FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene barela nafte u Londonu iznad 107 dolara

LONDON, 29. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijena barela sirove nafte kretala se u ponedjeljak na londonskom tržištu iznad 107 dolara, poduprta slabijim tečajem dolara i zabrinutostima od mogućih poremećaja u opskrbi.

Cijena barela sirove nafte danas je u Londonu porasla za 58 centi na 107,75 dolara. Istodobno, na američkom tržištu porasla je za 29 centi na 104,99 dolara.

"Očekujemo još malo nervoze na tržištu nafte", kazao je Andrey Kryuchenkov, strateg u ruskoj banci VTB Capital u Londonu. "No, bilo kakva korekcija povezana s makroekonomskim podacima bit će ograničena zbog zabrinutosti oko sigurnosti opskrbe".

Ulagače je uznemirilo usporavanje proizvodne aktivnosti u Kini, te čekaju objavu novih gospodarskih podataka kako bi procijenili izglede potražnje.

Carsten Fritsch, analitičar u banci Commerzbank u Frankfurtu smatra da je tržište nafte trenutno prilično uravnoteženo, ali da investitori "sklanjaju novac sa stola nakon nedavnog snažnog rasta".

Slabiji dolar također je pomogao poduprijeti cijene nafte. Američka valuta pala je na najnižu razinu u mjesec dana u odnosu na jen, odražavajući očekivanja da će američka središnja banka Fed u srijedu objaviti kako namjerava još neko vrijeme zadržati niske kamatne stope.

Tržište nafte na ovim cjenovnim razinama podupire i zabrinutost u vezi sigurnosti opskrbe. Naftovod Forties u Sjevernom moru smanjio je kapacitet za oko 40.000 barela dnevno (BPD) zbog održavanja. Osim toga, u nedjelju su odjekivale eksplozije u istočnom libijskom gradu Benghaziju, dok prosvjedi u Egiptu povećavaju strahove od prelijevanja nemira u druge zemlje na Bliskom istoku. Rad dva glavna libijska terminala za izvoz nafte, Es Sider i Ras Lanuf, zaustavljen je zbog štrajkova.

No, globalna proizvodnja nafte i dalje je velika. Američka proizvodnja dosegnula je u tjednu do 19. srpnja najvišu razinu od 1990., pokazali su podaci američke vlade.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 105,10 dolara, što znači da je bila 18 centi niža nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙