FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 31. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Krajem lipnja u Hrvatskoj je bilo ukupno 1.387.967 zaposlenih, što je 1,4 posto ili 18.897 osoba više nego krajem svibnja, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Lipanj je tako četvrti mjesec za redom u kojem se bilježi rast broja zaposlenih. Pritom je u pravnim osobama krajem lipnja bilo 1.141.388 zaposlenih, odnosno 10.323 osobe ili 0,9 posto više nego krajem svibnja. U obrtu i slobodnim profesijama krajem lipnja je bilo 221.097 zaposlenih, što je na mjesečnoj razini rast za 4,1 posto, odnosno 8.804 osobe više. Pad broja zaposlenih na mjesečnoj se razini bilježi kod zaposlenih osiguranih poljoprivrednika, i to za 0,9 posto ili 230 osoba, na 25.482 osobe. Krajem lipnja u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je evidentirano 318.110 nezaposlenih, što je za 4,5 posto ili 15.139 osoba manje nego krajem svibnja. Tako je i stopa registrirane nezaposlenosti pala za jedan postotni bod, sa svibanjskih 19,6 posto na 18,6 posto u lipnju. Podaci o kretanju broja zaposlenih za pravne osobe pokazuju kako se rast zaposlenosti u lipnju u odnosu na svibanj ponajprije može pripisati sezonskom zapošljavanju u turizmu budući je najveći je rast, od 10,4 posto, ostvaren kod pravnih osoba u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

VARAŽDIN - Ugovore o dodjeli sredstva Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji danas je u Varaždinu s predstavnicima 11 županija potpisao ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Riječ je o 18 milijuna kuna osiguranih u državnom proračunu za izdavanje jamstva u sektorima prerađivačke industrije koja će se plasirati kao jamstvo bankovnih kredita poslovnih subjekata preko županijskih garancijskih ili razvojnih agencija. Ministar Vrdoljak je istaknuo da je ovo prvi put da su na ovaj način odvojena sredstva za jamstvene i garancijske fondove. Ukupno se za ta sredstva prijavilo 17 županija od kojih je 11 ispunilo uvjete, dok preostale županije, njih šest, nisu imale formu u svojim garancijskim ili razvojnim agencijama kao ovlasti da mogu izdavati garancije. Vrdoljak kaže da je to razumljivo budući da je ovo prva godina i da shvaća da neki nisu bili spremni za ozbiljno korištenje jamstvenih fondova. Ove godine pomoć iz državnog proračuna zeb te svrhe je 18 milijuna kuna, a 2014. ćemo se potruditi da to bude u puno većem iznosu, najavio je. Istaknuo je da su neke županije bile aktivne u prijavama, poput Varaždinske i Međimurske, dok neke poput Istarske i slavonskih moraju ubuduće biti aktivnije ukoliko žele dobiti sredstva iz Fonda.

ČAKOVEC - Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak danas je u Čakovcu izjavio kako ga je strah za sudbinu hrvatskih brodogradilišta, ali i da je uvjeren da će ona opstati. Uljanikova kupovina 3. maja dobra je za Hrvatsku i dobra za Uljanik, ali je pred tim brodogradilištem još uvijek ogroman posao, kazao je Vrdoljak odgovarajući u Čakovcu na pitanja novinara o hrvatskoj brodogradnji u kontekstu poslovnih rezultata pulske Uljanik grupe koja u prvom polugodištu bilježi gubitak od oko 105 milijuna kuna. Na upit o kutinskoj Petrokemiji, Vrdoljak je rekao kako država ide u njezinu dokapitalizaciju te se sada za nju traži strateški partner. Prerano je govoriti o tome tko će to biti, o tom će odlučivati stručno povjerenstvo, naglašava Vrdoljak koji za pregovore sa sindikatima Petrokemije kaže kako se nastavlja odlična suradnja njegova ministarstva s njima te se sve odluke donose u samo jednu svrhu, a to je što bolja budućnost tvrtke. Ministar Vrdoljak u Čakovcu se sastao s međimurskim gospodarstvenicima s kojima je razgovarao o stanju gospodarstvu, u sektorima građevine, metalurgije i prije svega tekstila.

ZAGREB - U hrvatskim turističkim komercijalnim smještajnim objektima u lipnju je boravilo 4,6 posto više turista koji su ostvarili 1,7 posto više noćenja nego u istom mjesecu prošle godine, a porasti dolazaka za 5,5 posto i noćenja za 4,8 posto zabilježeni su i na razini prvih šest mjeseci, prvi su rezultati fizičkog turističkog prometa koje je danas objavio Državni zavod za statistiku. U lipnju je u Hrvatskoj bilo 5,1 posto više stranih turista i 2,1 posto više njihovih noćenja nego u istom lanjskom mjesecu. Stranci su poraste dolazaka od 6,9 posto i noćenja za 6 posto ostvarili i u prvih šest mjeseci ove godine. Domaćih je pak turista i njihovih noćenja i u lipnju i u prvoj polovici ove godine bilo manje nego lani, pri čemu ih je u lipnju došlo tek neznatno ili 0,1 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, a u šet mjeseci 1 posto manje. U noćenjima su domaći turisti imali minuse od po 3,5 posto i u lipnju i u šest mjeseci. Među strancima najveći udjel u noćenjima u lipnju, od gotovo 22 posto, imali su Nijemci, koje s udjelom od 11,1 posto slijede Slovenci te Austrijanci s 10,1 posto.

RIJEKA - Ukupni konsolidirani gubitak Brodogradilišta Viktor Lenac d.d. u prvom polugodištu 2013. iznosio je 1,47 milijuna kuna, a u upravi tog brodogradilišta ocjenjuju da je viša razina rashoda u odnosu na ostvarene prihode posljedica još uvijek niske cijene remontnih radova i manjeg opsega remontnih radova po brodu. Po podacima iz polugodišnjeg izvješća Uprave V. Lenca, ukupan gubitak za prvu polovicu godine je 1,85 milijuna kuna, ali je ovisno društvo Viktor Servisi d.o.o. ostvarilo dobit od 379 tisuća kuna pa je ukupni konsolidirani gubitak 1,47 milijuna kuna. U izvješću se ističe da dugo razdoblje niskih vozarina i nezaposlenost brodova dovodi brodare u sve težu financijsku situaciju, što, uz borbu konkurenata za svaki posao, utječe na snižavanje cijena remontnih poslova za dodatnih 20-tak posto u odnosu na prethodnu godinu. Navodi se da zaposlenost brodogradilišta tijekom prve polovice 2013. nije bila niska kada je riječ o broju brodova na kojima je obavljen remont. Obavljena su 32 remontna posla.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze danas rastu drugi dana zaredom, Crobex je povećan za 0,29 posto, na 1.848,55 bodova, a Crobex10 za 0,11 posto, na 1.040,26 bodova. Znatno viši od jučerašnjeg bio je i današnji redovni promet od 17,1 milijun kuna, a najviše se trgovalo dionicama Adris grupe. Promet od 3,6 milijuna kuna imala je redovna dionica Adrisa čija je cijena pala 0,51 posto, na 310 kuna. I povlaštena dionica Adris grupe imala je pad cijene od 0,32 posto, na 282,10 kuna, uz promet od 2,7 milijuna kuna. Adris grupa je objavila da je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila dobit nakon oporezivanja od 38,4 milijuna kuna, što je pad od 71,2 posto prema istom razdoblju prošle godine. Ukupni prihodi Adris grupe iznosili su 1,37 milijardi kuna ili 3,6 posto manje. HT-ova je dionica uz nepromijenjenu cijenu od 175 kuna ostvarila danas 2,2 milijuna kuna prometa. Promet dionicom Ericssona Nikole Tesle iznosio je 1,9 milijuna kuna, a cijena joj je pala 0,91 posto, na 1.522,06 kuna. Pad cijene od 2 posto, na 221,49 kuna, zabilježila je dionica Petrokemije uz promet od 650,4 tisuće kuna. Dionica Vira protrgovano je za 647,5 tisuća kuna, a cijena im je porasla za 2,10 posto, na 625 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙