FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 12. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Saborski zastupnici danas će nastaviti s radom raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o željeznici, kojim se nastoji sustavno i cjelovito urediti područje željezničkoga sustava u Republici Hrvatskoj usklađenoga s europskim zakonodavstvom i uvjetima koji vladaju na konkurentnom tržištu željezničkih usluga Europske unije. Zastupnici su jučer raspravili Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda kojem je prvenstveno cilj zaštititi zdravlje ljudi smanjenjem broja pušača, posebno kod mlade populacije. U Hrvatskoj se pušenju pripisuje 9.264 smrtnosti ili čak 18 posto svih smrtnosti u populaciji od 30 godina i starijoj. Kod muške populacije ta procjena za Hrvatsku iznosi čak 28 posto, što je više od prosjeka za Europu, koji iznosi 25 posto. U prvoj dobnoj skupini (od 30 do 44 godine), udio smrtnosti od duhana iznosi čak 21 posto, odnosno kod muške populacije čak 25 posto. Ti podatci za Hrvatsku ukazuju na rani početak pušenja i veliki udio pušača u mladoj generaciji.

ZAGREB - Zamjenik ministra financija Boris Lalovac istaknuo je u okviru rasprave o izvješću o izvršenju prošlogodišnjega državnog proračuna za prošlu godinu da su u određenim područjima započete reforme te da one nailaze na jake otpore, no, rekao je, da će ih ova i svaka buduća vlada morat provoditi, a konačnu bi korist od toga trebali osjetiti i građani. U tom smislu spoemnuo je sustav Centralni obračun plaća (COP) napominjući da je bio velik otpor institucija da uđu u taj sustav, no da unatoč tomu sustav napreduje i da će u njega uskoro biti uključeno 60.000 zaposelnih u zdravstvu. Državnom proračunu prijete teški problemi, poručila je Martina Dalić u ime HDZ-a, zatraživši od Vlade ozbiljan plan gospodarskog oporavka. "Ovogodišnjem proračunu prijete teški problemi koji traže urgentno postupanje", naglasila je Dalić u ime Kluba HDZ-a, napominjući kako su prihodi u prvih pet mjeseci ove godine manji za 1,6 milijardi kuna, a rashodi veći za 2,5 milijarde kuna.

OSIJEK - Osumnjičenici koje se tereti zbog ratnoga zločina počinjenoga 1991. u Trpinji protiv 16 hrvatskih civila, ratnih zarobljenika, ranjenika i bolesnika, privedeni su u prostorije Osječko-baranjske policijske uprave. Ravnateljstvo policije izvijestilo je danas kako je zbog sumnji u to kazneno djelo počinjeno u listopadu 1991. godine nad 16 osoba hrvatske nacionalnosti privedeno 12 bivših pripadnika nekadašnje teritorijalne obrane Trpinja i odjeljenja milicije. Od mještana i članova obitelji osumnjičenika, koji su ih došli posjetiti u policijskim prostorijama, doznaje se kako su uhićenja u Trpinji počela jutros oko 7 sati i trajala do iza 10 sati, pri čemu su policijski službenici obavili pretragu kuća, gospodarskih i drugih objekata u selu.

ZAGREB - Podružnice Sindikata naftnog gospodarstva (SING) i Sindikata radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske (SS EKN) u INI optužile su treći sindikat u INI Inaš za manupilacije i onemogućavanje sindikalnoga dijaloga te pozvali priopćenjem radnike na INI-nim benzinskim crpkama da ne nasjedaju "lažnim obećanjima". SING i EKN se zauzimaju da radnici maloprodaje ostanu u sustavu INE, a nepromišljene aktivnosti to mogu ugroziti, kaže se u priopćenju dvaju sindikata te se optužuje vodstvo Inaša da radi u osobnu korist. Sindikati tvrde da su problemi za radnike u INI-noj maloprodaji počeli jednoglasnim odobravanjem Poslovnog plana Ine za 2012. od strane Nadzornog odbora kojim je bilo zacrtano smanjenje operativnih troškova maloprodaje. Također, optužuju Inaš da sredinom 2012. i početkom 2013. odbija pregovore o ostanku radnika maloprodaje unutar INA d.d., a nakon toga u INA - Grupi.

DUBROVNIK - Program 64. Dubrovačkih ljetnih igara otvoren je sinoć u parku Umjetničke škole Mozartovom komičnom operom Cosi fan tutte. Ovaj projekt ostvaren je u suradnji Fondacije Music Widhout Frontiers iz Londona, Agevent agencije iz Dubrovnika i Dubrovačkih ljetnih igara. Riječ je o komičnoj operi u dva čina, koja je izvorno smještena u Napulj u 18 stoljeće, ali je redateljica dubrovačke predstave Sally Burgess produkciju osuvremenila i postavila ju u današnje vrijeme u jedan luksuzni dubrovački hotel. Scenograf prestave je ugledni scenograf Charles Phu, dok je kostime dizajnirala Matija Vujica.

DUBROVNIK - Projekcijom animiranoga filma "Ernest i Celestin" sinoć je počeo i filmski program 64. Dubrovačkih ljetnih igara. Tako će do 24. srpnja biti prikazano gotovo 40 filmskih projekcija pod vedrim nebom u ljetnim kinima Jadran i Slavica po izboru Zlatka Vidačkovića, umjetničkog ravnatelja Festivala igranoga filma u Puli.

DUBROVNIK - U Galeriji Dulčić Masle Pulitika sinoć je otvorena izložba mladoga hrvatskog slikara Stjepana Šandrka. Autor se predstavio s jedanaest ulja na platnu, nastalih tijekom 2012. i 2013. godine. Riječ je o hiperrealističkom slikarstvu, odnosno prizorima koji nastaju na temelju fotografiranih scena publike u izlagačkim prostorijama raznih muzeja i galerija. Otvarajući izložbu, autor postava Andrija Seifried kazao je kako je Stjepan Šandrk svojevrsni voajer zbivanja u muzejima i izložbenim prostorima, koji nas uvlači u taj svoj voajeristički akt i čini izravnim sudionicima svoga kreativnog događanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙