FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 30. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Većina u saborskom Odboru za pravosuđe podržala je danas Vladin prijedlog izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, kolokvijalno zvanog 'lex Perković', kojim će se od 1. siječnja izvan snage staviti odredba kojom je primjena europskog uhidbenog naloga ograničena na kaznena djela počinjena do 7. kolovoza 2002. godine. Vladajući su odbili prijedlog grupe zastupnika iz HDZ-a, HDSSB-a i Hrvatskih laburista da se 'lex Perković' u potpunosti stavi izvan snage, kao i prijedlog nezavisne Jadranke Kosor, koja je zatražila da se izbriše isključivo odredba s vremenskim ograničenjem.

ZAGREB - Hrvatski sabor u sutrašnjem će nastavku zasjedanja razmotriti prijedlog usklađivanja Zakona o zračnom prometu s uredbama EU, a zatim objedinjeno tri prijedloga izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji sa zemljama članicama EU koje predlažu Vlada, HDZ i nezavisna Jadranke Kosor .Riječ je o zakonu koji je Sabor izmijenio krajem lipnja, svega tri dana prije nego što je Hrvatska postala punopravnom članicom EU. Lipanjskim izmjenama u Zakon je, među ostalim, unesena odredba po kojoj se europski uhidbeni nalog ne primjenjuje na kaznena djela počinjena prije 7. kolovoza 2002.

ZAGREB - Ravnateljstvo policije zaprimilo je od suda zahtjev za raspisivanjem tjeralice protiv predsjednika uprave Mola Zsolta Hernadija, osumnjičenog da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini. U Ravnateljstvu policije Hina doznaje da sada slijedi daljnja procedura raspisivanja međunarodone tjeralice, odnosno njezina objava na internetskim stranicama Interpola.

ZAGREB - Nakon što je Hrvatski liječnički sindikat najavio od danas radikalizaciju štrajka bolničkih liječnija, u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava teško je odrediti prave razmjere štrajka zbog bitno različitih podataka s kojima u javnost izlaze ravnateljstvo i štrajkaški odbor. Naime, sanacijski upravitelj KB Dubrava Dragan Korolija Marinić tvrdi da danas nema bitnih razlika u odnosu na proteklih 12 dana štrajka, te da je većina bolesnika zbrinuta. No, predsjednica tamošnjeg štrajkaškog odbora Ljiljana Lovrić rekla je novinarima da su minimalizirani i operacijski program i rad poliklinike, čiji su hodnici danas bili gotovo prazni.

ZAGREB - Predsjednica HNS-a Vesna Pusić danas je predstavila svoj tim od četrdesetak uglednih članova stranke mlađe i srednje generacije, najavivši time početak nove faze za stranku koju vodi, a cilj im je, kako je poručeno iz HNS-a, postići veću prepoznatljivost i rast rejtinga stranke. "Počinje nova faza, a ovo je 40-tak ljudi koji su se istaknuli radeći u svojim sredinama", rekla je Pusić dodavši kako je tek riječ o "jezgri koja će se širiti". HNS se, kazala je Pusić, priprema za korak naprijed. "Treba početi na vrijeme, prepoznati ljude koji žele i dati im priliku da povedu", kazala je šefica HNS-a.

ZAGREB - Tehnički kvarovi zrakoplova uobičajeni su u civilnom zrakoplovstvu i to na svim tipovima zrakoplova, poručili su danas u Croatia Airlinesu (CA) čiji su zrakoplovi tipa Dash 8 - Q400 ovih dana imali prinudno slijetanje te zatim dva manja tehnička kvara. "Prema službenim statistikama, zrakoplovi Croatia Airlinesa tipa Dash 8 - Q400 sigurni su i njihova se pouzdanost kreće na razini svjetskog prosjeka za taj tip zrakoplova", izjavio je Hini glasnogovornik CA Davor Janušić.

ZAGREB - Ne vidim nikakvog razloga za strah od putovanja zrakoplovima Croatia Airlinesa (CA), poručio je danas glavni hrvatski istražitelj za zrakoplovnee nesreće Dinko Vodanović, nakon što su zrakoplovi tipa DASH 8-Q400 zadnjih dana imali prinudno slijetanje te dva manja tehnička kvara. "U zrakoplove DASH ugrađeni su motori PT 6, što je jedan od najsigurnijih motora koji se ugrađuje u razne tipove zrakoplova, ne samo u DASH-eve, već i na canadaire i air-traktore. Ne vidim nikakvog razloga za strah", izjavio je Vodanović za Hinu.

ZAGREB - U beogradskoj zračnoj luci danas je tijekom pripreme za let zrakoplova Croatia Airlinesa (CA) tipa Dash 8 - Q400 za Split došlo do tehničkog kvara, odnosno do problema sa startanjem motora, izjavio je za Hinu glasnogovornik CA Davor Janušić. Zrakoplov je iz preventivnih razloga privremeno povučen iz prometa i aviomehaničari Croatia Airlinesa su na putu za Beograd gdje će obaviti detaljniji tehnički pregled i utvrditi o čemu je konkretno riječ.

RIJEKA - Lista za Rijeku osudila je u današnjem je priopćenju za javnost, kako navodi, kukavičko ponašanje policije tijekom nereda na subotnjoj nogometnoj utakmici između Rijeke i Hajduka te od ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića traži odgovor na pitanje tko će odgovarati za, kako stoji u priopćenju, katastrofalne sigurnosne propuste. Lista za Rijeku tvrdi kako je policija reagirala kukavički jer se nije obračunala s izazivačima nereda među gostujućim navijačima, nego je krenula na napadnute žene i djecu te ih je maknula s tribine uz pomoć pasa, palica i suzavca.

RIJEKA - Policijska uprava primorsko-goranska podnijela je kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja zbog nereda koji su se u subotu 28. rujna dogodili prije, tijekom i nakon nogometne utakmice između Rijeke i Hajduka. Kaznena prijava podnesena je zbog dovođenja u opasnost života ili imovine općeopasnom radnjom, oštećenja tuđe stvari, ali i napada na službenu osobu te nanošenja teške tjelesne ozljede, doznaje se u policiji.

ZAGREB - Hrvatska zajednica županija (HZŽ) pozvala je danas ministra regionalnog razvitka Branka Grčića i ministra uprave Arsena Bauka da u izradu novoga regionalnog ustroja Hrvatske aktivno uključe županije te ocijenila da prijedlog novoga teritorijalnog preustroja pojačava centralizaciju Hrvatske. Ističući da podupire svaku reformu državne uprave kojoj je cilj njezina praktična decentralizacija, HZŽ ocjenjuje da racionalizacija kroz model teritorijalnog preustroja zemlje u pet regija vodi dodatnoj centralizaciji.

ZAGREB - Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije uvodi cjeloživotno učenje kao princip na kojem se zasniva cjelokupno obrazovanje, istaknuo je posebni savjetnik premijera za znanost Neven Budak, koji je u sklopu današnje središnje svečanosti obilježavanja početka 7. Tjedna cjeloživotnog učenja predstavio tu strategiju. Profesor Budak je i predsjednik Nacionalnog operativnoga tijela za izradu Strategije, koja je javnosti predstavljena 16. rujna ove godine u Banskim dvorima i o kojoj do 15. studenoga traje javna rasprava. Strategija bi, po njegovim najavama, trebala bi biti prihvaćena početkom iduće godine.

ZAGREB - U Zagrebu je danas počeo dvodnevni 3. međunarodni sastanak partnera i upravnog odbora projekta "Energy Vision 2020 for South East European Cities" (EnVision'2020), koji je vrijedan gotovo 1,4 milijuna eura i namijenjen promociji energije i učinkovitog korištenja resursa. Projekt se provodi u okviru Transnacionalnog programa suradnje za jugoistočnu Europu (South East Europe Programa).

RIJEKA - Predstavnici Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada danas su u Rijeci ukazali na potrebu ulaganja u zgrade, posebno u vezi s energetskom učinkovitošću, a najavili su početak izravnog savjetovanja Riječana u mjesnim odborima. Predsjednica udruge Đana Pahor kazala je na konferenciji za novinare da udruga nastoji podići razinu svijesti građana o nužnosti ulaganja u zgrade, budući da su troškovi za energiju među najvećim troškovima stanovanja.

ZAGREB - Dio kuće urušio se danas u zagrebačkoj Jurkovićevoj ulici, a prema procjeni građevinske inspekcije kuća više nije sigurna za stanovanje, priopćio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama. Zagrepčanki koja stanuje u kući Ured za upravljanje hitnim situacijama ponudio je nužni smještaj, no ona ga je za sada odbila.

TROGIR - U sudaru motocikla i minibusa danas je u Trogiru poginuo motociklist koji je vozilom Hitne medicinske pomoći odmah nakon nesreće prevezen u splitsku bolnicu, gdje je ubrzo umro. Kako je javila splitska policija, nesreća se dogodila u 15,13 sati u Ulici kneza Trpimira.

OSIJEK - Izvanraspravno vijeće osječkog Županijskog suda danas je odlučilo produljiti istražni zatvor Dragi Bošnjaku optuženiku za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Sisku 1991. godine. Ustavni sud je 27. rujna, odbijajući Bošnjakovu tužbu na odluku o produljivanju pritvora do nove odluke Sudskog vijeća, a najdulje do izricanja nepravomoćne presude, uz ostalo, naveo da se okrivljenik kontinuirano nalazi u pritvoru od 20. lipnja 2011. godine te da okolnosti slučaja upućuju na zaključak da bi daljnje produljenje pritvora, po osnovi opasnosti od uznemirenja javnosti, moglo prerasti u povredu ustavnog prava na slobodu.

ZAGREB - Nakon što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas najavio sniženje cijena voznih karata u zagrebačkom gradskom javnom prijevozu, iz ZET-a su detaljnije izvijestili o novim cijenama prijevoza u tramvaju, autobusu i uspinjači koje će vrijediti od sutra, 1. listopada. Pojedinačna vozna karta od sutra će koštati 10 kuna bez obzira je li kupljena u vozilu ili ne, a dosad je za takvu kartu trebalo izdvojiti 15 kuna (za kupnju kod vozača) odnosno 12 kuna (za kupnju izvan vozila), priopćili su iz ZET-a te naveli kako će pojedinačna vozna karta i nadalje vrijediti 90 minuta u jednom smjeru.

ZAGREB - U Zagrebu nedostaje 1200 mjesta u domovima umirovljenika pa je potrebno izgraditi još pet do šest zgrada budući da po standardima EU domovi ne mogu imati kapacitete veće od 200 korisnika, izvijestila je danas Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Fortuna je napomenula da je prema listi čekanja čak 7000 Zagrepčana starije životne dobi koji bi svoje umirovljeničke željeli povesti u domu umirovljenika, ali i ocijenila da ta brojka nije realna jer se jedna osoba prijavljuje na dva-tri mjesta pa je najavila reviziju liste.

OSIJEK - Dosadašnja rektorica osječkoga Sveučilišta Gordana Kralik i novi rektor Željko Turkalj, čiji mandat počinje sutra, danas su u sveučilišnom Rektoratu obavili službenu primopredaju dužnosti. Rektorica Kralik bila je na čelu osječkog Sveučilišta u četiri uzastopna mandata, od 1997. godine, a nakon potpisivanja zapisnika o primopredaji izjavila je novinarima kako "odlazi zadovoljna".

ZAGREB - Društvo hrvatskih književnih prevodilaca večeras je održalo redovitu godišnju skupštinu na kojoj je Nagradu Josip Tabak za životno djelo dodijelilo Miji Pervan, dok su godišnje nagrade dobili Sonja Bennet za prijevod poezije i Dean Trdak za prijevod proze.

ZAGREB - Film "Kauboji" redatelja i scenarista Tomislava Mršića, koji je ovoga ljeta već prošao ispit publike na festivalima u Puli i Motovunu, 10. listopada očekuje i zagrebačka premijera, nakon čega će se ta komedija o postavljanju kazališne predstave u gradu bez kazališta i bez glumaca, početi prikazivati u redovitoj kino distribuciji.

ZAGREB - Obožavatelje romana o Bridget Jones iz pera britanske spisateljice Helen Fielding, o čijem su životu opterećenom brojanjem kalorija i nesretnim ljubavima dosad snimljena i dva filma, šokirala je vijest da je autorica u trećem nastavku serijala odlučila lišiti života čovjeka njezina života Marka Darcyja. Bridget su književni čitatelji upoznali 1996. u romanu "Dnevnik Bridget Jones", proizašlom iz kolumni koje je Fielding od 1995. pisala u listu The Independent.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙