FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 28. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Prošlogodišnji blagi porast broja živorođene djece u odnosu na 2011. tek je godišnja oscilacija i praktički ne znači ništa. Na osnovi nje ne možemo donositi zaključke o ublažavanju ili preokretu negativnih trendova, kakvo mogu donijeti samo jake mjere natalitetne politike, smatra demografska stručnjakinja, akademkinja Alica Wertheimer-Baletić. Po podatcima Državnog zavoda za statistiku lani je, naime, rođeno 574 djece više nego godinu ranije, no istodobno je umrla 691 osoba više nego 2011., a broj umrlih bio je za 9939 veći od broja živorođenih pa je stopa prirodnog prirasta bila negativna i iznosila je - 2,3 posto. Alica Wertheimer-Baletić je, u razgovoru za Hinu, podsjetila da je i ranije bilo godina s povećanjem broja živorođenih, primjerice 2004., kada je rođeno 4,1 posto više djece nego godnu ranije, no riječ je, kaže, tek o godišnjim oscilacijama, koje se u obzir uzimaju samo u razdobljima ratova ili epidemija. Upozorila je i da su samo tri od 21 županije lani zabilježile minimalan prirodni prirast - Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska te Međimurska županija, koja uobičajeno bilježi rast zbog romske populacije, s tradicionalno višim natalitetom. Hrvatska sela su demografski devastirana, ali je i u gradovima sve više samačkih staračkih kućanstava, koja sa sobom nose povećan rizik od siromaštva. Wertheimer-Baletić uvjerena je da starenje stanovništva mogu zaustaviti jedino snažne mjere natalitetne politike, ali da je njih u ekonomskoj krizi teško očekivati.

ZAGREB - Agencija za lijekove i medicinske proizvode (Halmed) objavila je prvi popis lijekova i medicinskih proizvoda koji se bez recepta mogu kupovati i izvan ljekarni i specijaliziranih trgovina te je najavila da je u izradi pravilnik kojim će se detaljnije urediti prodaja tih lijekova i proizvoda preko interneta. Te su novine utvrđene Zakonom o medicinskim proizvodima koji je stupio na snagu krajem prošlog mjeseca. Po prvome Halmedovu popisu, osim u ljekarnama i specijaliziranim trgovinama, građani će i u običnim trgovinama, kada odlaze u nabavu namirnica, moći kupiti tablete i kreme za čišćenje i pričvršćivanje zubnih i ostalih proteza, kutiju prve pomoći, naočale za čitanje serijske proizvodnje, "medela" proizvode za dojenje, flastere za rane, pelene za inkontinenciju itd. Da bi se ti proizvodi mogli prodavati u običnim trgovinama, trgovci moraju udovoljiti pravilniku koji propisuje ministar zdravlja. Iz Halmeda poručuju da se na tržište i u promet mogu staviti samo ako ne ugrožavaju zdravlje i sigurnost pacijenata i ako su označeni oznakom "CE". U Hrvatskoj se već nekoliko godina u nekim trgovinama poput DM-a prodaju takvi medicinski proizvodi i pomagala, ali u tom poznatom stranom trgovačkom lancu ističu da imaju specijalizirane odjele u kojima rade magistri farmacije ili farmaceutski tehničari. Upravo je stručnost glavno načelo na kojemu inzistiraju u Hrvatskoj ljekarničkoj komori (HKL). Smatraju da se novim zakonskim odredbama degradira struka za koju je potrebno završiti vrlo težak fakultet. "Ljekarnik ne može biti samo distributer lijekova", izjavio je za Hinu predsjednik HKL-a Mate Portolan.

ZAGREB - Hrvatski branitelj Mihajlo Hrastov nepravomoćno je proglašen krivim i osuđen na četiri godine zatvora radi „protupravnog ubijanja i ranjavanja neprijatelja“, odnosno radi kršenja pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, jer je u Karlovcu 1991. ubio 13 i ranio dvojicu rezervista JNA koji su se bezuvjetno predali, piše u obrazloženju presude od rujna prošle godine, a koja je sada detaljno obrazložena stigla karlovačkom Županijskom sudu, tužiteljstvu, obrani i oštećenicima. Budući da je Hrastov već odslužio 26 mjeseci zatvora, postane li presuda pravomoćna morat će odslužiti još 22 mjeseca zatvora, no protiv ove presude stranke imaju pravo žalbe koja se podnosi Županijskom sudu u Karlovcu, ali će o njoj u trećem stupnju ponovno odlučivati Vrhovni sud. To se obrazlaže tvrdnjom da je „prvostupanjski sud pogrešno utvrdio odlučne činjenice“. Nakon detaljne analize (na dvadesetak stranica), suprotstavljenih svjedočenja i njihove usporedbe s materijalnim tragovima Vrhovni sud je ustvrdio da je „pogrešno utvrđena tvrdnja o napadu zarobljenih rezervista JNA na Gorana Čerkeza i o njihovom kretanju prema optuženom Hrastovu, a što je bila odlučna činjenica na kojoj je prvostupanjski sud temeljio zaključak o nužnoj obrani“. Kao izuzetno značajnu olakotnu okolnost Vrhovni je sud uzeo protok vremena od skoro 22 godine, što je utjecalo na optuženikov život, obiteljske i društvene odnose i profesionalnu karijeru, pa i zdravlje, te da je psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno da je u vrijeme počinjenja kaznenog djela Hrastov bio bitno smanjeno uračunljiv te da je opravdano izreći optuženiku kaznu zatvora ispod zakonom propisane granice za to djelo od najmanje deset godina. Hrastovljev odvjetnik kazao je da imaju argumente o nedužnosti te da će u daljnjem postupku to i dokazati“.

KOPRIVNICA - U sudaru s kombi vozilom noćas je u 2,20 sati u Novigradu Podravskom poginuo 20-godišnji vozač mopeda, a u Peterncu je 20 minuta poslije ponoći lakše ozlijeđen pijani vozač koji je izletio s kolnika i udario u drveni stup. Koprivničko-križevačka policija izvijestila je da je u Novigradu Podravskom 20-godišnji vozač mopeda u oštrom zavoju prešao na suprotni prometni trak i sudario se s kombijem koji je dolazio iz pravca Virja. Od siline udara vozač mopeda je odbačen na travnatu površinu uz kolnik i od zadobivenih ozljeda umro. U Peterancu je zbog nepropisne vožnje vozač osobnog automobila, pod utjecajem alkohola od 2,35 g/kg, sletio izvan kolnika i udario u drveni stup. Prošao je s lakšim ozljedama, ali ga je policija zadržala dok se ne otrijezni.

ZAGREB - Više stotina tisuća kuna ukrao je nepoznati počinitelj iz obiteljske kuće u Cagincu, na području Ivanić-Grada, izvijestila je danas zagrebačka Policijska uprava. Policija je dala vrlo šturu informaciju o događaju, no neslužbeno se doznaje da je ukradeno između pola i milijun kuna, po svoj prilici dok ukućani nisu bili u kući. Prema policijskom izvješću, u kuću je provaljeno između nedjelje, 21. srpnja i subote, 27. srpnja, između 19 sati i osam sati ujutro. Provala je prijavljena jučer, a za oštećenog je policija samo rekla da je riječ o 56-godišnjaku.

IMOTSKI - U policijsku zasjedu upao je jučer 44-godišnji muškarac koji je u šumi u Prološcu Donjem zalijevao stabljike marihuane te su protiv njega imotski policajci podnijeli kaznenu prijavu za neovlaštenu proizvodnju i prodaju droga, doznaje se jutros u splitskoj policiji. Policajci imotske policijske postaje zatekli su ga dok je zalijevao šest stabljika marihuane, visine do 240 centimetara. Muškarac (44) je uhićen i priveden u službene prostorije na kriminalističko istraživanje nakon kojeg je protiv njega podnesena kaznena prijava zbog sumnje da je počinio kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prodaje droga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙