila njihovo jedinstvo da obrane i oslobode svoju zemlju, rekao je.

ZAGREB - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je da je na jučerašnjem sastanku s mađarskim kolegom Janošem Martonyijem zaključeno kako je u interesu obiju zemalja da se nastave pregovori između Mola i hrvatske Vlade. "Razgovarali smo o odnosima Hrvatske i Mađarske i zaključili da je u interesu obiju zemalja da se nastave pregovori. Odnosi između dviju zemalja su iznimno važni i na dugi rok mnogo važniji od pojedinačnog problema, ma koliko on važan bio", rekla je danas Vesna Pusić novinarima u Saboru, pred početak svečane sjednice u povodu Dana neovisnosti 8. listopada. Kazala je i kako će dvije zemlje nastaviti raditi na suradnji i smirivanju "sada malo uzburkanih odnosa". Na pitanje očekuje li da će Hrvatskoj stići i službena ponuda za otkup Molovih dionica u Ini, odgovorila je kako će to raščistiti pregovarači. "Postoji stav kako je najbolje da raščistimo taj problem i nastavimo raditi zajedno, ali to će rješavati pregovarači", rekla je Pusić. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak još uvijek nije upoznat s onim što su sa svojim mađarskim kolegama jučer zaključili ministrica Pusić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić. "Nisam se uspio vidjeti s njima. Vjerojatno ćemo o tome razgovarati tijekom vikenda ili u ponedjeljak", rekao je Vrdoljak.

ZAGREB - Hrvatski ogranak Greenpeacea danas je u Zagrebu održao skup solidarnosti s uhićenim aktivistima i suradnicima Greenpeacea, poznatijim kao "Arktičkih tridesetoro", s kojega su poslali zahtjev da ih se hitno pusti na slobodu iz pritvora u Rusiji. S ciljem potpore uhićenim aktivistima koje su ruske vlasti optužile za piratstvo, kod spomenika bana Jelačića na središnjeg zagrebačkom trgu okupilo se dvadesetak aktivista s transparentima, a danas se slični skupovi održavaju na više od 140 lokacija u 47 zemalja diljem svijeta. Aktivisti "Greenpeacea" uhićeni su prije petnaestak dana u međunarodnim vodama kod Gazpromove platforme, kada su prosvjedovali protiv te vodeće svjetske tvrtke za eksploataciju zemnog plina. Zaplijenjen im je brod s jasno vidljivim aktivističkim oznakama i odveden u Murmansk, a oni su optuženi za piratstvo za koje mogu dobiti višegodišnju zatvorsku kaznu. Naš cilj je očuvanje klime, imamo i znanstvene potvrde da se najveće promjene događaju na Arktiku, a velike kompanije koriste globalno zatopljenje da bi izgradile platforme na tom osjetljivom području, rekao je Zoran Tomić, predstavnik Greenpeacea u Hrvatskoj. Po njegovim riječima, njihov današnji skup nije bio antiruski orijentiran, već je izraz solidarnosti s ljudima koji su se našli u nezavidnoj situaciji.

DUBROVNIK - Odnosi Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS) trebaju se urediti ugovorom koji bi štitio interese obiju strana kako bi se pronašao najbolji model upravljanja dubrovačkom spomeničkom baštinom, istaknuto je na sastanku predstavnika Grada i DPDS-a. Današnji sastanak gradonačelnika Andre Vlahušića i predsjednika Gradskoga vijeća Nike Bulića s predsjednikom DPDS-a Denisom Orlićem i predstavnicima klubova u Gradskom vijeću održan je vezano uz saborsku raspravu o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika. Na inicijativu Vlahušića i Bulića na sastanak su pozvani svi klubovi vijećnika Gradskog vijeća i saborski zastupnici iz Dubrovačko-neretvanske županije, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću grada Dubrovnika. Sudionici sastanka zaključili su da je u interesu pronalaženja najboljeg modela upravljanja da se neovisno o proceduri donošenja Zakona u Hrvatskom saboru odnosi Grada i DPDS-a urede novim ugovorom koji bi štitio interese obiju strana. Vlahušić je naglasio da su Grad Dubrovnik i Gradsko vijeće otvoreni za razgovor i prijedloge o tehničkom i operativnom dijelu funkcioniranja zidina, kao dijelu dubrovačke spomeničke baštine. Predložio je da se cijene za 2014. povećaju s dosadašnjih 90 na 110 kuna za pojedinačne ulaznice i sa 70 na 90 kuna za grupne ulaznice te da se osiguraju uvjeti za večernji obilazak zidina uz kvalitetnu opskrbu električnom energijom. DPDS će se o tim prijedlozima očitovati sljedeći tjedan nakon sastanka Vijeća DPDS-a.

BAŠKE OŠTARIJE - Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) provela je danas u Baškim Oštarijama na Velebitu "terensku vježbu u realnom vremenu", "VELEBIT 2013." na temu "pada zrakoplova i potrage za zrakoplovom i unesrećenim osobama". Po scenariju vježbe zrakoplov s četiri putnika i dva člana posade poletio je u jutarnjim satima iz Zagreba za Zadar, a pilot je u zadnjoj radio poruci javio da se nalazi u području turbulencija. Kontrola leta potom je izgubila radio vezu sa zrakoplovom, a zatim i radarski kontakt, nakon čega je pokrenuto formiranje Spasilačkog koordinacijskog centra i spasilačke akcije. Regionalni centar za koordinaciju djelovanja na terenu, koji je formiran u Pastoralnom centru kod crkve Sv. Elizabete u Baškim Oštarijama, vodili su pročelnik i djelatnici područnog ureda za zaštitu i spašavanje, a u njegovom su radu sudjelovali i voditelji svih žurnih službi. Cilj vježbe je provjera, ocjenjivanje i podizanje sposobnosti operativnih snaga zaštite i spašavanja za djelovanje u potrazi i spašavanju u slučaju pada zrakoplova. Vježbi su nazočili ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić, zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, brigadni general Ivan Jurić te brojni uzvanici i gosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙