FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 30. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

KOH SAMET - Aktivisti za ljudska prava optužili su u utorak tajlandsku naftnu kompaniju da umanjuje razmjere naftne mrlje u blizini turističkog otoka u Tajlandskom zaljevu koja prijeti i puno širem području. PTT Global Chemical, podružnica goleme javne tvrtke PTT, rekla je da je optimistična u vezi s akcijom čišćenja otoka koji je dio nacionalnog parka Khao Laem Ya. "Završeno je 80 posto operacije čišćenja", rekao je za AFP potpredsjednik Global Chemicala Porntep Butniphant. "Očekujemo da će se sutra (srijeda) u Ao Phrau sve vratiti u normalu". Kako navodi PTT Global Chemical, oko 50.000 litara sirove nafte isteklo je u nedjelju u more dvadesetak kilometara od obale dok se nafta iz tankera prepumpavala u naftovod koji opskrbljuje rafineriju PTT-a.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Na europskim burzama cijene dionica danas su blago porasle nakon što su ulagače obradovale dobre vijesti iz kompanija, međutim njihov rast je bio ograničen padom cijena dionica banaka, nakon što je Barclays najavio izdanje prava na kupnju dionica u iznosu od 5,8 milijardi funti. Londonski FTSE oko 14,00 sati bio je 0,23 posto u plusu, na 6.575 bodova, frankfurtski DAX 0,28 posto, na 8.282 boda, a pariški CAC 0,43 posto, na 3.986 bodova. Cijene dionica Barclaysa pale u za 7,2 posto nakon što je banka izvijestila o lošijim od očekivanja polugodišnjim poslovnim rezultatima. Zabrinutost u vezi bilance pogodila je i dionice banke Deutsche Bank, čija je cijena pala za 4,1 posto, nakon što je obećala da će smanjiti rizičnu imovinu i izvijestila o lošijoj od očekivanja tromjesečnoj dobiti. Naftna kompanija BP također nije ostvarila očekivanu tromjsečju zaradu, što je spustilo cijene njezinih dionica za 5,1 posto. Pozitivan ton tržištu dale su francuska komunalna grupa EDF, britanska komercijalna televizija ITV i inženjerska kompanija Weir Group, čije su dionice poskupjele između 3,8 i 6,9 posto.

LONDON - Dolar je danas na međunarodnim tržištima oscilirao u uskom rasponu prema drugim najznačajnijim svjetskim valutama, pred sutrašnji sastanak američke središnje banke kada se očekuje da bi Fed mogao početi pripremati teren za smanjenje monetarnih poticaja. Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3274 dolara, što znači da je u plusu 0,1 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije. Drži se tako i dalje nedaleko najviše razine u pet tjedana od 1,32975 dolara. Istodobno, dolar je prema jenu oslabio 0,1 posto, na 97,83 jena. Blagu podršku euru pružili su danas novi podaci o daljnjem poboljšanju gospodarske klime u eurozoni. Indeks gospodarske klime, koji je danas objavila Europska komisija, u srpnju je tako uvećan na 92,5 bodova, s 91,3 boda u prethodnom mjesecu. Ulagači su ipak na oprezu pred sutrašnje priopćenje s ovotjednog redovnog mjesečnog zasjedanja Feda. Analitičari kažu da trgovci ipak nisu skloni većim prodajama dolara zbog očekivanja da će Fed u idućim mjesecima početi smanjivati monetarne poticaje. Trgovci, pak, očekuju da će svaki dobitak dolara u ovom trenutku biti ograničen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙