FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet- ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 9. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON - Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima zbog prekida opskrbe sa Sjevernog mora i iz Libije te zahvaljujući solidnim kineskim pokazateljima koji ukazuju na stabilizaciju toga gospodarstva. Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte porasla je za jedan dolar, na 107,68 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,17 dolara višoj cijeni, od 103,3 dolara, nakon petodnevnog pada. Zbog zabrinutosti za opskrbu iz Sjevernog mora i Bliskog istoka, cijene nafte mogle bi ostati na sadašnjoj razini, ili čak i porasti, smatraju analitičari. "Sjeverno more ne bi bilo takav problem da nije došlo do poremećaja opskrbe iz Libije i Irana, što je tržište učinilo osjetljivijim na poremećaje u ponudi", rekao je Olivier Jakob iz Petromatrixa. Radnički prosvjedi već su spustili proizvodnju nafte u Libiji na najnižu razinu nakon građanskog rata u 2011. i više su nego prepolovili njezin izvoz. Napadi na naftovode na sjeveru Iraka također smanjuju opskrbu, a u rujnu se planiraju i radovi na južnim utovarnim terminala, koji bi mogli srezati izvoz i za 500.000 barela dnevno, objavila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

LJUBLJANA - Industrijska proizvodnja u Sloveniji u lipnju je povećana za jedan posto u odnosu na prethodni mjesec, ali na godišnjoj razini od lipnja prošle do lipnja ove godine bilježi pad od 1,5 posto, objavio je u petak slovenski statistički ured. Vrijednost industrijske proizvodnje u prerađivačkim djelatnostima u 12 je mjeseci pala je za 1,4 posto, a u rudarstvu za dva posto. Rast od 0,7 posto bilježi se samo kod dobavljača električne energije, plina i pare. Prihodi u slovenskoj industriji u prvoj polovici ove godine bili su za 2,3 posto niži od prihoda u istom razdoblju lani, pri čemu su u rudarstvu pali za 3,4 posto, a u prerađivačkim djelatnostima za 2,3 posto. Vrijednost zaliha industrijskih proizvoda krajem lipnja bila je za 4,2 posto manja od stanja krajem lipnja prošle godine, dok pad vrijednosti iznosi 2,7 posto ako se usporede zalihe u ovogodišnjem polugodištu sa zalihama iz prvih 6 mjeseci prošle godine.

LJUBLJANA - Nova Ljubljanska banka (NLB) u prvih je šest mjeseci ove godine zabilježila gubitak od 91,2 milijuna eura, prema izvješću o poslovanju koje je banka objavila danas na internet stranicama Ljubljanske burze. Riječ je o rezultatu na razini cijele skupine, dok je gubitak u matičnom, slovenskom dijelu NLB-a, iznosio 85,8 milijuna eura. Iz NLB-a navode da je na negativan polugodišnji rezultat najviše utjecalo izdvajanje 145 milijuna eura za otpise i rezervacije zbog loših kredita, bez čega bi banka u prvoj polovici godine poslovala pozitivno, sa 35,1 milijun eura dobiti. Troškovi poslovanja NLB-a manji su za 13 posto u odnosu na prvu polovicu prošle godine i iznose 161,9 milijuna eura. Bilanca NLB-a na kraju prve polovice ove godine iznosila je 13,84 milijarde eura, što je tri posto manje u odnosu na lanjski polugodišnji rezultat.

BERLIN - Tri najveća njemačka dobavljača usluge elektroničke pošte, među kojima i bivši monopolist Deutsche Telekom, objavila su u petak da su zaključila partnerstvo radi sigurnosne zaštite u međusobnom prometu elektroničke pošte u prilikama kada su korisnici zabrinuti zbog američke špijunaže. Deutsche Telekom, GMX i Web.de, dvije potonje tvrtke su podružnice United Interneta, od danas će automatski šifrirati sve poruke koje si međusobno šalju. To će vrijediti kako za sadržaj poruka tako i za identitet pošiljatelja i primatelja te za privitke. Domene t-online.de (Deutsche Telekom), web.de i gmx.de čine dvije trećine privatnih računa elektroničke pošte koji se koriste u Njemačkoj, ili više od 50 milijuna računa, objavile su dvije grupacije. Nakon otkrića da su američke obavještajne službe špijunirale u Europi, korisnici su "veoma zabrinuti" kada je riječ o povjerljivosti njihove pošte, rekao je direktor Deutsche Telekoma Rene Obermann na tiskovnoj konferenciji u Berlinu. Sudionici bi voljeli da im se pridruže i drugi operateri. Druge domene koje Nijemci rado koriste su upravo američki Google i Yahoo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙