FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 27. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Sjedinjene Države dosegnut će zakonom dopuštenu gornju razinu zaduživanja sredinom listopada, pa rastu izgledi da vlada u Washingtonu dođe u situaciju da ne može uredno podmirivati svoje obveze, upozorio je američki ministar financija Jacob Lew. U jučerašnjem pismu američkom Kongresu Lew je pozvao zakonodavce da podignu limit zaduživanja s postojećih 16.700 milijardi dolara. Ne učine li tako, upozorio je, "američko gospodarstvo moglo bi pretrpjeti nepopravljive štete". Napominje da ministarstvo financija posluje ispod toga plafona, nakon što je dosegnut 17. svibnja, uz pomoć "izvanrednih mjera", kako bi se riješile obveze po pitanju isplata, te zahvaljujući poreznim primitcima koji su veći od očekivanih. No Lew upozorava da najnovije procjene upućuju da će manevarski prostor biti iscrpljen oko sredine listopada. Time bi se SAD našao u neprihvatljivom položaju da ne može ispunjavati rastuće obveze po pitanju isplata za zdravstvo i potrebe mirovinskog sustava, a ne bi mogao isplaćivati ni plaće. U slučaju smanjene potražnje za američkim državnim obveznicama, mogao biti suočen s neposrednim manjkom novca.

PARIZ - Francuska banka Societe Generale planira u sklopu smanjenja broja zaposlenih u pariškom sjedištu potaknuti oko 420 radnika na dobrovoljni odlazak, objavili su sindikalni dužnosnici u biltenu. Francuska banka također razmišlja o premještanju osoblja u Rumunjsku radi smanjenja troškova, navodi se u internetskom biltenu sindikata CGT. Societe Generale nastoji smanjiti troškove i povećati dobit u uvjetima još uvijek neizvjesnog oporavka eurozone. "Zaposlenici se baš ne otimaju za ponuđenim dobrovoljnim odlaskom... Za ponuđenih 420 dobrovoljnih odlazaka interes je dosada pokazalo samo 170 radnika", navodi sindikat CGT. Banka je također zatražila od konzultantske tvrtke Accenture da izradi detaljan plan premještanja zaposlenika u Rumunjsku, objavio je sindikat. Francuski dnevni list Les Echos objavio je da planiraju premjestiti oko 200 radnih mjesta. Reuters je još u travnju objavio da SocGen razmišlja o ukidanju do 700 radnih mjesta. Uprava je to potvrdila u svibnju. Bančina glasnogovornica kazala je da još prerano za navođenje točnog broja dobrovoljnih odlazaka.

TEHERAN - Sultanat Oman pregovara o kupovini iranskog plina u sklopu 25-godišnjeg posla vrijednog oko 60 milijardi dolara, priopćio je u utorak iranski ministar za naftu Bidžan Namdar Zanganeh. Iran i Oman "potpisali su memorandum o razumijevanju za gradnju plinovoda" kroz Omanski zaljev, istočno od strateški važnog Hormuškog tjesnaca, prenosi riječi iranskog ministra službena novinska agencija IRNA. Gradnja plinovoda počet će uskoro, nakon što bude završeno istraživanje različitih pravaca, rekao je ministar Zanganeh, nazivajući sporazum "najvećim gospodarskim sporazumom" Irana i Omana. Zbog spornog nuklearnog programa SAD i europske zemlje uveli su sankcije iranskom energetskom sektoru i blokirali njegov pristup globalnom bankovnom sustavu. Iranski ministar za naftu kazao je danas da je procijenjena vrijednost ugovora oko 60 milijardi dolara, ako se uzmu u obzir sadašnje cijene plina. Za prethodnog ministarskog mandata Zanganeh je 2001. potpisao potpisao 25-godišnji ugovor s Crescent Petroleumom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o izvozu plina ali posao nije realiziran zbog neslaganja oko cijene.

ŽENEVA - Švicarski poljoprivredno-kemijski div Syngenta i njemačka kemijska grupa Bayer objavili su u utorak da će pokrenuti pravni postupak protiv Europske komisije zbog privremene zabrane korištenja insekticida kojeg u Bruxellesu krive za pomor pčela. Dvije kompanije odvojeno su najavile osporavanje zabrane a postupak će pokrenuti pred Europskim sudom pravde u Luksemburgu. "Bilo bi nam draže da ne moramo pokretati pravni postupak ali nemamo izbora, s obzirom na naše čvrsto uvjerenje da je Komisija pogrešno povezala tiametoksam s pogoršanjem zdravlja pčela", kazao je u priopćenju glavni poslovni direktor Syngente John Atkin. U susjednoj Njemačkoj glasnogovornik Bayera rekao je da je poljoprivredno-kemijski odjel Bayer CropScience sredinom mjeseca podnio žalbu na europsku zabranu i da traže razjašnjenje zbog budućih ulaganja. Europska komisija privremeno je u svibnju zabranila korištenje Syngentina tiametoksama, koji se prodaje i pod imenom Cruiser. Bruxelles je paralelno zabranio i dva Bayerova pesticida a prošlog je mjeseca proširio zabranu i na četvrti pesticid koji proizvodi njemački BASF.

LONDON - Cijene barela nafte porasle su u utorak na 112 dolara na londonskom tržištu, dosegnuvši najvišu razinu u šest mjeseci zbog pojačane napetosti u Siriji i većih izgleda za vojnu intervenciju Zapada. Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte porasla je 1,27 dolara, na 112 dolara, najvišu razinu od ožujka. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,03 dolara višoj cijeni, od 106,95 dolara. Napetost u Siriji ali i u Egiptu poduprla je cijene nafte na londonskom tržištu jer ulagači strahuju da bi se kriza mogla preliti na regiju koja proizvodi trećinu svjetske nafte, posebno s obzirom na potporu Irana Asadovom režimu.

LONDON - Japanski jen i švicarski franak danas su na međunarodnim deviznim tržištima bili na većem dobitku zbog jačanja geopolitičkih napetosti i sve izvjesnije vojne akcije Zapada u Siriji. Dolar je pritom oslabio 1,1 posto prema jenu, na 97,42 jena. Prema švicarskom franku bio je niži za 0,2 posto, na 92,15 centima. I euro je oslabio prema franku, za 0,4 posto, na 1,2296 franaka. Na još većem gubitku bio je prema jenu, oslabjevši za jedan posto, na 130,31 jena. Euro je istodobno oslabio i prema dolaru, za gotovo 0,3 posto, te se njime trgovalo po 1,3330 dolara. U fokusu tržišta je situacija u Siriji i mogućnost vojne akcije u toj zemlji. U takvim okolnostima porasle su cijene britanskih, njemačkih i američkih državnih obveznica budući da se kapital počeo slijevati na tržišta koja ulagači smatraju sigurnim utočištima za kapital u nestabilnim vremenima. Švicarska i japanska valuta obično dobivaju na cijeni u razdobljima većih nestabilnosti na financijskim tržištima i rastućih ekonomskih neizvjesnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙