FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 6. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) nije prihvatila prijedlog ministra Miranda Mrsića pa se štrajk pirotehničara nastavlja, tvrdi u priopćenju ispred pirotehničara u štrajk Minja Saracco. Premda je danas, kako se navodi u priopćenju, bila savršena prilika za okončati priču oko Kolektivnog ugovora za pirotehničare, predstavnici HUP-a su posljednjim činom pokazali kako misle ići do kraja protiv vlastitih djelatnika ali i Vlade koja je najveći investitor u hrvatsko humanitarno razminiranje. Pirotehničari u štrajku pozivaju Vladu RH za pomoć, jer zbog ucjene nekolicine privatnih tvrtki, pirotehničari smatraju, da će se razminiranje u Hrvatskoj zaustaviti, a mnogobrojne obitelji ostati bez životnih prihoda i domova.

VRGORAC - Nagrada Društva hrvatskih književnika (DHK) "Tin Ujević" ove je godine pripala Vesni Krmpotić (80) za zbirku pjesama "Žar ptica", a priznanje joj je dodijeljeno kasno večeras u Vrgorcu u sklopu tradicionalne manifestacije "S Tinom u Vrgorcu". Zahvaljujući na nagradi Vesna Krmpotić je istaknula da je sretna zbog nje jer je Tin Ujević (1892.-1955.), prema njezinim riječima, najveći pjesnik Balkana i šire. "U mladosti sam obožavala Tina Ujevića, on je svojim životom inspirirao nas mlade. On je velikan kojem ne znam ravnog", rekla je Krmpotić. Po njezinim riječima Ujević je pisao cijelim svojim bićem i nije imao nikakvih poštapalica. "U vrijeme Titove vladavine i ideološkog pritiska koji nije bio mali, bilo je veličanstveno imati Tina Ujevića, koji je poručivao 'budi svoj'", istaknula je Krmpotić.

DUBROVNIK - Koncertom pod nazivom "Taj francuski operni šarm" večeras je u atriju Kneževa dvora nastavljen peti Dubrovački međunarodni operni festival "Hommage Tino Pattiera". Izbor arija i dueta iz popularnih francuskih opera izvelo je osam opernih pjevača, i to tenori: Rafael Alvarez (Meksiko), Bohan Choe (Južna Koreja), mezosopranistica Joanna Dobrakowska (Poljska), basbariton Jaques-Greg Belobo (Kamerun), bariton Georg Lehner (Austrija), te sopranistice Maria Lyudko (Rusija), Joanna Sperska (Poljska) i Petra Šimkova Alvarez (Češka). Pjevače je pratio Simfonijski orkestar Albanskoga nacionalnog kazališta za operu i balet, kojim su ravnali maestro Nikolaj Žličar i maestro Zhani Ciko.

PULA - U prostorijama Muzeja suvremene umjetnosti Istre u Puli u petak navečer svečano je otvorena izložba "Triple Identity", kustosa Ludovica Pratesija. Riječ je o projektu koji su organizirali Talijanska Unija i Narodno Sveučilište u Trstu, uz potporu ministarstva vanjskih poslova Italije, kao "dar društvenom naslijeđu formiranom povijesnom prisustvu triju različitih identiteta: talijanskog, hrvatskog i slovenskog". Triple identity je, kako se čulo, izložba u kojoj se posebnosti pojedinaca pretvaraju u zajednički jezik, zadržavajući pritom obilježja svakog identiteta čvrstim, bila ona nacionalna, profesionalna ili osobna. Izložba je strukturirana predstavljanjem radova Lare Favaretto, Davida Maljkovića i Tobiasa Putriha, međunarodnih umjetnika koji, kako se čulo na otvaranju izložbe, "zastupaju trojni identitet od kojeg se Istra povijesno sastoji".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙