FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 8. rujna 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

CARACAS - Devet zemalja članica ALBA-e, regionalnog latinoameričkog bloka koji su osnovali Venezuela i Kuba, "kategorično" je osudilo u subotu eventualnu vojnu intervenciju u Siriji i najavilo slanje humanitarne pomoći izbjeglicama u Libanonu. U izjavi koju je u Caracasu pročitao glavni tajnik Rodolfo Sanz, vijeće Bolivarskog saveza za narode naše Amerike (ALBA) "osuđuje kategorično svako djelovanje ili namjeru vojnog djelovanja u Siriji". ALBA traži od SAD-a da se "suzdrži od svake vojne agresije ili prijetnje korištenja sile protiv sirijskog naroda i vlade", optužujući Washington da koristi istu strategiju protiv sirijskog režima kao u Libiji, Iraku i Egiptu. Odlučila je sljedećeg tjedna poslati avion s humanitarnom pomoći za sirijske izbjeglice u Libanonu. ALBA okuplja većinu zemalja kojim vlada radikalna ljevica poput Venezuele, Kube, Ekvadora, Bolivije i Nikaragve, koje imaju konfliktne odnose sa SAD-om.

PNOM PEN - Izborno povjerenstvo Kambodže potvrdilo je u nedjelju pobjedu na parlamentarnim izborima stranke premijera Hun Sena okaljane sumnjama u lažiranje koje su nagnale oporbu na ulicu. Čelnik oporbe Sam Rainsy smjesta je osudio odluku povjerenstva. "Ne prihvaćamo rezultate koji ne odražavaju volju naroda. Ti su rezultati dobiveni izbornim lažiranjem", izjavio je on. Stranka kambodžanskog naroda Hun Sena zadržava većinu u parlamentu sa 68 mjesta nasuprot 55 koja su pripala Stranci nacionalnog spasa Kambodže Sama Rainsyja, objavilo je izborno povjerenstvo na svojoj internet stranici. Radi se o najlošijem rezultatu vladajuće stranke od 1998. godine. Proglašenje povjerenstva čini rezultat parlamentarnih izbora održanih 28. srpnja konačnim te oduzima oporbi zakonsko pravo da ih osporava.

MOSKVA - U nedjelju se održavaju prijevremeni izbori za gradonačelnika Moskve, jednu od najmoćnijih pozicija u državi. To su prvi izbori za gradonačelnika Moskve u posljednjih deset godina. U utrci je šest kandidata, a najveći favoriti su sadašnji gradonačelnik Sergej Sobjanin, koji ima potporu ruskog predsjednika Vladimira Putina, te opozicijski kandidat Aleksej Navalni, vodeći "blogerski" kritičar vladajućeg režima i borac protiv korupcije. Navalni je u srpnju u prvostupanjskoj presudi osuđen za pronevjeru, odnosno da je bio na čelu skupine koja je pronevjerila 500.000 dolara vrijednu drvnu građu iz jedne državne tvrtke. Navalni je to nazvao montiranim političkim procesom po nalogu Putina. Budući da je žalbeni postupak u tijeku može sudjelovati na izborima. No, ukoliko bude pravomoćno osuđen prijeti mu petogodišnja zatvorska kazna u radnom logoru.Njegov najveći suparnik je sadašnji gradonačelnik Sergej Sobjanin, koji ima potporu ruskog predsjednika Vladimira Putina, i koji bi po anketama mogao pobijediti već u prvom krugu, odnosno dobiti više od 50 posto glasova. Za Sobjanina će to biti prvi izbori, budući da je na mjesto gradonačelnika došao nakon što je smijenjen Jurij Lužkov, koji je bio gradonačelnik Moskve od 1992. do listopada 2010. godine. Inače, redovni izbori za gradonačelnika Moskve, koja ima deset milijuna stanovnika, trebali su biti tek 2015. godine, ali Sobjanin je 5. lipnja raspisao prijevremene izbore. Politički analitičari smatraju da se time pokušava oslabiti opozicija, budući da su njegovi protukandidati imali premalo vremena da se pripreme za izbore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙