FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 12. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON - Banke u Europskoj uniji zatvorile su prošle godine 5.500 poslovnica, odnosno 2,5 posto njihova ukupnog broja, čime se broj zatvorenih poslovnica u razdoblju od 2008. popeo na 20 tisuća. U 2011. zatvoreno je 7.200 poslovnica, izračunao je Reuters na temelju statističkih podataka Europske središnje banke objavljenih proteklog vikenda. Banke su zatvarale poslovnice kako bi smanjile troškove poslovanja i povećale zaradu. Dodatni poticaj takvom trendu bio je prijelaz klijenata na usluge telefonskog i internetskog bankarstva. Banke u EU-u su u četverogodišnjem razdoblju zaključno s krajem 2012. smanjile broj poslovnica za osam posto, na 218.687 poslovnica, odnosno jednu poslovnicu na 2.300 građana. Najveći dio prošlogodišnjeg smanjenja odnosi se na zemlje s ruba Unije. U krizom pogođenoj Grčkoj prošle godine je zatvoreno 5,7 posto od ukupnog broja bankovnih poslovnica, u Španjolskoj njih 4,9 posto, u Irskoj 3,3 posto, te u Italiji 3,1 posto poslovnica. Suprotan trend bilježe pojedine istočnoeuropske zemlje, u Poljskoj je broj poslovnicva porastao za četiri posto, u Češkoj za 2,3 posto, a u Litvi za 1,8 posto.

ATENA - Recesija u Grčkoj blago je popustila u drugom tromjesečju, iako ni približno dovoljno da prihodi od poreza porastu na razine koje bi vladi omogućile ostvarenje zacrtanih ciljeva u sklopu programa pomoći. Grčko je gospodarstvo u drugom tromjesečju palo po godišnjoj stopi od 4,6 posto, prema podacima državnog statističkog ureda ELSTAT-a. U razdoblju od 2008. aktivnosti su se u realnom izrazu smanjile za ukupno 23 posto, nagrizajući porezne prihode i otežavajući vladi ostvaranje ciljanih ušteda dogovorenih s međunarodnim zajmodavcima. Grčka kriza spada među najteže mirnodopske recesije u povijesti i potkopava sposobnost poduzeća i domaćinstava da plaćaju poreze. Tako su u prvih sedam mjeseci ove godine bruto porezni prihodi podbacili u odnosu na ciljane za oko 1,5 milijardi eura, pogođeni rekordnom nezaposlenošću od gotovo 28 posto i valom korporativnih stečajeva. Očekuje se da će iduće godine grčko gospodarstvo porasti za anemičnih 0,6 posto, a rast bi trebao ubrzati nakon 2015.

NEW YORK - Dolar je danas ojačao prema euru i jenu na međunarodnim tržištima valuta, poduprt pojačanim očekivanjima da će dobri makrogospodarski pokazatelji potaknuti američku središnju banku da uskoro počne smanjivati monetarne poticaje. Euro je prema dolaru oslabio 0,2 posto, kliznuvši na 1,3308 dolara. Američka je valuta dobila na vrijednosti i prema jenu, i to 0,4 posto, te se dolarom trgovalo po 96,72 jena. Tržišni akteri ističu da će kratkoročne prognoze za zelenu novčanicu ovisiti o američkim podacima koji će biti objavljeni ovog tjedna, uključujući onaj o prometu u maloprodaji. Većina analitičara očekuje da će pokazati snažan skok. Američka središnja banka objavila je da bi već ove godine mogla početi smanjivati monetarne poticaje za gospodarstvo i ukinuti ih u potpunosti u idućoj godini ako se gospodarski rast pokaže održivim. Euro je pak pritisnulo izvješće njemačkog političkog tjednika Der Spiegela da je njemačka središnja banka upozorila da će Grčkoj trebati dodatna financijska pomoć najkasnije u prvim mjesecima iduće godine. Vlada u Berlinu naknadno je demantirala navode iz tog izvješća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙