FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 31. srpnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

KARAČI - Pakistanski vjersko-zabavni kviz otišao je u dosad neviđene razmjere u borbi za gledanost i kao nagradu najuspješnijim sudionicima nudi napuštenu djecu, javlja CNN. Voditelj kviza Amir Husein u svojoj je emisiji na iznenađenje gledatelja i natjecatelja dvama bračnim parovima 'darovao' dvije napuštene bebe. "Bila sam stvarno šokirana. Nisam mogla vjerovati da mi daje tu djevojčicu", kazala je Surija Bilkis, sada majka dva tjedna stare curice. "Iznimno sam sretna". Još jedna beba, dječak, bit će uručena još jednom paru u predstojećim danima. Kviz se emitira svaki dan tijekom ramazana. Natjecatelji odgovaraju na pitanja o Kuranu. Nagrada ima raznih, od motocikala, mikrovalnih pećnica, strojeva za pranje rublja, hladnjaka, do siročadi. "Na Božić Djed Mraz svima daje darove, to je važno za Božić. Za nas je ramazan stvarno posebno razdoblje i jako je važno da ljude učinimo sretnima i nagradimo ih", rekao je Husein. Napuštene bebe do kviza su došle preko nevladine humanitarne organizacije Čipa, u kojoj tvrde da primaju do 15 napuštenih beba na mjesec. "Nalazimo ih posvuda, ostavljene na cestama, u kantama za smeće, neke nažalost pronalazimo mrtve, neke teško ozlijeđene životinjskim ugrizima", kaže Ramzan Čipa koji vodi organizaciju. "Međutim, ne dijelimo djecu tek tako. Imamo proceduru. Par koji je dobio djevojčicu već je kod nas registriran i razgovarali smo više puta", dodao je. Oni, međutim, nisu znali da su prošli proceduru sve do kviza. Posvajanje u Pakistanu nije zakonski regulirano. Par će nakon kviza morati podnijeti molbu za starateljstvo nad djetetom na obiteljskom sudu. Dio gledatelja odobrava ovakvo zbrinjavanje siročadi, a dio ih smatra trikom s ciljem rasta gledanosti. "Pakistane, probudi se. Djeca nisu trofeji da se dijele na kvizovima", napisao je jedan korisnik na Facebook stranici ranije spomenute zaklade. Husein ne dijeli to mišljenje. Uvjeren je da njegov show ujedinjuje razlomljenu naciju, pogođenu vjerskim nasiljem i terorizmom. "Ukazujemo ljudima da uzmu tu djecu iz smeća, naprave od njih ljude, odgovorne građane, a ne da uništavaju društvo terorizmom", kaže Husein, čiji je kviz iznimno gledan u zemlji.

SYDNEY - Australac Feliks Zemdegs (17) okrunjen je za svjetskog prvaka u slaganju Rubikove kocke pošto je na natjecanju za tu titulu u Las Vegasu pobijedio 550 konkurenata, javlja Sky News u utorak. Na svjetskom prvenstvu u slaganju Rubikove kocke sudionici se natječu u 17 službenih disciplina. Pobjednik Zemdegs u prosjeku je klasičnu Rubikovu 3x3 kocku slagao za 8,18 sekundi, a najbrže pojedinačno vrijeme mu je 7,36 sekundi. Nagrada vrijedi 3000 funta (26 tisuća kuna). Svjetski rekorder Mats Valk iz Nizozemske (izmjereno mu 5,55 sekundi za jedno slaganje u ožujku ove godine) ovoga se puta morao zadovoljiti drugim mjestom s prosjekom od 8,65 sekundi u 17 nastupa. "Tajna brzog slaganja kocke nije ništa drugačija od tajne uspješnosti u šahu ili, recimo, kuhanju", kaže predsjednik svjetskog saveza 'slagača' Tyson Mao. "Vježba. Naravno, treba imati talenta kako bi se osvojila titula najbržeg na svijetu, ali vjerujem da s dovoljno vježbe svatko može složiti Rubikovu kocku za manje od 30 sekundi".

OSLO - Norveški ekstremist Anders Behring Breivik, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog ubojstva 77 uglavnom mladih ljudi 2011. godine, želi studirati političke znanosti na Sveučilištu u Oslu, izvijestilo je u utorak sveučilište, pošto je pronašlo njegovu prijavu među brojnim pristiglima. "Točno je da smo primili njegovu prijavu", rekao je za France presse rektor Instituta političkih znanosti Sveučilišta u Oslu, Ole Petter Ottersen te dodao da još nije poznato hoće li njegova prijava biti prihvaćena. Breivik je svojedobno napustio srednju školu te počeo raditi. Načelno je dopušteno dopisno studiranje nekih kolegija koji se predaju na Institutu političkih znanosti, no u njegovu je slučaju nemoguće dobiti diplomu, s obzirom na to da nije završio ni srednju školu. "U Norveškoj postoji sustav koji i zatvorenicima daje mogućnost studiranja, u skladu s pravilima zatvora", rekao je Ottersen, dodavši kako iz sigurnosnih razloga zatvorenicima nije dopušten pristup sveučilištu. Norveški sud je Breivika proglasio mentalno zdravim i osudio ga je na najmanje 21 godinu zatvora, a odbacio je zahtjev tužiteljstva da ga se proglasi neuračunljivim. U srpnju 2011. on je u Norveškoj ubio 77 osoba. Otvorio je vatru u ljetnom kampu mladih, ubivši 69 osoba, većinom mladih, a prethodno je u blizini sjedišta vlade u Oslu detonirao bombu, pri čemu je poginulo osam osoba. No zatvorska kazna mogla bi se produljiti. Iako je 21 godina maksimalna kazna koju propisuje norveški zakon, zakon dopušta mogućnost produljenja kazne ako se smatra da i dalje predstavlja prijetnju za okolinu.

LONDON - Violina najpoznatijeg svjetskog graditelja tog instrumenta Stradivariusa procijenjena na 1,4 milijuna eura, koja je ukradena u prosincu 2010. u Londonu, pronađena je u Velikoj Britaniji u odličnom stanju, izvijestila je u utorak policija. Lopovi su vrijedni instrument iz 1696. i dva gudala vrijedna 78.000 eura ukrali u trenutku dok se glazbenica Min-Jin Kym, korejskog podrijetla nalazila u sendvič baru na londonskoj željezničkoj postaji Euston. "Kad su mi javili dobru vijest - da je violina pronađena, nisam mogla vjerovati. Bila sam euforična, u sedmom nebu", ispričala je 35-ogodišnja violinistica. "U posljednje dvije godine neprestano sam mislila na krađu violine i na vlastitu odgovornost. Ona je bila dio mojeg identiteta, na njoj sam svirala od adolescencije", ispričala je. Istraga je bila vrlo duga i kompleksna, zbog specifičnosti i vrijednosti instrumenta, rekao je inspektor Simon Taylor, dodavši kako je pronađena u odličnom stanju te da su oštećenja gotovo nezamjetna. Violina je pronađena na jednom imanju u središnjem dijelu zemlje. Policija nije objavila pojedinosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙