FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 2. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30.

ZAGREB - Pred hrvatskom Vladom ovog će se tjedna naći mjera reprograma poreznog duga koja je važna za sve koji su neuredno podmirivali svoje obveze, a uskoro se očekuje i prezentacija svih identificiranih parafiskalnih nameta za čije je 'prikupljanje i obradu' rok završio s 1. srpnjem, najavio je danas potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić. Grčić je to najavio na današnjoj svečanosti obilježavanja Dana Hrvatske obrtničke komore (HOK), a u vezi reprograma poreznog duga novinarima je dodatno objasnio da će se to odnositi na tvrtke koje su ili pogriješile u proceduri pa nisu ušle u zadnji krug reprograma, ili su to one koje tada još nisu bile u problemima. Napomenuo je kako će reprogramiranje poreznog duga kao mjera biti važna i za sve obrtnike-dužnike. I njima će se obveze, kako je dodao, vjerojatno odgoditi na 36 i više mjeseci. Grčić očekuje da će Ministarstvo financija uskoro objaviti sve identificirane parafiskalne namete. Nakon toga slijedi druga faza tog procesa u kojoj bi se do kraja godine izmjenama zakonskih i podzakonskih propisa neki od tih nameta potpuno uklonili, dok bi se neki smanjili.

ZAGREB - Brazilsko tržište traži partnere koji će im realizirati planirane projekte koje imaju i u brodogradnji i u 'off-shoreu', u izgradnji platformi, a hrvatska brodogradilišta moraju se pokazati kao konkurentna, kazao je u utorak hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je o suradnji u brodogradnji u Zagrebu razgovarao brazilskim ministrom vanjskih poslova. Šef brazilske diplomacije Antonio de Aguiar Patriota uočio je kako Hrvatska "ima snažan potencijal u brodogradilištima, informacijskoj tehnologiji, farmaceutskoj industriji te u turizmu i proizvodnji hrane". "Registrirao sam naglasak na unapređenju poslovne klime za ulagače i pozvao vladine dužnosnike da posjete Brazil", rekao je i izrazio nadu u unapređenje dijaloga dviju vlada kako bi "naše dvije zemlje mogle uspostaviti partnerstvo i ojačati oba naša gospodarstva". U rujnu će u Hrvatsku doći misija brazilskih sindikata koji su uključeni u brodogradnju, tada će biti više stručnih razgovora i istraživanja mogućnosti, najavio je. "Već postoje kontakti, pa i u brodogradnji, ali moja je uloga ovdje vidjeti kako dvije vlade mogu razviti projekte i strategije", kazao je.

ZAGREB - Svečanom akademijom i dodjelom priznanja najistaknutijim obrtnicima te promocijom više od 1.400 novih majstora danas je obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore (HOK) koja očekuje nastavak suradnje s javnim sektorom i Vladom u kreiranju boljih okvira poslovanja i zakonskih rješenja za obrtništvo. Istaknuta je važnost obrtništva u zapošljavanju, stvaranju novih vrijednosti i u ukupnom hrvatskom gospodarstvu i društvu. Podsjetivši da se Dan HOK-a 1. srpnja ove godine poklopio s danom ulaska Hrvatske u EU, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec istaknuo je da je i to vrsta udruživanja čemu obrtnici oduvijek teže te da bez suradnje i zajedništva nema napretka. Naglasio je važnost HOK-a u kreiranju kvalitetnih zakonskih rješenja jer se jedino tako mogu smanjiti problemi koji danas muče hrvatske obrtnike, poput administrativnih zapreka, nelikvidnosti, visokih davanja i nedostupnog kapitala. Osvrnuvši se na prijedlog zakona o obrtu kazao da su svi prijedlozi i primjedbe HOK-a na taj zakon bili argumentirani. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras istaknuo kako obrtništvu treba omogućiti bolje uvjete rada s obzirom na njegovu važnost. To je potkrijepio brojkama da je u Hrvatskoj više od 80 tisuća obrtnika koji zapošljavaju gotovo 200 tisuća ljudi od kojih ovisi još bar 200 do 300 tisuća članova njihovih obitelji.

ZAGREB - Ministarstvo financija objavilo je danas da je za očekivati da se robni, a ponegdje i putnički promet na graničnim prijelazima odvija uz povremene zastoje zbog prilagodbe svih sudionika na nova carinska pravila koja su se počela primjenjivati ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Nema govora da je do zastoja na graničnim prijelazima došlo zbog problema u primjeni elektroničkog sustava za carinske procedure, već je "za razumjeti da će početak primjene novih carinskih procedura i postupaka mnogima biti popraćen poteškoćama, pa tako i Carinskoj upravi", navode iz Ministarstva financija. Ocjenjuju da je Carinska uprava poduzela sve da svi sudionici u postupku budu pravovremeno informirani i educirani o provedbi carinskih propisa EU. Međutim, svi sudionici u carinskom postupanju, zasigurno su svjesni činjenice da je za put od uvođenja novog sustava do rutinskog postupanja u istom potrebno određeno vrijeme. Carinska uprava uz zajednički trud svih subjekata u postupanju vrlo skoro očekuje stabilno funkcioniranje sustava bez značajnijih zastoja i problema, zaključuju iz Ministarstva financija.

ZAGREB - Cigarete se mogu prodavati po višim maloprodajnim cijenama od naznačenih na duhanskoj markici Ministarstva financija, ali ne višim od zadnje prijavljene maloprodajne cijene, objavili su danas iz Ministarstva financija. Pojašnjavaju da je izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama, koji je stupio na snagu 1. srpnja, između ostaloga propisano da duhanske markice više nemaju iskazanu maloprodajnu cijenu te da se cigarete koje su označene duhanskim markicama Ministarstva financija na kojima je otisnuta maloprodajna cijena mogu nalaziti u prometu na teritoriju Hrvatske najkasnije do 1. studenoga 2013. godine. Pri tome je određeno i da se cigarete mogu prodavati po maloprodajnim cijenama višim od maloprodajnih cijena naznačenih na duhanskoj markici Ministarstva financija. Time je prijelaznim zakonskim odredbama omogućena prodaja cigareta po višim maloprodajnim cijenama od naznačenih na duhanskoj markici Ministarstva financija, ali ne višim od zadnje prijavljene maloprodajne cijene.

ZAGREB - Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) sve više radi u inozemstvu, a manje u Hrvatskoj, što se može pripisati zastoju u pripremi i financiranju energetskih projekata, a taj je trend uočljiv i u regiji, uslijed nevoljkosti investitora da ulažu u projekte na tržištima na kojima je cijena energije socijalna kategorija, rekao je danas ravnatelj EIHP-a Goran Granić na susretu s novinarima u povodu Dana Instituta. Predstavljajući aktivnosti u proteklih godinu dana Granić je kazao da je Institut na domaćem tržištu najviše, po 30-tak projekata, odradio za privatne tvrtke i tvrtke u državnom vlasništvu, dok je za državu, županije, gradove i državne agencije odrađeno ukupno 15-tak projekata. Jedna od novina u aktivnostima Instituta u tom je razdoblju bila suradnja s komercijalnim bankama na edukaciji oko financiranja projekata tzv. nove energetike, kao i edukacija za energetsko certificiranje zgrada, koje i sam Institut radi, ali za zahtjevnije, kompliciranije objekte. Među ostalim, EIHP trenutno za projekt LNG terminala na Krku izrađuje ocjenu tržišta plina i ekonomsku analizu, kojoj je cilj prilagoditi veličinu terminala potencijalnom tržištu koje bi opskrbljivao, o čemu bi, uz ostalo, ovisila i odluka investitora o nastavku tog projekta.

ZAGREB - Dukat osniva tvrtku u Bugarskoj - Lactalis Bulgaria, objavio je Dukat putem Zagrebačke burze. Kako se navodi u obavijesti, Uprava Dukata odluku o osnivanju novog trgovačkog društva u Bugarskoj donijela je jučer, a osnivač tvrtke u Bugarskoj je Dukat sa stopostotnim poslovnim udjelom. Na upit o planovima vezanim za osnivanje nove tvrtke u Bugarskoj, iz Dukata napominju kako je proces registracije tvrtke u tijeku pa stoga trenutno ne mogu iznositi više informacija. "Odluka o osnivanju tvrtke Lactalis Bugarska u skladu je sa strategijom Lactalisa o jačanju pozicije Lactalisa na svim tržištima na kojima je prisutan, pa tako i na tržištima jugoistočne Europe", odgovaraju iz Dukata. Lactalis od konca 2010. godine ima predstavništvo u Bugarskoj, na čijem je tržištu prisutan uvozom i distribucijom više robnih marki. Lactalis je u regiji jugoistočne Europe prisutan u 11 zemalja, od kojih u pet s proizvodnim pogonima (Hrvatska, BiH, Srbija, Makedonija, Rumunjska), napominju iz Dukata koji je nedavno preuzeo slovenske Ljubljanske mljekare. Dukat je od 2007. godine u većinskom vlasništvu francuske Lactalis grupe.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze danas su dobili na vrijednosti, Crobex je porastao za 0,27 posto, a Crobex10 za 0,61 posto, dok je redovni promet Burze iznosio skromnih 6,8 milijuna kuna. Crobex je današnje trgovanje završio na 1.808,88 bodova, a Crobex10 na 1.024,27 bodova. Samo je dionica Ericssona Nikole Tesla danas imala milijunski promet, od 1,2 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 3,45 posto, na 1.500 kuna. Za 671,9 tisuća kuna protrgovano je dionica Riviera Adrie čija je cijena ostala nepromijenjenih 14,50 kuna. S porastom cijene od 0,11 posto, na 177,29 kuna, dionica HT-a je ostvarila 560,9 tisuća kuna prometa. Među nešto trgovanijim dionicama po rastu cijene izdvaja se dionica HTP Korčule, s porastom za 34,21 posto, na 55 kuna. Uz skromniji promet rast cijene imale su danas i dionice HUP-a Zagreb za 5,82 posto, Hotela Cavtat za 10,50 posto. Pad cijene pak bilježe dionice Belja za 1,51 posto, Kraša 1,62 posto, Atlantske plovidbe 1,97 posto, Luke Rijeka 3,07 posto, Varteksa za 7,22 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙