FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 14. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

TUNIS - Tisuće ljudi sudjelovalo je u utorak navečer u prosvjednoj povorci u Tunisu na obljetnicu donošenja zakona o jednakosti spolova, koji se u toj zemlji slavi kao dan žena, pokušavajući postići pad islamističke vlade u jeku političke krize. Prosvjednici, okupljeni na poziv oporbenih stranaka, udruga i sindikata defilirali su središtem grada i ispred parlamenta, središta prosvjeda od 25. srpnja, kada je ubijen zastupnik Mohame Brahmi. Protivnici islamističke stranke Enahda, koja vodi vladu, nadaju se masovnoj mobilizaciji jer je 13. kolovoza simboličan datum kada se obilježava donošenje zakona o jednakosti spolova iz 1956. To je bio prvi takav zakon u arapskom svijetu.

BRAZILIJA - Palestinski predsjednik Mahmud Abas obvezao se nastaviti mirovne pregovore s Izraelom unatoč odobrenju danom u utorak za izgradnju 942 stanova u pripojenom istočnom Jeruzalemu, izjavio je u utorak američki državni tajnik John Kerry za posjeta Brazilu. "Danas ću s njim razgovarati. Obvezao se sudjelovati u pregovorima jer vjeruje da će pregovori omogućiti rješenje problema", rekao je američki šef diplomacije na konferenciji za novinare u Braziliji. On je naglasio da Sjedinjene Države ta naselja smatraju nezakonitima, ali da je premijer Netnayahu bio iskren prema njemu i predsjedniku Abasu i obavijestio ih da će najaviti nove izgradnje stanova u dijelovima koji neće ugroziti mirovni plan i koji neće utjecati na mogućnost postizanja mirovnog sporazuma, dodao je Kerry.

ZATVOR AYALON - Izrael je u utorak navečer počeo oslobađati 26 palestinskih zatvorenika uoči nastavka mirovnih pregovora u srijedu u Jeruzalemu, javlja France Presse.

Autobus sa 14 zatvorenika napustio je zatvor Ayalon blizu Tel Aviva i krenuo prema graničnom prijelazu Erez, na sjevernom ulazu u Pojas Gaze, a drugi se uputio prema Ramallahu, na Zapadnoj obali.

Nešto poslije, jedan od autobusa je ušao u krug izraelskog zatvora Ofer, blizu Ramallaha na Zapadnoj obali, javlja novinar France Pressea s mjesta događaja.

WASHINGTON - Sjedinjene Države će idućeg tjedna nastaviti svoje diplomatske napore u vezi sa sjevernokorejskim pitanjem šaljući izaslanika u Kinu, u Južnu Koreju i u Japan, zemlje koje su partneri Washingtona u toj međunarodnoj krizi.

Robert King, posebni izaslanik za ljudska prava u Sjevernoj Koreji posjetit će redom Peking, Seul i Tokio od 19. do 29. kolovoza, priopćio je u utorak State Department.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙