FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 14. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ESSEN - Njemački energetski gigant RWE objavio je da će smanjiti proizvodne kapacitete zbog kontinuiranog uzleta obnovljivih izvora energije. U RWE-u ističu da su mnoge njegove elektrane postale neprofitabilne zbog procvata solarne energije. Stoga će iz distribucijske mreže isključiti ukupno 3.100 megavata proizvodnih kapaciteta, što predstavlja šest posto njegovih ukupnih kapaciteta. U planu je zatvaranje termoelektrana na plin i ugljen u Njemačkoj i Nizozemskoj. "Zbog nastavljenog procvata solarne energije mnoge elektrane u cijelom sektoru i u Europi više ne posluju u plusu", objavila je ta tvrtka. "U prvoj polovini 2013. operativni rezultat odjela za proizvodnju energije iz konvencionalnih izvora smanjen je za gotovo dvije trećine. Glavni je uzrok smanjenja veliki pad marži u elektranama", izvijestili su iz kompanije. U prvoj polovini godine RWE je amortizirao nepovoljne utjecaje na poslovanje pozitivnim ishodom u arbitražnom postupku koji je vodio s ruskim Gazpromom te blago povećao prihode, na 28,5 milijardi eura.

BEČ - Austrijska grupa Telekom Austria i nizozemski KPN, europski telekomunikacijski rivali u koje je uložio meksički tajkun Carlos Slim, udružili su snage u području ponude internetskih podatkovnih usluga na veliko i usluga velikim poslovnim korisnicima, objavljeno je iz tih dviju kompanija. Spomenute kompanije udružile su svoju infrastrukturu kako bi stvorile "kralježnicu" mreže optičkih vlakana diljem 35 zemalja, pri čemu će Telekom Austria moći koristiti mrežu KPN-a za svoje kupce u zapadnoj Europi, a KPN mrežu Telekom Austrie u srednjoj i istočnoj Europi. Glasnogovornik Telekoma Austria nije želio procijeniti veličinu potencijalnih sinergija. Glavne točke mrežne razmjene bit će u Frankfurtu, Londonu, Amsterdamu i Parizu, a ona će se prostirati i na područje Sjeverne Amerike, pri čemu će marketing i prodaja biti zajednički.

LONDON - Euro je danas blago oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta usprkos najnovijim podacima iz eurozone koji su naznačili izlazak iz recesije. Euro je prema dolaru oslabio 0,1 posto, kliznuvši na 1,3249 dolara. Tečaj zelene novčanice prema jenu ostao je nepromijenjen u odnosu na jučerašnje zatvaranje tržišta i dolarom se trgovalo po 98,50 jena. Neočekivano snažan rast njemačkog i francuskog gospodarstva u drugom tromjesečju izvukao je eurozonu iz najdulje recesije u njezinoj povijesti. Tako je u razdoblju od travnja do lipnja gospodarstvo u zoni primjene jedinstvene europske valute poraslo 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Objava tog podatka ipak nije pružila značajnijeg poticaja euru. "Jačanje eura koče opća potražnja za dolarima i rast prinosa na američke državne obveznice. Stoga jedinstvena europska valuta nije značajnije reagirala na bolje podatke o BDP-u eurozone", tumači Neil Jones iz Mizuho Corporate Banka. Budući da se oporavak eurozone i dalje čini krhkim i da pojedine rubne zemlje i dalje imaju teškoća, očekuje se da će Europska središnja banka dulje vrijeme zadržati ključne kamatne stope na rekordno niskoj razini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙