FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 31. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat:

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je dao preporuku za uporabu Hrvatskoga pravopisa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u osnovnim i srednjim školama RH. Konačnu inačicu Hrvatskoga pravopisa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Znanstveno vijeće Instituta usvojilo je 4. lipnja ove godine, a donošenjem ministrove preporuke za uporabu tog pravopisa prestaje važiti preporuka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za uporabu Hrvatskoga školskog pravopisa u osnovnim i srednjim školama od 16. veljače 2005. U obrazloženju ministar navodi da je Hrvatski pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje napisalo 14 znanstvenika Instituta, a stručno su ga ocijenili jezikoslovni stručnjaci, među kojima su i neki od najvećih autoriteta na području metodike nastave hrvatskoga jezika i dugogodišnji sveučilišni profesori. Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje znanstvena je institucija kojoj je temeljna i jedina djelatnost proučavanje hrvatskog jezika i jezikoslovlja te objavljivanje znanstvenih i stručnih djela iz područja hrvatskog jezika i jezikoslovlja, stoji u priopćenju.

SPLIT - Ravnatelj splitskoga Kliničkoga bolničkog centra (KBC) dr. Kolja Poljak dobio je danas od povjerenika sindikata liječnika tog centra dr. Bože Bote 168 potpisa liječnika koji otkazuju pristanak na rad duži od 48 sati na tjedan, no ne nastupaju izvanredni uvjeti jer, kako ističe ravnatelj, do primjene treba proći zakonski rok od mjesec dana. "Riječ je o potpisima manje od jedne trećine liječnika, njih 29 posto. Bolnica, unatoč svemu, uvijek ima svoj rezervni plan i u slučaju da liječnici koji su potpisali taj dokument inzistiraju na otkazu dragovoljnog pristanka na rad duži od 48 sati na tjedan, mi primjenjujemo rezervni plan. Ovome trebam dodati kako bi se onda to sve počelo primjenjivati od 1. rujna, a uz to su dežurstva već podijeljena", rekao je za Hinu ravnatelj Poljak. Pregovori sindikata o novom kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva, koji su počeli prijepodne u Ministarstvu zdravlja, prekinuti su rano poslijepodne jer se dva od tri sindikata žele savjetovati sa sindikalnim tijelima o tome koliko pregovori mogu trajati. Predsjednik Hrvatskoga liječničkog sindikata Ivica Babić rekao je da je sedamdeset posto liječnika povuklo suglasnost na prekovremeni rad i da će se taj postotak povratkom liječnika s godišnjih odmora povećati na 80 posto. Prijašnji kolektivni ugovor, iz 2011., sudski je proglašen ništetnim.

VIROVITICA - Predsjednik Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac osudio je danas jučerašnji napad na Milenka Obradovića u Rijencima, selu u voćinskoj općini, te je ocijenio kako je to "jedan u nizu napada na području Voćina i Slatine koji onemogućavaju normalan život povratnika i stvaraju tenzije" u etničkim odnosima povratnika i naseljenika na to područje. Pupovac smatra da je napad koji su četvorica mladića iz sela Ćeralije, inače doseljeni Hrvati s Kosova, počinila zbog nesuglasica u vezi s poljoprivrednim zemljištem u Obradovićevu vlasništvu posljedica nespremnosti da se poštuje pravo na vlasništvo i zakone, posebice kad je riječ o nekim obiteljima naseljenika. Na konferenciji za novinare u Virovitici Pupovac je rekao kako nakon toga teškog i ozbiljnog napada na Obradovića očekuje da policija i sud učine ono što su im zakonske obveze te da se zaustavi ta vrsta nasilničkog ponašanja koje, kako je dodao, baca ljagu na to područje i naseljenike koji inače žive mirno sa svojim susjedima. Napadnuti Milenko Obradović - zbog puknuća dva rebra - zadržan je na liječenju u virovitičkoj Općoj bolnici. Tvrdi kako su ga napadači već provocirali jer je prije dvije godine počeo obrađivati zemlju koju je naslijedio, a oni su se njome do tada koristili za ispašu stoke. Smatra da nije riječ o napadu na nacionalnoj osnovi, nego isključivo zbog zemlje.

SPLIT - Požar koji je popodne nešto poslije 17,30 sati buknuo u Kaštel Sućurcu, večeras je u 19,30 sati stavljen pod nadzor gasitelja unatoč jakoj buri, koja cijeli dan puše na širem splitskom području, doznaje se od vatrogasaca. U tom je požaru izgorjela trava i nisko raslinje, a dva se sata s vatrom borilo ukupno 80 vatrogasaca s područja Kaštela i Splita. To je četvrti požar danas na širem splitskom području. Jutros je gorjelo u Čelinama kod Stanića, nedaleko Omiša, te u Dućama gdje je vatra u jednom momentu u Dugom Ratu došla nadomak kuća. Vatrogasci su posla danas imali i u Ljubitovici kod Trogira. Sve te požare je gasilo više od 200 vatrogasaca, a ukupno je izgorjelo oko 70 hektara borove šume i niskog raslinja.

ZADAR - Požar u Stankovcima kod Zadra stavljen je pod kontrolu i više ne prijeti kućama, izvijestio je popodne županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša. Šoša je naveo da požarište još osiguravaju vatrogasci, dok su zračne snage otišle nakon obavljena posla. Dojava o požaru u Stankovcima zaprimljena je u 13,14 sati, a požar je gasilo 25 vatrogasaca s osam vozila iz Javne vatrogasne postrojbe Zadar, Benkovac, te Dobrovoljnih vatrogasnih društava Stankovci, Drage, Polaca i Pirovac. Gasiteljima na kopnu pomogle su zračne snage: četiri kanadera i tri air tractora. Požar je zaustavljen 150 metara od kuća.

ZAGREB - Prilikom prevrtanja četirimetarske brodice sa sedam članova posade, dvojice odraslih i petero djece, u Ljubačkom zaljevu kod Paga utopio se jedan od odraslih. Riječ je o njemačkim državljanima dvojici očeva s dvoje i troje djece koji su se uputili brodicom na more. Brodić se u Ljubačkom zaljevu prevrnuo nakon čega se jedan od roditelja utopio, dok je drugi zajedno s djecom doplivao na obalu gdje ih je uočio jedan nautičar, izvijestio je glasnogovornik Zadarske policije Elis Žodan navodeći kako je dojavu o toj nesreći policija zaprimila oko 13 sati. Odmah po dojavi, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) pokrenula je akciju spašavanja u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Zadar, odnosno Lučkom ispostavom Starigrad – Paklenica i Pomorskom policijom, čija su plovila upućena na poziciju pomorske nesreće u Ljubački zaljev. Četrdesetogodišnji muškarac, koji je uslijed prevrtanja plovila zadobio po život opasne ozljede, izvučen je na obalu gdje je odmah primijenjena reanimacija, no, na žalost, utvrđena je smrt ozlijeđenoga. Postupak utvrđivanja identiteta unesrećenih, kao i okolnosti koje su dovele do te pomorske nesreće je u tijeku.

MOTOVUN - Španjolski film "Pošast" ("La plaga") redateljice Neus Ballús dobitnik je nagrade "Propeler" na ovogodišnjem Motovun film festivalu kao najbolji film u međunarodnoj konkurenciji glavnog programa, objavljeno je na večerašnjoj konferenciji za novinare u Motovunu. Žiri u sastavu Karel Och, Kjartan Sveinsson, Diana Groo i Goran Dukić motovunsku glavnu nagradu dodijelio je filmu "Pošast" zbog, kako se navodi u obrazloženju, "jedinstvene i posebne mješavine realnosti i fikcije koja je rezultirala izuzetnom meditacijom nad životom i majstorskim portretiranjem nezaboravnih likova". Nagradu "Bauer", koja se dodjeljuje za najbolje filmove snimljene u sedam kinematografija regije, dobio je film "Obrana i zaštita" redatelja Bobe Jelčića. Nagrada "Fipresci" pripala je filmu "Kći" redatelja Thanosa Anastopoulosa. Prošlogodišnji pobjednik "Motovunskog kratkog filma" Dan Geesin za ovogodišnjeg pobjednika odabrao je film "KM" redatelja Christosa Nikoua. Dodjelom nagrada večeras završava ovogodišnji Motovun film festival na kojem je prikazano devedeset filmova iz 29 zemalja, od čega dvadeset dugometražnih u glavnom programu. Ove je godine, u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, festival bio posvećen najvećoj europskoj manjini - Romima. Počasni gost 16. Motovun film festivala bio je iranski redatelj Mohsen Makhmalbaf, ovogodišnji dobitnik priznanja "Maverick", namijenjena autorima koji su "individualnošću, slobodnim duhom i inovativnošću širili ili šire granice filmskog izričaja".

DUBROVNIK - Dubrovačka policija otkrila je četvero prevaranata u pokušaju krivotvorenja oporuke po kojoj bi dva milijuna kuna vrijedna imovina 57-godišnje pokojnice pripala jednoj od dviju djevojaka koje su je njegovale. Teško bolesna 57-godišnjakinja umrla je u svojemu stanu u Dubrovniku 16. srpnja, a obdukcija je pokazala da je umrla prirodnom smrću. Nakon nekoliko dana policija je doznala za "spornu oporuku" kojom pokojnica svoju pokretnu i nepokretnu imovinu vrijednu oko dva milijuna kuna ostavlja jednoj djevojci. Ubrzo se otkrilo da su dvije 20-godišnjakinje tri dana prije smrti počele njegovati ženu te da su bez njezina znanja sastavile oporuku kojom svu svoju imovinu ostavlja jednoj od njih. To su navodno učinile u dogovoru s 53-godišnjom ženom. Jedna od djevojaka, kažu u policiji, neposredno nakon smrti 57-godišnjakinje na krivotvorenu je oporuku stavila njezin otisak prsta te je angažirala dva svjedoka koji su potpisali oporuku u kojoj stoji da je sastavljena za života pokojnice. Svemu tome svjedočio je 23-godišnji mladić te djevojke, inače policijski vježbenik. Dvije 20-godišnjakinje osumnjičene su za pokušaj prijevare, 53-godišnjakinja za poticanje, a policijski vježbenik, koji je odlukom načelnika dubrovačko-neretvanske Policijske uprave udaljen s dužnosti, za krivotvorenje službene ili poslovne isprave. Četvero osumnjičenih privedeno je pritvorskom nadzorniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙