FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 2. rujna 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović posjetit će od 3. do 7. rujna Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo gdje će u razgovorima s najvišim dužnosnicima tih zemalja potvrditi podršku Republike Hrvatske proširenju Europske unije na cijelu jugoistočnu Europu, doznaje se u ponedjeljak iz ureda predsjednika. Među temama razgovora svakako će biti i nastavak gospodarske suradnje. Predsjednik će u utorak doputovati na Cetinje u Crnoj Gori, gdje će se sastati sa svojim crnogorskim kolegom po dužnosti Filipom Vujanovićem, a zatim će otići u Podgoricu gdje će razgovarati s predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem i predsjednikom vlade Milom Đukanovićem. U srijedu će se u Donjoj Lastvi sastati s Hrvatima koji žive u Crnoj Gori.

DUBROVNIK - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko otvorio je sastanak Biroa Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) koji se u ponedjeljak održava u Dubrovniku i koji je okupio 40 članova Parlamentarne skupštine Vijeća Europe te čelnike Vijeća Europe. Obraćajući se okupljenima Leko je posebno naglasio važnost parlamentarne diplomacije osobito u najznačajnim europskim organizacijama - Europskoj uniji i Vijeću Europe. Za Hrvatsku, kazao je Leko, parlamentarna diplomacija važno je sredstvo u stabilizaciji jugoistoka Europe. Govoreći o aktualnoj situaciji na Bliskom istoku i Sredozemlju Leko je upozorio da bi se sukob mogao proširiti i na cijelu tu regiju. "Političko rješenje uvijek bi trebalo biti prva opcija u kalkulacijama, jer je i bolje tisuću dana pregovarati nego jedan dan ratovati, naglasio je Josip Leko.

PEKING/MOSKVA - Kina je u ponedjeljak izrazila zabrinutost zbog namjera SAD-a da napadne sirijski režim, a Rusija je u istočno Sredozemlje poslala špijunski brod. Kina je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog mogućih jednostranih vojnih akcija protiv Sirije, nakon što je američki predsjednik Barack Obama odlučio od Kongresa zatražiti mišljenje o napadu. SAD je prenio Kini svoje spoznaje o dokazima o upotrebi kemijskog oružja u Siriji, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei.

DŽALALABAD - Talibani samoubojice napali su u ponedjeljak ujutro američku bazu smještenu blizu prijelaza ključnog za opskrbu NATO-a na sjeveroistoku Afganistana, blizu pakistanske granice, rekli su lokalni i zapadni dužnosnici. "Bilo je više eksplozija blizu operativne baze u pokrajini Nangarhar", objavila je novinska služba međunarodnih snaga NATO-a u Afganistanu (ISAF). "Na strani ISAF-a nije bilo žrtava. Stanje se ispituje", dodala je koalicija.

PEKING - Peking je u ponedjeljak predstavnio novi paket mjera kojima se nastoji uhvatiti u koštac s onečišćenjem zraka koje doslovce guši njegove stanovnike, a mjere obuhvaćaju ograničavanje broja vozila na ulicama i zatvaranje ili nadogradnju postrojenje 1.200 tvrtki. Pekinške vlasti u prošlosti su pokušavale na različite načine stati na kraj smogu koji pokriva grad, od zatvaranja tvornica do velikog projekta izgradnje podzemne željeznice, ali bez velikog uspjeha. Najnovije mjere dio su šireg plana smanjenja udjela opasnih čestica u zraku na barem 25 posto do 2017. godine.

MEXICO CITY - Meksička policija uhitila je šefa novog kartela Juarez, 47-godišnjeg muškarca, zvanog "Ružna Betty", objavile su vlasti u nedjelju navečer. Alberta Carrilla Fuentesa uhitila je savezna policija u državi Nayarit a ispitali su ga državni odvjetnici, izjavio je neimenovani dužnosnik u uredu glavnog državnog odvjetnika. Optužen je za krijumčarenje droge, ubojstvo i organizirani kriminal. Dužnosnik je odbio iznijeti više detalja.

TOKIO - Više od 300 osoba podleglo je paklenim vrućinama koje su ljetos zahvatile Japan, prema podacima javne tv postaje NHK. Posebno je bio pogođen zapad zemlje s najtoplijim ljetom zabilježenim na otočju, s vrhuncem od 41 stupnja u hladu dosegnutim 12. kolovoza u Shimantu, na jugu otoka Shikoku, prema japanskoj meteorološkoj službi. Uz Shikoku, zapadna strana arhipelaga obuhvaća otok Kyushu te jug i zapad glavnog otoka Honshu, na kojima metropole Osaku i Kobe te Kyoto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙