FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 10. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Hrvatski sabor današnje je zasjedanje završio raspravom o konačnom prijedlogu zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika u kojoj je Dragutin Lesar (Laburisti) upozorio kako u njega nisu ugrađeni mehanizmi stalne kontrole i nadzora investitora koji će eksploatirati naftu i plin u Hrvatskoj. Odredbe Zakona odnose se na istraživanje i eksploataciju ugljikovodika koji se nalaze u zemlji ili u podzemlju unutarnjih morskih voda ili hrvatskoga teritorijalnog mora, odnosno u podzemlju epikontinentalnog pojasa Jadranskog mora do linije razgraničenja sa susjednim zemljama. Zakonom se uvodi jedinstveni postupak za izdavanje dozvole i sklapanje ugovora za eksploataciju, obveza sklapanja ugovora o istraživanju i podjeli eksploataciji ugljikovodika, ugovora o istraživanju i eksploataciji uz obvezu plaćanja naknade i poreza.

ZAGREB - Većina saborskih klubova poduprla je poslijepodne prijedlog zakona o naplati poreznoga duga uzrokovanoga gospodarskom krizom, kojim se za poduzetnike s problemima u likvidnosti predlaže reprogram duga nastalog do 31. siječnja, dok HDZ i laburisti ocjenjuju da zakon neće riješiti problem likvidnosti jer ne razlikuje "stvarne poduzetnike" od onih koji "mešetare".

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra zasjedanje nastavlja raspravom o izvršenju prošlogodišnjega državnog proračuna u kojem su rashodi iznosili 119,8 milijardi kuna, odnosno 1,6 milijardi kuna manje nego u 2011. godini. Radi se o prvom proračunu Vlade premijera Zorana Milanovića, a ministar financija Slavko Linić objasnio je u svibnju, kada je izvješće s Vlade upućeno Saboru, kako su uštede napravljene na svim stavkama rashoda te je Vlada u vrlo teškim makroekonomskim uvjetima uspjela smanjiti proračunski manjak i povećati poreznu disciplinu. Rezultata toga je da su prihodi bili 109,8 milijardi kuna, odnosno 2,3 posto više nego 2011.

ZAGREB - Saborski Odbor za medije sutra će odlučivati o prijedlogu Nadzornog odbora HRT-a da se dužnosti razriješi glavni ravnatelj Goran Radman, no predsjednik Odbora, laburist Branko Vukšić ne vjeruje da će do Radmanove smjene doista i doći prije jeseni.

ZAGREB - Od 1991. do danas u Hrvatskoj se dogodilo 1348 minskih nesreća u kojima stradalo 1975 ljudi, među kojima je 205 pirotehničara, podaci su Hrvatskog centra za razminiranje.

RIJEKA- Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je danas, komentirajući najave prosvjeda zbog naplate tunelarine za tunel Sv. Ilija, da se infrastruktura svuda plaća. Molim da se prije bilo kakvih prosvjeda pogleda zakon i europske direktive koji jasno kažu da se infrastruktura plaća i da nema dodatnih popusta za lokalno stanovništvo, rekao je.

ZAGREB - HSS se usprotivio prijedlogu zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom u vlasništvu RH, o kojemu danas raspravlja Hrvatski sabor, za kojega kažu da će uskom krugu ljudi omogućiti da manipuliraju imovinom hrvatskih građana. "Prijedlog zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom u vlasništvu RH, kojeg Sabor naravno donosi po hitnom postupku, predviđa se osnivanje još jednog birokratskog tijela i to tijela koje će imati neograničene moći i kojim će upravljati politička oligarhija", navode HSS-ovci u priopćenju.

VUKOVAR - Na poljima u Vukovarsko-srijemskoj županiji završila je ovogodišnja žetva pšenica u kojoj su ostvareni prinosi između pet i sedam tona po hektaru, potvrdio je Hini viši stručnjak za ratarstvo u Poljoprivredno-savjetodavnoj službi te županije, Luka Lešić. "Prinosi su relativno dobri. Mogli su biti i bolji, ali i gori. Najveći utjecaj na prinose imale su vremenske prilike", kazao je Lešić dodajući kako su na prinose pšenice negativno utjecale učestale i obilne kiše, a drugi je razlog lošije žetve na pojedinim poljima slaba gnojidba.

ZAGREB - SDSS-ov zastupnik Dragan Crnogorac zatražio je danas od saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina da Vladi preporuči mjere za ostvarivanje prava koja je srpskoj zajednici zajamčio Erdutski sporazum te Pismo namjere Vlade o završetku mirne reintegracije Podunavlja.

SPLIT - U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Splitu je danas kasno poslije podne organiziran mimohod u povodu 18. godišnjice pokolja Bošnjaka u Srebrenici, što su ga u srpnju 1995. godine počinile srpske snage.

ŠIBENIK - Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je danas Vijeću za mladež šibenskog Općinskog suda prijedlog za izricanje maloljetničkih sankcija sedomorici maloljetnika iz Kistanja koji su optuženi da su u ožujku ove godine iz mržnje napali osam polaznika Bogoslovne škole Manastira Krka, te su pritom jednog teže, a petoricu lakše ozlijedili.

ŠIBENIK - Od teških ozljeda zadobivenih u eksploziji zaostale mine u vojarni Pađene kraj Knina popodne je u kninskoj bolnici preminuo jedan od trojice ozlijeđenih pirotehničara.

Ravnatelj kninske Opće bolnice "Hrvatski ponos" Oliver Ojdanić potvrdio je da je pirotehničar preminuo nešto iza 15 sati. Neslužbeno se doznaje kako je riječ o skupniku HV-a Marku Odžaku iz Karlovca, koji je u eksploziji zadobio teške ozlijede u predjelu trbuha i ekstremiteta. U eksploziji mine u vojarni Pađene danas su oko 10,40 sati ozlijeđena još dva pirotehničara, također pripadnika Oružanih snaga.

RIJEKA - Crikvenička policija uhitila je 36-godišnjaka iz Velike Gorice kojega sumnjiči da je provalio u devet hotelskih soba i ukrao vrijednosti od oko 100.000 kuna, izvijestila je danas PU primorsko-goranska. Policija ga sumnjiči da je 26. lipnja u hotelu u Selcu provalio u devet soba. Nakon toga je provalio i u sefove u kojima su hotelski gosti držali dragocjenosti.

ZAGREB - Policija je razbila kriminalnu skupinu koja je krijumčarila ljude u Europsku uniju i provaljivala po kioscima, a u sklopu višemjesečne akcije "Kadin 2" u središtu Zagreba otkrivena je ilegalna podrumska "robna kuća" s oko 12.600 markiranih krivotvorina vrijednih više od pola milijuna kuna.

Policija je u suradnji s USKOK-om, Carinskom upravom i policijom susjedne Bosne i Hercegovine prije dva dana uhitila sedam osoba, dok za dvojicom još traga, rekli su predstavnici zagrebačke policije, Ravnateljstva policije i Carinske uprave.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙