FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 23. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić uputio je danas Hrvatskom liječničkom sindikatu i Hrvatskom strukovnom sindikatu medicinskih sestara-medicinskih tehničara poziv za nastavak socijalnog dijaloga, sutra u Ministarstvu zdravlja u 10 sati. Osim poziva na sastanak čelnicima dvaju sindikata koji su u štrajku, Ostojić je "u očekivanju da će socijalni dijalog biti uspješan", također pozvao na nastavak pregovora o novom kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva predstavnike sva tri reprezentativna sindikata u zdravstvu.

ZAGREB - Štrajk u bolnicama danas je ušao u šesti dan, a čelnici sindikata kažu kako iz Ministarstva zdravlja još nisu pozvani na nastavak socijalnog dijaloga, ali postoje naznake da bi do sastanka moglo doći sutra. "Postoje neke najave da će stići poziv za sutra", rekla je Hini predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak. Kazala je da je odaziv na štrajk različit od ustanove do ustanove, od 40-ak posto u nekim ustanovama u okolici Zagreba, do 100 posto u Dubrovniku.

OSIJEK - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je u Osijeku izjavio kako isplata mirovina nije upitna, a mirovine će se, kako je rekao, usklađivati i iduće godine. Ministar Mrsić je danas u Osijeku predstavljao izmjene Zakona o radu. Na novinarski upit je li zbog smanjenja kreditnog rejtinga države upitna isplata mirovina ili je moguće njihovo smanjivanje rekao je da će se mirovine isplaćivati na vrijeme te da "ne treba zbog političkih razloga strašiti umirovljenike". Mirovine će se, kako je kazao, usklađivati i iduće godine.

SPLIT - Ministar uprave i član Predsjedništva SDP-a Arsen Bauk danas je u Splitu najavio da će se o odluci Predsjedništva o isključenju Aleksandre Kolarić iz stranke izjasniti SDP-ov Glavni odbor. "Predsjedništvo SDP-a je iskoristilo svoje statutarne ovlasti i sad je na Glavnom odboru da se izjasni o toj odluci", izjavio je Bauk novinarima, zamoljen za komentar izbacivanja Kolarić iz stranke, zbog njenih kritika na račun vodstva SDP-a oko slučaja "lex Perković".

SPLIT - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko istaknuo je danas na početku 7. hrvatsko-francuskih upravnopravnih dana, koji se održavaju u Splitu, važnost europskih pravnih stečevina za Hrvatsku nakon njezina ulaska u Europsku uniju te se zauzeo za vladavinu prava u Hrvatskoj kako bi se izbjeglo nedovoljno uvažavanje pravne struke. "Sada nam teme europske pravne stečevine postaju zajedničke, a Francuska nastavlja biti uzorom u kreiranju i primjeni prava, ali i partnerom na europskoj sceni", rekao je Leko.

ZAGREB - Po podacima Agencije za zaštitu osobnih podataka izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2012. godinu dostavilo je 2852 tijela javne vlasti, što je znatno više nego primjerice 2010. kada je izvješće dostavilo njih tek 854, objavljeno je danas u povodu Međunarodnog dana prava na pristup informacijama. Načelnica Odjela za pravo na pristup informacijama te agencije Dubravka Bevandić kazala je kako je svrha tog dana, koji se obilježava 28. rujna, podizanje svijesti građana o pravu na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti.

ŠIBENIK - SDP-ovi saborski zastupnici Franko Vidović i Ivan Klarin objavili su danas u Šibeniku svoje kandidature za predsjednika gradskog i županijskog odbora SDP-a. Aktualni predsjednik šibenskog SDP-a Franko Vidović kazao je na konferenciji za novinare kako se dugo nećkao oko ponovne kandidature, te da je konačnu odluku donio nakon razgovora s Klarinom. Naglasio je kako je, unatoč izbornom porazu SDP-a na zadnjim lokalnim izborima u Šibeniku, stranka ipak ostvarila najbolji izborni rezultat dosad.

PULA - Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin izjavio je danas kako ne vjeruje tvrdnjama Ivana Jakovčića da će, najavom da se na idućem izbornom saboru IDS-a neće kandidirati za predsjednika IDS-a, napustiti čelno mjesto stranci. Kajin, bivši IDS-ovac, je na konferenciji za novinare u Puli kazao kako Jakovčića dobro poznaje te da će on i dalje ostati na čelu IDS-a, jer "Jakovčić u svom biznisu ne može funkcionirati bez funkcije predsjednika stranke".

ZAGREB - Hrvatska biskupska konferencija (HBK) pozvala je danas sve katolike i druge građane podrijetlom iz Bosne i Hercegovine koji trenutačno žive u Hrvatskoj ili drugdje u inozemstvu da se odazovu pozivu Biskupske Konferencije BiH na opći popis stanovništva koji će u BiH biti održan od 1. do 15. listopada ove godine. Biskupi pozivaju vjernike da na vrijeme priprave potrebne važeće osobne dokumente i da se odazovu popisu jer je "moralna obveza svakog katolika javno očitovati svoju vjersku pripadnost i uvijek se izjasniti katolikom, a časna je obveza čuvati i njegovati svoj narodni identitet".

VINKOVCI - Iako udruga "Slavonski domaći kulen/kulin" ima 88 članova, tek njih 28 zasad ima potpuno legalnu proizvodnju i može kandidirati za oznaku svoga proizvoda oznakom zaštićenog zemljopisnog podrijetla, poručio je danas u Vinkovcima pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić. Matić, tajnik udruge, napomenuo je kako je temeljem zahtjeva udruge Ministarstvo poljoprivrede 2. rujna izdalo rješenje kojim se registrira oznaka zemljopisnog podrijetla "Slavonski kulen/Slavonski kulin".

SPLIT - Prvoga dana 7. hrvatsko-francuskih upravnopravnih dana, koji su pod nazivom „Promjene u upravnom sudovanju“ počeli danas u Splitu, sudionici su isticali kako je taj skup u sedmogodišnjoj povijesti dao važan doprinos razvoj upravnog prava u Hrvatskoj te Hrvatska i nakon ulaska u Europsku uniju očekuje pomoć francuskih stručnjaka budući da Francuska ima bogato iskustvo s upravnim pravom. Ministar uprave Arsen Bauk istaknuo je kako je važno to što će se na dvodnevnom skupu u Splitu raspravljati i o zakonu o pravima pristupa informacijama.

RIJEKA - U cilju približavanja javnosti tema o ulozi demokracije u djelovanju NATO-a te parlamenata u području sigurnosti danas je na riječkom Fiklozofskom fakultetu održan okrugli stol "Demokracija i NATO". Neposredan povod organizaciji okruglog stola je jesenska sjednica Parlamentarne skupštine NATO-a u Dubrovniku od 11. do 14. listopada, koju je voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Boris Blažeković označio kao najveći politički skup u Hrvatskoj.

VUKOVAR - Predsjednik Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Zdravko Komšić (57) sprejem je danas oko 11 sati poprskao dvojezičnu ploču na zgradi mirovinskog osiguranja u Vukovaru, a kako se doznaje od vukovarske policije, policajci koji su stajali na ulazu zgrade odmah su ga doveli u policiju. Vladimir Iljkić, voditelj pravnih poslova u Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara žali zbog toga što je Zdravko Komšić učinio jer je Stožer pozvao na smirivanje i suzdržanost svih građana.

ZAGREB - Na 4. Europskom forumu za smanjenje rizika od katastrofa koji se održava u Oslu danas je norveškom stručnjaku Ilanu Kelmanu dodijeljena nagrada za doprinos u poticanju smanjenja rizika od katastrofa na lokalnoj razini koja nosi naziv po nedavno prerano preminulom djelatniku Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Damiru Čemerinu.

ZAGREB - Zagrebačko gradsko kazalište Komedija za novu sezonu priprema glazbenu komediju "Spamalot Montyja Pythona" po libretu i stihovima slavnoga 'montypythonovca' Erica Idlea, a ravnatelj Komedije Niko Pavlović ističe kako je riječ o najvećem projektu u povijesti toga kazališta. Slavni mjuzikl nastao po još slavnijem filmu "Monty Python i Sveti Gral" (1975.) nadahnut je srednjovjekovnim kronikama o kralju Arturu, u koje je Idle upleo sve čega se mogao dosjetiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙