FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 13. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

LJUBLJANA - Slovenska policija objavila je u utorak poslije podne da ispitivanje na veterinarskom fakultetu u Ljubljani nije pokazalo tragove opasnih tvari u bijelom prahu koji se nalazio u pismu, prispjelom u jutarnjim satima poštom na ljubljansku općinu te je opozvala postupak zbog kojega je zgrada općine bila pod višesatnim nadzorom. Policija sada proučava sadržaj pisma, kako bi utvrdila je li riječ o kaznenom djelu, a pokušat će otkriti pošiljatelja, no za sada ne može potvrditi da je pismo bilo adresirano na ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića i sadržavalo prijetnje, kako su u utorak ujutro prenijeli mediji.

MILANO - Najstarija kći Silvija Berlusconija Marina je u utorak odbacila sve učestalija nagađanja da će zamijeniti svog oca na čelu talijanskog desnog centra nakon što je on osuđen za poreznu prijevaru. "Moram ponoviti, kategorički, da nikada nisam razmatrala ulazak u politiku", rekla je u izjavi 47-godišnja poslovna žena. Ona je u svom priopćenju navela da se nada da će ovu njezinu zadnju izjavu uzeti na znanje i oni "koji joj nastavljaju pripisivati namjeru koju nikada nije imala, niti ima".

NEW YORK - UN-ovi istražitelji za kemijsko oružje spremni su posjetiti Siriju kako bi ispitali uporabu kemijskog oružja no nakon dva tjedna razgovora o jamstvima sigurnosti za istražitelje, UN još želi o tomu sklopiti sporazum sa sirijskom vladom, priopćili su Ujedinjeni narodi u utorak. "Kada vlada Sirija potvrdi svoje prihvaćanje uvjeta misija će otputovati bez odgode", priopćio je UN u izjavi. Gotovo su dva tjedna otkako je UN rekao da je sirijska vlada pristala pustiti skupinu stručnjaka da obiđe tri mjesta za koja je izvješteno da je na njima uporabljeno kemijsko oružje. Sirijska vlada tvrdi da su na jednom od njih, Kan al-Assaiju u Alepu, kemijsko oružje uporabili pobunjenici.

RAMALA - Palestinski predsjednik Mahmud Abas zatražio je u utorak od premijera Ramija Hamdale da sastavi novu vladu samo dva mjeseca nakon što je prihvatio njegovu ostavku zbog spora oko vlasti. Hamdala je ponudu prihvatio, što sugerira da su prevladali razlike, i imat će pet tjedana za sastavljanje vlade, rekao je Abasov glasnogovornik Abu Rdeineh. Abasov potez će osnažiti stabilnost njegove uprave na od Izraela okupiranoj Zapadnoj obali u trenutku kada se nakon tri godine vraća mirovnim razgovorima s Izraelom pod pokroviteljstvom SAD-a. Potez, međutim, zabija i još jedan čavao u lijes napora za prevladavanje političkih podjela koje su razdvojile Zapadnu obalu, koju nadzire Abas, od Pojasa Gaze koji vodi palestinska islamistička organizacija Hamas.

MADRID - Šezdeset četiri imigranta koji su u gumenim čamcima pokušali stići do južne obale Španjolske spašeno je u gibraltarskom tjesnacu, objavile su španjolske službe sigurnosti. Od petka je ukupno spašeno oko 300 ljudi, prema podacima španjolskih službi sigurnosti. Španjolski brod u utorak ujutro u tjesnacu je spasio 32 osobe iz četiri barke, dok su marokanske vlasti navele da su 32 osobe iz četiri barke prebačene u Maroko, precizirala je jedna glasnogovornica španjolske pomorske službe spašavanja, prenosi AFP.

PRETORIA - Državno odvjetništvo u Pretoriji kompletiralo je optužnicu protiv južnoafričkog paraolimpijca Oscara Pistoriusa (26) koji je optužen da je u veljači ove godine u svom domu usmrtio djevojku Reevu Steenkamp. "Završili smo optužnicu koja će biti predstavljena u ponedjeljak kada se nastavlja suđenje," poručili su iz tužiteljstva. Policija je, također u posebnom izvješću objavila kako je završila istragu u ovom slučaju. Pistorius je optužen da je usmrtio svoju djevojku hicima iz vatrenog oružja u ranim jutarnjim satima 14. veljače i to pucajući kroz zatvorena vrata kupaonice. Najpoznatiji svjetski paraolimpijac se branio kako je pomislio da je u kući provalnik, dok tužiteljstvo smatra kako se radio u ubojstvu iz predumišljaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙