FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 20. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

RIO DE JANEIRO - Brazilska udruga ateista i agnostika (ATEA) u ponedjeljak, kad će na svoje prvo inozemno putovanje u Brazil stići papa Franjo, organizirat će u Riju de Janeiru i drugim većim brazilskim gradovima kolektivno "raskrštenje". "To će biti akcija kolektivnog raskrštenja u kojoj ćemo koristiti sušila za kosu kako bi svjetovni vjetrovi osušili svetu vodicu", stoji na Facebook stranici ATEA-e. ATEA to čini kao još jedan znak prosvjeda protiv toga što je 47 milijuna eura utrošeno u Papin posjet i organizaciju Svjetskih dana katoličke mladeži na kojima se od 23. do 28. srpnja u Riju očekuje 1,5 milijuna hodočasnika. Brazil je sa svoja 123 milijuna katolika (65 posto stanovništva) zemlja s najviše pripadnika te vjere na svijetu. Po podacima ATEA-e, oko 2 posto Brazilaca su ateisti, ali taj podatak pobija posljednji popis stanovništva iz 2010., u kojem se ateistima izjasnilo tek 0,39 posto Brazilaca. ATEA je svoju manifestaciju najavila ispred zgrade vlade u Riju u ponedjeljak u 17 sati po mjesnom vremenu, kad će se papa Franjo sastati s brazilskom predsjednicom Dilmom Rousseff.

LONDON - Richard III, čiji su posmrtni ostaci pronađeni ispod jednog parkirališta u Leicesteru, imat će sprovod dostojan engleskog kralja nakon što je tamošnja katedrala popustila pod pritiskom javnosti, užasnute njezinom prvotnom namjerom da ga pokopa u običnom grobu. U veljači je potvrđeno da kostur pronađen prošle godine tijekom iskopavanja srednjovjekovnog franjevačkog samostana doista pripada Richardu III, što je najvažnije arheološko otkriće u novijoj engleskoj povijesti, kojim je razriješena 500-godišnja tajna glede njegovog posljednjeg počivališta. Richard. koji je stradao kod Boswortha 1485. kao posljednji engleski kralj koji je poginuo u bitki, bit će položen u leicestersku katedralu u središnjoj Engleskoj u skladu sa smjernicama o pokapanju tijela u blizini mjesta gdje su ekshumirana. Nakon što se javnost pobunila protiv plana da posmrtni ostaci Richarda III budu pokopani u jednostavnom grobu s običnom nadgrobnom pločom, dijeceza je priopćila da će potrošiti milijun funti (8,7 milijuna kuna) na sprovod i grobnicu koju su projektirali arhitekti Van Heyningen i Haward .

CHAMPAGNOLLES - Francuzi oduvijek uživaju u puževima pripremljenima s putrom i češnjakom, ali jedan uzgajivač puževa smatra da oni mogu više ponuditi živi nego mrtvi. Louis-Marie Guedon (47) izjavio je da je sluz koju izlučuju puževi puna kolagena, glikolne kiseline, antibiotika i drugih sastojaka koji obnavljaju stanice kože i omogućuju zacjeljivanje posjekotina. Guedon, uzgajivač puževa iz Champagnollesa, vjeruje da bi to moglo dovesti do kozmetičke revolucije i već je razvio tajnu tehniku za prikupljanje puževe sluzi. Svoju ideju pokušava podignuti na razinu industrijske proizvodnje, što bi bio prvi takav slučaj u Francuskoj, jer želi iduće godine biti u stanju prikupiti 15 tona puževe sluzi. "Sluz proizvodim već tri godine, ali ručno", rekao je Guedon, koji se uzgojem puževa bavi četvrt stoljeća. Već je uspio sklopiti tri ugovora s lokalnim kozmetičkim laboratorijima i jednom tvrtkom u Parizu, koja je sama naručila tri tone sluzi.

ZAGREB - Kina je vodeća je zemlja u svijetu po broju korisnika interneta kojih trenutno ima 591 milijun, što je porast od 10 posto u odnosu na prošlu godinu, prenosi BBC, ističući da se 44 posto kineskog stanovništa koristi internetom i internetskim uslugama. Kina je po broju internetskih korisnika iza sebe ostavila SAD s 254 milijuna korisnika interneta, Indiju sa 152 milijuna, Japan sa 101 milijunom i Brazil s 99 milijuna korisnika interneta. Većina Kineza, njih 464 milijuna, pristupa internetu preko pametnih telefona i drugih bežičnih uređaja. BBC ističe da je strelovit rast broja internetskih korisnika u Kini pridonio povećanju vrijednosti lokalnih softversko-informatičkih tvrtki. Početkom tjedna je najpopularnija kineska tražilica Baidu objavila da je spremna platiti 1,9 milijardi dolara za preuzimanje tvrtke 91 Wireless Websoft koja vodi dvije app trgovine, odnosno internetske stranice na kojima se mogu kupovati i preuzimati aplikacije za pametne telefone. Tvrtka Alibaba, internetski trgovinski gigant sa sjedištem u Hangzhou, već doseže vrijednost koja se bliži brojci od 70 milijardi dolara. Zapadne tvrtke sve su zainteresiranije za kinesko tržište, a i slavni nogometni klub Manchester United je nedavno osim profila na Twitteru (@ManUtd) otvorio i profil na kineskoj društvenoj mreži Sina Weibo (www.weibo.com/manchesterunited) na mandarinskom jeziku.

LOS ANGELES - Majka preminulog 'kralja popa' Michaela Jacksona optužila je na sudu promotorsku tvrtku AEG Live za nemarno ponašanje i nebrigu koje su dovele do smrti njezina sina. Katherine Jackson (83) je na suđenju organizatorima Jacksonovog povratka na glazbenu scenu, koje je pokrenula njegova obitelj, tvrdila kako AEG Live nije osigurao potrebnu liječničku pomoć kada je Michaelu jacksonu postalo loše."Moj sin je bio pod neviđenim pritiskom. Bio je bolestan, no nitko se nije sjetio nazvati liječnika. Nitko se nije pitao što je s njim ? Samo je bio važan njegov povratak," kazala je gospođa Jackson. Na tvrdnju odvjetnika suparničke strane kako je Jackson imao liječnika Conrad Murray koji se o njemu brinuo, Katherine je dodala: "Moj sin je trebao liječnika izvan kuće, trebao je negdje otići na pregled". Jacksonova obitelj smatra kako je i tvrtka AEG Live odgovorna za pjevačevu tragičnu smrt. Suđenje je počelo u travnju, a očekuje se kako će biti završeno do konca rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙