FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 14. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

VILNIUS - Gradonačelnik Vilniusa planira na zgradu gradske vijećnice postaviti veliki ekran s "barometrom sreće" koji će u stvarnom vremenu mjeriti raspoloženje stanovnika glavnog grada Litve. Divovski monitor prikazivat će "razinu sreće" 520 tisuća stanovnika grada na skali od jedan do deset, koja će odražavati glasove građana poslane mobilnim telefonima ili računalima. Sustav je već uspostavljen i trenutna razina sreće prikazuje se na televizijskim ekranima u predvorju zgrade gradske uprave. "Ovaj barometar je sjajno oruđe za političare. Ako donesemo neku odluku i vidimo oštar pad raspoloženja građana, znat ćemo da smo negdje pogriješili", rekao je gradonačelnik Arturas Zuokas. Ovaj tjedan barometar je varirao između ocjene šest i sedam. Istraživanje globalne sreće provedeno 2011. pokazalo je da se Litva, teško pogođena financijskom krizom, nalazi među najnesretnijim zemljama svijeta - iza nje bile su plasirane samo Srbija, Palestina, Egipat i Rumunjska.

LONDON - Britanska spisateljica J.K. Rowling, autorica slavne sage o Harryju Potteru, tajno je pod pseudonimom Robert Galbraith objavila kriminalistički roman koji je kritika odlično primila, objavio je u nedjelju Sunday Times. Krimić "The Cuckoo's Calling" u britanskim se knjižarama pojavio u travnju i dosad je prodano 1500 primjeraka u tvrdom uvezu. Rowling je ispričala priču o Cormoranu Strikeu, bivšem vojniku ranjenom u Afganistanu, koji je po povratku u domovinu postao privatni detektiv te istražuje samoubojstvo jednog manekena. Kritičari su djelo ocijenili iznimnim krimimalističkim romanom, osobito za prvo djelo dotad nepoznatog autora. "Nadala sam se da ću tajnu uspjeti sačuvati malo dulje. Pisati pod pseudonimom Robert Galbraith bilo je tako oslobađajuće iskustvo", rekla je za Sunday Times Rowling. Knjigu je objavila izdavačka kuća Sphere, koja je prošle godine izdala i spisateljičinu prvu knjigu za odrasle "The Casual Vacancy" (Prijevremeni izbori).

PARIZ - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović otvorio je u subotu u Parizu Esplanadu Ruđera Boškovića, u nazočnosti Patricka Blochea, gradonačelnika 11. arondismana i predsjednika hrvatsko-francuske skupine prijateljstva u Nacionalnoj skupštini, te Pierrea Schapire, pomoćnika gradonačelnika Pariza za međunarodne i europske poslove i frankofoniju. Esplanadom Ruđera Boškovića, znanstvenika koji je bio Hrvat rođenjem ali je imao i francusko državljanstvo, što piše i na otkrivenoj ploči, imenovan je središnji parkovni prostor na Bulevaru Richarda Lenoira u 11. arondismanu. "Davanjem njegova imena ovoj esplanadi odužuju mu se obje domovine. Njih danas povezuje, kao što ih je Bošković povezivao za svojeg života, zajednička pripadnost jedinstvenom političkom, ekonomskom i kulturnom prostoru EU-a", kazao je Josipović u prigodnom govoru.

PEKING - Kineske vlasti planiraju u brojnim gradovima uvesti ograničenja na kupnju automobila kako bi smanjile zagađenje zraka, objavili su kineski mediji. Takvo ograničenje već je uvedeno u četiri velika grada, među kojima su Peking i Šangaj, a sad će se uvesti u još osam milijunskih metropola. Nova mjera trebala bi godišnje smanjiti broj novih automobila na ulicama tih gradova za 400 tisuća. Kina je posljednjih godina postala najveće tržište automobila u svijetu, a samo je prošle godine u toj zemlji prodano 13 milijuna novih automobila. Ispušni plinovi od automobilskog prometa smatraju se najvećim pojedinačnim zagađivačem zraka u Kini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙