FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 2. rujna 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BEČ/KLAGENFURT - Europska je komisija produljila rok za prodaju Hypo banke u Hrvatskoj do 2015. godine, objavio je u ponedjeljak austrijski tisak, tvrdeći kako je Austrija postigla s EK kompromis glede saniranja koncerna Hypo. Bruxelles je prihvatio plan saniranja koncerna Hypo, objavio je u ponedjeljak list "Die Presse", pozivajući se na izvore u Europskoj komisiji. Prema istom izvoru EK je dao zeleno svjetlo i za državnu pomoć Austrije koncernu. Komisija je produljila rok za prodaju 250 poslovnica banke u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

WASHINGTON - Američki nosač zrakoplova na nuklearni pogon USS Nimitz i ostali brodovi iz njegove borbene skupine uputili su se na zapad prema Crvenome moru kako bi pružili potporu mogućem američkom ograničenom vojnom udaru protiv sirijskog režima, ako to bude potrebno, rekli su u nedjelju američki dužnosnici. Nimitzova borbena skupina, koja uključuje četiri razarača i jednu krstaricu, nema zasad specifične zapovijedi da ode u istočno Sredozemlje, ali se kreće prema Arapskom moru kako bi u slučaju potrebe bila bliže Siriji. "Riječ je o raspoređivanju sredstava kako bismo ih imali na raspolaganju ako bude potrebna borbena moć skupine nosača zrakoplova", rekao je jedan neimenovani dužnosnik.

KAIRO - Arapske zemlje u nedjelju su pozvale međunarodnu zajednicu da pokrene akciju protiv sirijske vlade zbog kemijskog napada u kojemu su poginule stotine civila. U završnoj rezoluciji koju je Arapska liga prihvatila na sastanku u Kairu, Ujedinjeni narodi i međunarodna zajednica pozivaju se da "pokrenu odlučne i neophodne mjere protiv krivaca za zločin za koji odgovornost nosi sirijski režim". Ministri vanjskih poslova Arapske lige također su u rezoluciji rekli da se osobe odgovorne za napad trebaju naći pred sudom, kao i ostali "ratni zločinci".

BRASILIA - SAD je špijunirao komunikaciju brazilske predsjednice Dilme Rousseff i aktualnog predsjednika Meksika Enriquea Pene Nieta dok je bio kandidat za predsjednika, prema dokumentima američkih tajnih službi koje je obznanila u nedjelju televizija Globo iz Brazila. Televizija je predstavila dokument koji je otkrio američki informatičar Edward Snowden, datiran u lipnju 2012. i naslovljen "Inteligentna infiltracija podataka, istraživanje slučajeva Brazila i Meksika". U tom dokumentu Nacionalna agencija za američku sigurnost (NSA) nastoji steći "bolje razumijevanje metoda komunikacije i sugovornika" Dilme Rousseff i njezinih suradnika zahvaljujući programu koji omogućava pristup svim sadržajima koje predsjednica posjećuje na internetu.

TOKIO - Voda akumulirana u unesrećenoj centrali Fukushima mogla bi biti namjerno odbačena u more, jednom kad se dekontaminira, upozorio je u ponedjeljak predsjednik japanske uprave za nuklearnu regulativu. "Mogli bismo predvidjeti odbacivanje vode u ocean pod uvjetom da se razina radioaktivne kontaminacije stavi u legalne granice", izjavio je Shunichi Tanaka na konferenciji za tisak. "Inzistiram na činjenici da se to može ticati jedino jako slabo kontaminirane vode koja bi bila očišćena", rekao je šef nezavisne instance oformljene u rujnu prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙