FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 1. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

FRANKFURT/LONDON - Europska središnja banka (ECB) i britanska središnja banka (BoE) zadržale su danas postojeće ključne kamatne stope u visini od 0,5 posto, izvijestile su u odvojenim izvješćima dvije vodeće središnje banke. Europska središnja banka zadržala je ključnu kamatnu stopu od rekordno niskih 0,5 posto, navodi se u priopćenju ECB-a objavljenom po završetku redovnog mjesečnog zasjedanja. U okolnostima stabilizacije u gospodarstvu eurozone, također nisu mijenjane ni druge kamatne stope, uključujući onu na depozite banaka kod središnje banke koja je ostala i dalje u visini nula posto. Odvojeno, britanska središnja banka danas je, na svojem drugom po redu mjesečnom zasjedanju pod novim guvernerom Markom Carneyom, zadržala ključnu kamatnu stopu na 0,5 posto. Također je zadržala i program kupovina obveznica.

BEOGRAD - Srbijanska vlada u četvrtak je u Beogradu potpisala Sporazum o strateškom partnerstvu s nacionalnom zrakoplovnom kompanijom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Etihad kojim je nekadašnji Jugoslavenski aerotransport (JAT), a potom JAT Airways, nakon 66 godina prestao postojati, a osnovana je nova tvrtka - Air Serbia. Sporazum, od kojeg se očekuje da Srbiju učini regionalnim liderom u zračnom prijevozu, potpisali su srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić i ravnatelj Etihada James Hogan. Etihad je Sporazumom preuzeo 49 posto JAT Airwaysa i upravljačka prava, dok će država Srbija s 51 posto udjela ostati većinski vlasnik nacionalnog avioprijevoznika imena Air Serbia, boje srpske nacionalne zastave i sa zaštitnim znakom kompanije Etihad. Air Serbia će do kraja godine dobiti 10 novih zrakoplova i zaposliti 50 pilota i u dogledno vrijeme pridonijeti rješavanju poslovnih problema koji su JAT Airways dovele do duga od 195 milijuna eura. Prema sadašnjim projekcijama, nova kompanija imala bi 22 zrakoplova, koji bi većinom spajali republike bivše Jugoslavije i Europu s Bliskim istokom, Australijom i Amerikom.

LONDON/NEW YORK - Euro je danas na međunarodnim tržištima dodatno oslabio prema dolaru nakon što je čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi kazao da će ključne kamatne stope u eurozoni ostati niske kroz dulje razdoblje. Euro se poslije tih izjava nakratko spustio na najnižu razinu u danu od 1,3196 dolara. Potom se stabilizirao na 1,3217 dolara, što znači da je na gubitku 0,6 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije. Dolar je istodobno bio na dobitku prema jenu, od 0,8 posto, i njime se trgovalo po 98,63 jena. Po riječima trgovaca, poduprle su ga veće kupovine hedge fondova. Tečaj britanske funte premašio je 1,52 dolara, nakon što je i britanska središnja banka (BoE) danas zadržala ključnu kamatnu stopu od 0,5 posto, a ostavila je nepromijenjen i program kupovina obveznica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙