FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 2. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i polički sustav odlučio je danas da se pristupi promjeni hrvatskog Ustava koja bi u konačnici trebala rezultirati ukidanjem zastare za sva teška ubojstva. Za odluku o pristupanju promjeni Ustava izjasnilo se osam članova Odbora (SDP, HNS, SDSS), protiv je bio Vladimir Šeks (HDZ), a suzdržan laburist Dragutin Leasar. Vlada predlaže da se izmjenama Ustava ukine zastara za sva teška ubojstva, a takvo je mišljenje dala na prijedlog 46 SDP-ovih zastupnika da se promjenama Ustava ukine zastara za politički motivirana ubojstva.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović poručio je danas na tradicionalnom prijemu u prigodi Dana policije da su njeni pripadnici svojim odgovornim radom stekli velik ugled i povjerenje među građanima te ocijenio kako je stanje sigurnosti u Hrvatskoj dobro. "Uvjeren sam da će hrvatska policija i dalje časno i zakonito izvršavati svoje zadaće. Na vama je da stručnošću, znanjem i požrtvovnošću budete dostojni čuvari sigurnosti svakog građanina, jamci javne sigurnosti i ustavnog poretka", poručio je Josipović pripadnicima MUP-a koje je primio u svome Uredu.

KARLOVAC - Bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić ocijenio je danas kako su napisi da će biti osumnjičenik u aferi Patria u ulozi proizvodnje kaosa iza kojeg stoji obavještajno podzemlje. "To je igra tjednika Globus i obavještajnog podzemlja i nekoga kome ne odgovara da ja u politici budem neki faktor. Iako se više ne mogu kandidirati na izborima, nekima očito smeta da se ja na bilo koji način izjašnjavam. Na ovaj me način žele ušutkati. To je politička pozadina", kazao je Mesić za Hinu.

SPLIT - Uhićen je muškarac (48) za kojega se sumnja da je nožem napao počasnu konzulicu Kraljevine Nizozemske u Splitu Silvanu Kondić (72), koja je pet minuta prije podneva ozlijeđena u svom uredu u Splitu, potvrdila je policija. Odbjegli 48-godišnjak uhićen je u naselju Pujanke samo sat i pol vremena nakon što je na 12. katu poslovnog nebodera u Zvonimirovoj ulici, gdje se nalazi ured konzulata, nožem po glavi i vratu ozlijedio konzulicu Kondić.

ZAGREB - Izmjenama Zakona o kaznenom postupku (ZKP), koje bi se sutra trebale naći pred vladom, predloženo je da državno odvjetništvo za najviše dva i pol mjeseca od završetka istrage mora podignuti optužnicu ili odustati od 'progona' okrivljenika. To je tek jedna u nizu predviđenih izmjena ZKP-a koje je Ministarstvo pravosuđa izradilo nakon što je Ustavni sud u srpnju djelomično ili u cijelosti ukinuo 43 odredbe tog zakona, kako bi se oštećenicima i okrivljenicima osigurava viša razina pravne zaštite, a tužiteljstvu učinkovitiji alati za rad.

VUKOVAR - Stožer za obranu hrvatskog Vukovara izvijestio je kako je na njegovu inicijativu jučer u Zagrebu održan prvi sastanak Koordinacijsko operativnog tima (KOT), koji je okupio istaknute predstavnike hrvatskih branitelja i s kojeg je upućena potpora zahtjevima Stožera za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta. "Javnosti je upućena jasna poruka neograničene podrške najšire braniteljske populacije legalnim i legitimnim zahtjevima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara za projekt Vukovar – mjesto posebnog pijeteta", priopćio je Stožer.

RIJEKA - Predsjednik riječkog ogranka Primorsko-goranskog saveza (PGS) Nikola Ivaniš rekao je danas kako se ta stranka protivi strategiji razvoja Rijeke do 2020. godine jer smatra da taj strateški dokument ne nudi odgovor od čega će Riječani u budućnosti dominantno živjeti. "U strategiji se ne navodi što ne želimo razvijati, a što hoćemo", rekao je Ivaniš na konferenciji za novinare.

ZAGREB - Nakon tjelesnog invaliditeta i mentalnog zdravlja, međunarodni umjetnički festival "Ekstravagantna tijela" u svom se trećem izdanju, koji će se održati od 4. listopada do 3. studenog u Klovićevim dvorima, bavi starošću dajući kritiku današnjeg društva koje starije osobe percipira kao beskorisne čim izađu iz produktivnog i reproduktivnog lanca.

ZAGREB - Premijerom plesnog projekta "Surprised body project - Zagreb", nastalog u koprodukciji s vodećom norveškom plesnom skupinom Wee company iz Osla, zagrebački Studio za suvremeni ples u petak će u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu otvoriti svoju novu izvedbenu sezonu i obilježiti 50. obljetnicu kontinuiranog plesnog djelovanja.

ZAGREB - Roman književnika Vlade Andrilovića "Ključ života" predstavljen je danas u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu. O romanu i Andrilovićevom književnom djelu govorili su urednik Ivica Matičević, književna kritičarka Katica Čorkalo i autor. Čorkalo je istaknula kako autor u svom romanesknom opusu tematizira Slavoniju, njezinu kulturološku stranu graničarskog života, pa sve do današnjih dana.

ZAGREB - Zagrebačka filharmonija u petak otvara svoj ovogodišnji Crveni ciklus koncertom pod ravnanjem maestra Leopolda Hagera i uz solistički nastup pijanista Brune Vlaheka, na kojem će u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog svirati repertoar Josepha Haydna i W.A. Mozarta. Koncertna večer počet će jednim od najizvođenijih i najčešće snimanih Haydnovih ostvarenja, "88. simfonijom u G-duru".

ZAGREB - Obiteljska komedija Marie Polednakove "S tobom je divan svijet" otvorit će 10. listopada jubilarni, 20. Tjedan češkog filma, u okviru kojega će se do 16. listopada u zagrebačkom kinu Europa prikazati osam komedija nastalih nastalih od 1969. do 1994. godine. Tjedan češkog filma jedna je od najstarijih filmskih manifestacija u Hrvatskoj koja od početka nailazi na dobar prijem kod domaće publike.

ZAGREB - Hrvatski savjet za zelenu gradnju i Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) upriličili su danas manifestaciju "Green apple day of service" u Osnovnoj školi "Antuna Mihanovića" u Klanjcu kako bi pokrenuli lokalnu zajednicu da svojim osnovnoškolcima osigura sigurnije, zdravije i ugodnije okruženje za rad i učenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙