FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 1. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati:

ZAGREB - Vlada je danas zaključkom usvojila plan restrukturiranja Hrvatske radio televizije (HRT) i zadužila HRT da što prije počne s njegovom provedbom, ali smatra i da je manjka u dijelu koji se odnosi na njegovu operativnu razradu i provedbu restrukturiranja, pa je zatražila da se u roku 45 dana donesu potrebni prateći dokumenti i operativni akti. Pritom, kako je istaknula ministrica kulture Andrea Zlatar Violić na sjednici Vlade, treba vezivati restrukturiranje s ciljevima javne televizije. Emitiranje kvalitetnijeg programa od javnog interesa i povećanje vlastite proizvodnje moraju se odrediti kao glavni ciljevi restrukturiranja HRT-a, a što se, kako se navodi u zaključcima, ne navodi u samom programu restrukturiranja. Program predviđa smanjenje broja zaposlenih, a ministrica kulture ističe kako zbrinjavanje viška radnika treba provesti uz prethodno savjetovanje s Radničkim vijećem i u skladu sa Zakonom o radu. I zaključkom se HRT obvezuje da provedbeni program zbrinjavanja, odnosno unutarnjeg preustroja koji mora sadržavati razloge i financijski učinak preustroja, kriterije izbora radnika za čijim će radom prestati potreba, rokove, iznos i načini obračuna otpremnina itd.

ZAGREB - Vlada je danas zadužila Ministarstvo uprave i Državni zavod za statistiku da provjere broj i vjerodostojnost potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanje referenduma građanske inicijative “U ime obitelji”. Provjera i vjerodostojnost potpisa birača provest će se na slučajnom uzorku, kojeg će utvrditi Državni zavod za statistiku, kazao je ministar uprave Arsen Bauk na današnjoj sjednici Vlade, zadnjoj pred godišnje odmore i samih ministara. Vlada će provjeru broja i potpisa birača za raspisivanje referenduma, kojim građanska inicijativa “U ime obitelji“ traži da se Ustavom brak definira kao zajednica muškarca i žene, provesti na temelju zahtjeva Sabora. Vlada je danas uredbom izmijenila Zakon o udžbenicima za osnovnu i srednju školu, a kojima je izmijenila rokove koji se tiču pokretanja postupka i promjene udžbenika. S današnje sjednice Saboru je Vlada uputila prijedlog novog zakona o savjetima za mlade koji bi, ističe potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, trebao mladima otvoriti više prostora za sudjelovanje u donošenju odluka na lokalnoj razini.

VINKOVCI - U akciji MUP-a i Uskoka jutros je na području policijskih uprava (PU) vukovarsko-srijemske i osječko-baranjske uhićeno 16 policijskih službenika te civila, a među njima su i načelnik vukovarsko-srijemske policije Blaž Topalović i njegov zamjenik Mato Kirchbauer. "Sve osobe su uhićene zbog koruptivnih kaznenih dijela zlouporabe položaja i ovlasti te davanja i primanja mita", kazao je glavni ravnatelj policije Vlado Dominić. Također je kazao kako će do izbora novog načelnika PU vukovarsko-srijemske, dužnost vršitelja dužnosti načelnika te uprave obavljati Miroslav Puž iz MUP-a koji je novinarima rekao kako je jutros održao prvi radni kolegij sa suradnicima te kako sigurnost građana na području PU vukovarsko-srijemske nije ugrožena.

SPLIT - Tajnik HDZ-ovog Odbora za znanost i obrazovanje Tomislav Đonlić danas je oštro kritizirao najavu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o povećanju troškova prehrane studenata te je optužio ministarstvo da preko leđa studenata želi pokriti troškove sanacije studentskih centara. "Do sada je ministarstvo plaćalo subvencije po obroku od 12,30 kuna, dok će prema novom Pravilniku, zbog povećanja cijena, morati plaćati 16,70 kuna što je za oko 30 posto više po obroku, a razliku uvećanu za gotovo 50 posto po obroku plaćati će studenti iz svojih džepova", ustvrdio je Đonlić na konferenciji za novinare. Po Đonlićevom tumačenju ministarstvo će za 2014. morati osigurati "oko 100 milijuna kuna više u proračunu za subvencioniranje studentske prehrane i 30 miljuna kuna za 2013.". Član predsjedništva splitskog gradskog odbora HDZ-a i član Savjeta mladih splitsko-dalmatinske županije Ante Bačić je istaknuo da je poskupljenje troškova prehrane studenata izravni udar na studentski standard. Po Bačićevim riječima nerazumljivo je zašto se "proračunske rupe svaljuju na studente".

ZAGREB - U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 18. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) Ivo Josipović promaknuo je danas 131 pripadnicu i pripadnika OS RH. "Oluja je snažno obilježila noviju hrvatsku povijest", naglasio je Josipović dodavši kako pred Hrvatskom danas stoje novi izazovi. Među zadaćama koje nam predstoje je, po njegovim riječima, i modernizacija i prilagodba Hrvatske međunarodnom sustavu obrane. "Oluja je bila odlučujuća bitka za oslobođenje Hrvatske i vođena je po svim načelima modernog ratovanja", rekao je načelnik glavnog stožera OS RH Drago Lovrić, a ministar obrane Ante Kotromanović je ustvrdio da je oslobađanje generala Gotovine, Čermaka i Markača dokaz kako smo "čisti kao suza".

DALJ - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja ispred daljske Policijske postaje danas je, uz niz drugih manifestacija, obilježena 22. obljetnica stradanja 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri civila. Vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih, predstavnici Ministarstva branitelja, MUP-a, Osječko-baranjske županije i brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Izaslanik predsjednika Republike ministar hrvatskih branitelja Predrag Fred Matić uručio je odličje za hrabrost Red Nikola Šubić Zrinski Policijskoj postaji Dalj za iskazanu hrabrost i velike žrtve u obrani domovine daljskih policajaca. Njihove žrtve, kao i svih ubijenih, nestalih, masakriranih i mučenih, nikada se ne smiju zaboraviti, rekao je ministar te podsjetio na tragične događaje od prije 22 godine kada su srpske paravojne snage potpomognute bivšom JNA rano ujutro napale policijsku postaju tražeći predaju. Oni koji nisu ubijeni u borbi, nakon zauzimanja postaje mučki su ubijeni. Matić je istaknuo da je sloboda izvojevana, ali da nažalost nije ostvaren san onih koji su stradali, kao ni svih građana Hrvatske, da se danas živi u blagostanju, da mladi imaju posao, a obitelji socijalnu sigurnost.

ZAGREB - Kolektivni ugovor za javne službenike i namještenike Hrvatskog centra za razminiranje, kojim se njihova prava svode na razinu ostalih javnih službenika i namještenika, potpisan je danas u Zagrebu i odmah je stupio na snagu. Kolektivni ugovor, čiji je nacrt Vlada prihvatila prošli tjedan, potpisali su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić te predsjednici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika i Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja Boris Pleša i Marinko Guljaš. Potpredsjednik Vlade potvrdio je da se kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike HCR-a smanjuju određena prava, odnosno svode na razinu kao kod ostalih javnih službenika i namještenika. Ipak, ističe, potrebno je razumijevanje u sadašnjoj situaciji, bolje je imati Kolektivni ugovor, nego biti bez njega.

ZAGREB - Hrvatska radiotelevizija (HRT) je u prvih šest mjeseci ove godine poslovala s dobiti od 38 milijuna kuna i smanjila je rashode za 8,3 posto, priopćeno je s javne radio-televizije. HRT je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila 681,2 milijuna kuna prihoda te 643,03 milijuna kuna rashoda, čime je ostvarena dobit od 38,1 milijun kuna. Ukupni prihodi HRT-a su 2,7 posto manji od ostvarenih u istom razdoblju 2012. i 1,6 posto manji od plana, dok su ukupni rashodi za 8,3 posto manji nego u istom razdoblju prethodne godine i 5,5 posto manji od plana, stoji u priopćenju.

KARLOVAC - Udruga hrvatskih tržnica u rujnu će Ustavnom sudu predati na ocjenu ustavnosti Zakon o fiskalizaciji, kao i Odluku Vlade o oslobođenju od obveze fiskalizacije za prigodnu prodaju na sajmovima, priredbama i izložbama, najavio je predsjednik Udruge Niko Pervan. Također će i od Europske unije zatražiti zaštitu tradicionalne prodaje na tržnicama i sajmovima, odnosno njihov odvjetnik će ovih dana od Europske kuće i Europske komisije zatražiti savjet kome da se u Uniji obrate da bi se spriječila diskriminacija hrvatskih trgovaca. Oni, tvrdi Pervan, od danas moraju izdavati račune preko fiskalne blagajne, a prodavači iz drugih zemalja to ne moraju činiti.

PULA - Sindikat Istre i Kvarnera (SIK) podupire stavove sindikata u zdravstvu te će, ukoliko dođe do štrajka, sukladno zakonskim propisima nakon 48 sati pokrenuti štrajk solidarnosti i u pulskoj Općoj bolnici gdje je većinski sindikat, najavio je to predsjednik ovog sindikata Bruno Bulić na današnjoj konferenciji za novinare u Puli. Po njegovim riječima Sindikat Istre i Kvarnera izražava zgroženost ponašanjem Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, odnosno predsjednicom Spomenkom Abveršek, kao i ponašanjem ministra Rajka Ostojića kojeg je, kako je rekao, "tužno gledati kako ide protiv vlastite struke". Osim toga ovaj sindikat traži od ministra financije Slavka Linića da vrati dva posto doprinosa na plaće za zdravstvo, jer poslodavci "koji su navodno taj novac što im ostaje trebali investirati i zapošljavati nove radnike, to ne čine".

SISAK - Najava da će se uskoro kod Žirovca u općini Dvor u organizaciji Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije iz Novog Sada otkriti spomenik svim poginulim i nestalim Srbima u vojnoj operaciji Oluja, izazvala je ogorčenje među članovima braniteljskih udruga Sisačko-moslavačke županije. "Pozivamo državni vrh i sve mjerodavne institucije da spriječe dolazak srpskih terorista na najavljeno otkrivanje spomenika poginulim srpskim žrtvama, jer se na taj način falsificira istina o Domovinskom ratu", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik županijske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Marko Klasan. Kako je rečeno na konferenciji, predsjednik srpske udruge je Željko Vukelić, poznat kao pripadnik 21. diverzanskog odreda Kordunskog korpusa srpske paravojske, koji je kod općinskih vlasti u Dvoru već ishodio dozvolu za postavljanje spomenika.

ZAGREB - Kultnom zagrebačkom komedijom "Tko pjeva zlo ne misli" Kreše Golika večeras se na malom platou Gradec kod gornjogradskog Katarininog trga otvara četvrta sezona Ljetnog kina Gradec, u okviru koje će se u narednih mjesec dana prikazati skoro pedeset filmova. Već tradicionalno projekcije su besplatne i održavat će se svakodnevno, a za ponoćne projekcije, koje su ovogodišnja novina, posjetitelji će zvuk s filma primati putem svojih FM prijemnika na mobitelima kako se ne bi remetio noćni mir Gornjega grada pa moraju ponijeti slušalice, poručuju organizatori zagrebačkog ljetnog kina Kraljevi ulice. Za ovogodišnje "kino pod milijunom zvijezda" izabrano je 48 recentnih filmova različitih žanrova iz petnaestak zemalja s ukupno više od pet tisuća filmskih minuta. Program je sastavljen u suradnji s trinaest distributera, produkcijskih kuća, veleposlanstava i filmskih festivala, među ostalim s filmskim festivalima iz Vukovara i Motovuna.

SPLIT - Ove subote u sklopu 59. Splitskog ljeta održat će se premijera drame "Timon Atenjanin" Williama Shakespearea, u režiji Georgija Pare, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije u toj kazališnoj kući. "Timon Atenjanin" će biti premijerno izveden u prostorima vrta Galerije umjetnina i na bastionu Cornaro gradskih baroknih bedema. Predstava se igra u prijevodu Antuna Šoljana, a naslovnoj ulozi je Vilim Matulu. Drama će biti izvedena još tri dana nakon premijere i to 4. 5. i 6. kolovoza.

DUBROVNIK - Nakon četiri godine na Dubrovačkim ljetnim igrama ponovno će biti izvedena predstava "Ekvinocijo" prema drami Ive Vojnovića, i to opet na stijenama otoka Lokruma. Predstava, koja govori o patnji žena i majki pomoraca te napuštanju doma u potrazi za srećom i blagostanjem, a događa se jedne olujne noći, prvi je put izvedena 2004. godine, a nakon četiri godine izbivanja ponovno će se na Lokrumu izvoditi 4., 5., 6. i 7. kolovoza. Predstavu su danas, na konferenciji za novinare u dubrovačkoj Festivalskoj palači, najavili intendant Dubrovačkih ljetnih igara Krešimir Dolenčić i redatelj Joško Juvančić. Podsjetili su da je predstava u premijernoj, 2004. godini ostvarila veliki uspjeh osvojivši četiri nagrade hrvatskog glumišta, i to za najbolju predstavu u cjelini, Juvančić za najbolju režiju, Doris Šarić Kukuljica za najbolju žensku ulogu te Denis Šesnić za izuzetan doprinos kazališnoj umjetnosti za oblikovanje svjetla.

ZAGREB - Najveća speleološka ekspedicija u Hrvatskoj, kojoj je cilj prodrijeti dublje u najveću jamu u Dinaridima, Lukinu jamu na Velebitu, počinje sutra i potrajat će do 25. kolovoza, kazali su danas na konferenciji za tisak organizatori. Istraživanje Lukine jame predstavlja iznimni pothvat svjetskih razmjera, a naša ekspedicija je jedno od najzahtjevnijih međunarodnih stručnih, znanstvenih, speleoloških i speleoronilačkih istraživanje ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, kazao je predsjednik Zagrebačkog speleološkog saveza Stipe Tutiš. Naš cilj je proroniti sifonsko jezero koje se nalazi na sada poznatom završetku jame, na dubini od oko 1400 metara, i vidjeti što se dalje zbiva s jamom, kazao je voditelj ekspedicije Branko Jalžić, 64 godišnji svestrani speleolog, biolog, speleoloronioc i muzealac.

ZAGREB - U ranim jutarnjim satima u moru kod Kačjaka, nedaleko Dramlja, ribar je pronašao beživotno tijelo muškarca za kojim je trajala koordinirana potraga na moru od ranih jutarnjih sati, priopćilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je noćas, četrdesetak minuta iza ponoći, dojavu vlasnika plastične brodice da se 33-godišnji M. F. jučer u predvečerje iz uvale Klimno na Krku zaputio prema Omišlju. Jutros nešto iza 7 sati u uvali Peškera pronađena je tražena brodica kako pluta prazna, a nedugo zatim, u 7.50 sati Lučka Ispostava Novi Vinodolski zaprimila je dojavu ribara koji je na površini mora uočio beživotno tijelo traženoga muškarca, na poziciji Kačjaka oko jedne nautičke milje od obale, nedaleko Dramlja, stoji u priopćenju.

ZAGREB - U sudaru četiri teretna vozila kod čvora Buzin na zagrebačkoj obilaznici ozlijeđene su tri osobe, doznaje se u zagrebačkoj policiji. Nesreća se dogodila nešto iza 10 sati kilometar od čvora Buzin prema čvoru Kosnica. Zbog nesreće je jedno vrijeme bio obustavljen promet u smjeru istoka, a potom je uspostavljen samo jednim kolničkim trakom. Uzroci i okolnosti nesreće, kao i težina ozljeda stradalih još se ne znaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙