FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 22. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Kate Middleton, supruga princa Williama, dobila je trudove i primljena je u ponedjeljak ujutro u bolnicu gdje će roditi svoje prvo dijete, budećeg nasljednika ili nasljednicu britanske krune. Kate (31) je odvedena u privatno krilo bolnice St. Mary u Paddingtonu na zapadu Londona gdje je rođen i princ William 1982. "Vojvotkinja je stigla automobilom iz palače Kensington u bolnicu St. Mary s vojvodom od Cambridgea", priopćila je Kensingtonska palača. Po izjavama dužnosnika iz palače, William i Kate ne znaju spol djeteta.

William i Catherine su možda moderni roditelji, ali njihovo će dijete jednog dana sjesti na kraljevski tron te će se stoga rođenje buduće prijestolonasljednice ili nasljednika odigrati po brižljivo utanačenom protokolu. Prvi će o rođenju djeteta biti obavješteni kraljica, uski krug kraljevske obitelji i Kateini roditelji, a potom će kraljevski liječnici potpisati obavijest i izvjesiti ju na Buckinghamskoj palači. Istovremeno će palača, u skladu s modernim vremenima, tu informaciju objaviti na Twitteru i Facebooku. Obavijest o rođenju kraljevske babe popratit će 62 počasna plotuna s Londonske kule i 41 plotun iz Green Parka, u blizini Bickinghamske palače. Ministar unutarnjih poslova će obavijestiti gradonačelnika Londona, a kraljičin privatni tajnik će poslati obavijesti guvernerima Commonwealtha. Na ime djeteta javnost će morati pričekati nekoliko dana.

BERLIN - Nakladnička kuća Blanvalet, koja je za nevelik iznos otkupila njemačka prava na roman "Kukavičji zov" (The Cukoo's Calling), koji je - što tada nije znala - pod pseudonimom napisala J.K. Rowling, autorica Harryja Pottera, objavila je u nedjelju da očekuje sjajnu zaradu. Nakladnik Blanvalet sa sjedištem u Muenchenu, otkupio je u veljači prava na taj tobožnji prvi roman potpuno nepoznatog pisca Roberta Galbraitha, priču o patnjama Cormorana Strikea, bivšeg vojnika ranjenog u Afganistanu, koji je postao privatni detektiv i istražuje smrt jednog manekena, rekla je direktorica kuće Anja Franzen za tjednik Focus. Bilo je to pet mjeseci prije nego što je autorica sage o Harryju Potteru razotkrivena kao prava autorica "Kukavičjeg zova". Focus je objavio da je kuća Blanvalet za knjigu za koju se sad nada da će postati bestseller platila četveroznamenkasti iznos, istaknuvši da se prava na knjige Rowling obično računaju u milijunima eura.

ŽENEVA - Švicarska policija zatvorila je pristup dijelu Zueriškog jezera duž imanja pjevačice Tine Turner, koja je u nedjelju slavila vjenčanje s Erwinom Bachom, Nijemcem koji radi u diskografskoj industriji. Policija Zueriškog kantona odlučila je zatvoriti pristup dijelu jezera, ali "ne zato što to želi Tina Turner", rekla je za AFP glasnogovornica kantonske policije Esther Surber. Policija je takvu odluku donijela kako bi "spriječila okupljanje velikog broja brodova" i spriječila eventualnu nesreću, posebno u ovo vrijeme kad se mnogi građani Zuericha kupaju u jezeru, dodala je. Kako paparazzi ne bi mogli prići imanju, organizatori slavlja postavili su crveno platno duž vrta koji se pruža uz jezero. Nakon civilnog vjenčanja održanog potajno prije par dana u zueriškoj općini Kuesnachtu, gdje žive, Tina Turner (73) i Erwin Bach (57) u nedjelju su sklopili brak po budističkom obredu, u društvu gotovo 120 uzvanika, pišu švicarska glasila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙