FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 16. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Pod predsjedanjem predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ive Josipovića, danas je održana 6. sjednica Vijeća za obranu na kojoj je ocjenjeno da su u proteklom razdoblju donesene ključne strateške odluke po pitanju modernizacije i uravnotežene izgradnje potrebitih sposobnosti Oružanih snaga te je, među ostalim, ministar obrane predstavio završni prijedlog Strateškog pregleda obrane. Vijeće je potvrdilo kako su u proteklom razdoblju donesene ključne strateške odluke po pitanju modernizacije i uravnotežene izgradnje potrebitih sposobnosti Oružanih snaga: dovođenje u završnu fazu projekta borbenih oklopnih vozila 8x8, produženje borbenih resursa zrakoplova MIG-21 i helikoptera MTV 1, te provedba procesa javne nabave obalnih ophodnih brodova za potrebe Obalne straže. Ministar obrane Ante Kotromanović uvodno je predstavio završni prijedlog Strateškog pregleda obrane koji je prošao potrebito usuglašavanje i pripremljen je za donošenje na jednoj od sljedećih sjednica Vlade RH. Nadalje, predočio je planove po pitanju izrade temeljnih strateških dokumenata iz područja obrane vezanih uz razvoj sposobnosti Oružanih snaga u predstojećem srednjoročnom razdoblju. Po pitanju strateških temeljnih i planskih dokumenata, naznačeno je kako je izrada prijedloga Dugoročnog plana razvoja OS RH u uznapredovaloj fazi, a jednako tako u sljedećem vremenu intenzivirat će se dinamika izrade ostalih strateških dokumenata iz područja obrane: Strategije nacionalne sigurnosti i Strategije obrane. Naglašeno je kako temeljni strateški dokumenti trebaju uvažavati ne samo činjenicu da je RH punopravna članica NATO-a i EU, nego da se ujednačeni razvoj sposobnosti sustava obrane treba temeljiti na stvarnim i održivim parametrima koji moraju uvažavati realne gospodarske i materijalno-financijske mogućnosti države. Postignuto je suglasje oko daljnjeg sudjelovanja RH i Oružanih snaga u operacijama potpore miru, težišno u NATO vođenim misijama ISAF i KFOR, a nakon 2014. godine i u operaciji NATO Resolute Support u Afganistanu.

ZAGREB - Iako je lani u odnosu na 2011. zabilježen blagi porast liječenih ovisnika od 2,5 posto, zabrinjavajuće je što su na tržištu sve prisutnije nove psihoaktivne tvari koje imaju učinak kao "klasične" droge i može ih se legalno kupiti, ali je problem što nisu poznate posljedice njihova djelovanja. Od 2010. kada je zabilježen nagli porast sintetskih droga do prve polovice ove godine u Hrvatskoj su zaplijenjene 44 nove psihoaktivne tvari u obliku biljnih mješavina, praha i tableta, no samo je u prvoj polovici ove godine evidentirano čak 12 novih sintetskih droga, pokazuju podaci objavljeni danas u Ravnateljstvu policije na okruglom stolu o novim trendovima na području droga. Uz derivate piperazina, fenetilamine i katinone među novim drogama su i razni oblici sintetskih kanabinoida koji imaju učinak sličan THC-u ali, upozoravaju stručnjaci, i veću opasnost od predoziranja. Takve tvari su zamjena za klasične droge, uglavnom su krivo deklarirane poput, primjerice, soli za kupanje, rekla je Ljubica Tomašek Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić". Prema njezinim podacima trenutno je 30 novo identificiranih psihoaktivnih tvari izvan zakonske regulative. Ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković rekao je da Europska komisija razmatra kako stvoriti zakonsku regulativu kako bi se ograničila distribucija takvih proizvoda. Po podacima koje su iznijeli Kathy Robertson i Andrew Cunningham iz Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti rekli su da je 85 milijuna odraslih Europljana ili jedna četvrtina koristila ilegalne droge, od toga marihuanu njih 77 milijuna. Tu biljku dnevno korisiti više od tri milijuna Europljana.

SISAK - U prvih šest mjeseci ove godine u Sisačko-moslavačkoj županiji bez kazne su predana 173 komada minsko-eksplozivnih sredstva, od čega 102 ručne bombe, oko 15.000 komada streljiva te po deset komada automatskoga i kratkog oružja, rekao je danas načelnik sisačko-moslavačke policijske uprave Marko Rašić u povodu nacionalne preventivne kampanje "Manje oružja - manje tragedija". "U odnosu prema prošloj godini, broj predanog oružja je u padu, ali smo već godinama među vodećim županijama u državi", rekao je načelnik sisačko-moslavačke Policijske uprave Marko Rašić. Sisačko-moslavačka županija prednjači po broju vraćenoga vatrenog oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, rekla je voditeljica službe za prevenciju ureda ravnatelja policije Sandra Veber. Podsjetila je da je u Hrvatskoj od 1998. godine od nelegalnog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava poginulo 116 osoba.

DUBROVNIK - U sklopu projekta MUP-a "Sigurna turistička sezona" na području dubrovačko-neretvanske Policijske uprave raspoređeno je dvoje policajca iz Crne Gore, dvojica iz Francuske te jedna Talijanka. Kako je rečeno na konferenciji za novinare u dubrovačko-neretvanskoj Policijskoj upravi, "Sigurna turistička sezona" jest projekt koji se tijekom ljetne sezone već osmu godinu zaredom provodi u policijskim upravama. Novinarima su danas predstavljena dvojica fancuskih policajaca i talijanska policajka, koji su na područje dubrovačko-neretvanske Policijske uprave došli danas i bit će do 31. kolovoza, te dvoje crnogorskih policajaca koji su stigli 1. srpnja i bit će do kraja kolovoza. Kako je istaknuo zamjenik načelnika dubrovačko-neretvanske Policijske uprave Tonči Glumac, oni će u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim kolegama izravno komunicirati sa svojim državljanima koji kao turisti borave na jugu Hrvatske.

ZAGREB - Izvršni odbor Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava smatra da su povrijeđena temeljna ljudska prava Osječanke Z.K., koju je policija privela na prijavu njezina sina a zatim je sudskom odlukom smještena na psihijatrijski odjel. HHO smatra da su prekršeni brojni zakoni o prilikom postupanja prema njoj i najavljuje da će pomno pratiti taj slučaj. O njemu će obavijestiti Državno odvjetništvo RH, Ministarstvo unutarnjih poslova, Vrhovni sud, Ministarstvo pravosuđa i Državno sudbeno vijeće i tražiti da se provjere činjenice i utvrde eventualna prekoračivanja zakonskih ovlasti osoba unutar hrvatskoga pravosudnog sustava, kaže se u današnjoj izjavi koju je potpisao predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak. Predstavnici HHO-a su sa Z.K. razgovarali u nazočnosti njezine odvjetnice i bez prisutstva medicinskog osoblja. O tome će obavijestiti i Ministarstvo zdravlja, nadležne liječničke institucije i upravu KBC-a u Osijeku, navodi se u Izjavi. HHO podsjeća da je posljednjih godina u Hrvatskoj zabilježeno više slučajeva zloupotrebe psihijatrije i da je, u okviru svoga mandata, bio angažiran u nekoliko takvih prilika.

ZAGREB - Ispitima Državne mature u ljetnom roku 2012./2013. pristupilo je gotovo 35 tisuća pristupnika, prosječna ocjena koju su ostvarili je trojka, a 100-postotni rezultat na ispitima na višoj razini ostvarilo je njih 22, pokazuju danas objavljeni konačni rezultati pisanih ispita državne mature. Rezultate je u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u Zagrebu predstavila v.d. ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Alenka Buntić Rogić. "Ove godine imamo nešto više ocjena dobar, ali i dovoljan, nešto malo više onih koji nisu položili obvezne predmete, te nešto manje stopostotnih petica", kazala je Buntić Rogić. Državnu maturu položilo je 12.321 učenika gimnazijskih programa, a 335 učenika nije ostvarilo pozitivnu ocjenu na ispitima državne mature. Stopostotne rezultate testova ostvarilo je 116 pristupnika, od čega na višoj razini iz hrvatskog jezika, stranog jezika i matematike njih 22, a njih osmero iz čak dva predmeta - matematike i fizike. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović istaknuo je kako je državna matura projekt koji pokazuje u kojoj mjeri to ministarstvo radi na tome da se svoj hrvatskoj djeci omogući pristup najkvalitetnijem obrazovanju na putu razvoja Hrvatske u društvo jednakih šansi za sve.

ZAGREB - Hrvatska fuzijska istraživačka jedinica (Croatian Fusion Association - CRU) pridružila se Britanskom fuzijskom udruženju (UK Fusion Association) kao vanjska istraživačka jedinica što je od posebne važnosti za uključivanje hrvatskih znanstvenika u istraživanje razvoja i primjene termonuklearne fuzije, priopćio je danas Institut Ruđera Boškovića (IRB). Kako se navodi, zbog sklapanja sporazuma o suradnji u Centru za fuzijsku energiju u Culhamu (CCFE) susreli su se ravnatelj IRB-a dr. Tome Antičić i koordinator CRU-a dr. Tonči Tadić s dr. Stevenom Cowleyem, predsjednikom Britanskog fuzijskog udruženja, dr. Elizabeth Surrey, voditeljicom tehnološkog programa CCFE-a, te dr. Martinom Coxom, direktorom za strategiju i tehnologiju CCFE-a. Objašnjava se da je riječ o istraživanjima termonuklearne fuzije koje provode zemlje članice Europske unije (EU) i Europska zajednica za atomsku energiju (Euratom), te o izgradnji Međunarodnoga termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER) najnaprednijega eksperimentalnog fuzijskog reaktora u svijetu kojemu je cilj jeftiniji, čišći, sigurniji i praktički neiscrpan izvor energije. Dodaje se da fuzija zauzima važno mjesto u programu EU-a Horizon 2020 (Obzor 2020) te u energetskoj strategiji EU-a za razdoblje do 2050. Sudjelovanje Hrvatske u fuzijskome znanstveno-istraživačkom programu EU-a važan je preduvjet za uključivanje hrvatskih poduzeća u izgradnju europske komponente ITER-a, vrijedne 6,5 milijarda eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙