FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 25. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Upravno vijeće HZZO-a odabralo je jučer najpovoljnije ponuditelje na sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene zaštite za interventno ugovaranje pojedinih postupaka radi smanjenja Nacionalne liste čekanja, priopćeno je iz HZZO-a. Na zahtjev Ministarstva zdravlja, HZZO je proveo natječaj za interventno ugovaranje pojedinih dijagnostičkih i terapijskih postupaka sa zdravstvenim ustanovama i privatnim zdravstvenim radnicima koji će se izvršavati isključivo po zahtjevu naručitelja. Kao najpovoljnije odabrane su ponude Poliklinike Medikol za CT koronarografiju, Poliklinike Turjak iz Đakova i Poliklinike Oxy za hiperbaričnu oksigenoterapiju, Poliklinike Škvorc za IVF/ICSI u prirodnom ciklusu, u stimuliranom ciklusu-blagi protokol i standardnom protokolu te Klinike za ortopediju Lovran za ostale postupke na ramenu i stopalu. Upravno vijeće donijelo je i odluku o raspisivanju natječaja za interventno ugovaranje dijagnostičkih postupaka MR za osigurane osobe s područja Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije, također u svrhu smanjenja liste čekanja. Ugovor za obavljanje postupaka PET/CT s Poliklinikom Medikol produžen je do 30. rujna. Na liste lijekova HZZO-a uvršteno je ukupno 195 novih oblika lijekova, od čega je 160 uvršteno na osnovnu, a 35 na dopunsku listu lijekova. Riječ je uglavnom o generičkim paralelama postojećih lijekova.

ŠIBENIK - Hvidra Šibensko-kninske županije pokrenula je postupak isključenja iz članstva primoštenskog načelnika Stipe Petrine radi odluke o preimenovanju Ulice dr. Franje Tuđmana u Ulicu Mala Raduča, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za medije Mladenko Spahija, predsjednik županijske Hvidre. Spahija je istaknuo kako su krajnje neprimjerene izjave koje je o prvom hrvatskom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku Franji Tuđmanu izrekao načelnik Petrina. Članovi Hvidre ne slažu se s njegovim kvalifikacijama, jer nisu ni pravno ni povijesno utemeljene, kazao je Spahija. Zbog toga je županijska Hvidra pred Sudom časti pokrenula postupak isključenja Stipe Petrine iz članstva te braniteljske udruge. Svi članovi Hvidre obvezali su se poštivati Statut udruge koji kaže kako su dužni braniti i čuvati dignitet Domovinskog rata, a izjavama o Tuđmanu, ocijenio je Spahija, Petrina je to prekršio.

ZAGREB - Knjiga "O nebu i o zemlji" koja se bavi najrazličitijim teološkim i svjetovnim pitanjima, nastala iz razgovora dugogodišnjih prijatelja, tadašnjega kardinala Jorgea Bergoglia a današnjega pape Franje i njegovog prijatelja argentinskog rabina Abrahama Skorke predstavljena je sinoć u Zagrebu. Ta je knjiga, objavljena u izdanju V.B.Z.-a, prva knjiga pape Franje objavljena na hrvatskom jeziku u kojoj čitatelji mogu pronaći njegova razmišljanja o obitelji, vjeri i ulozi Crkve u 21. stoljeću, o ateizmu, pobačaju, fundamentalizmu, homoseksualnosti, holokaustu, komunizmu i kapitalizmu itd. Knjigu "O nebu i o zemlji" predstavili su teolog Adalbert Rebić, kolumnist Branimir Pofuk i novinar Darko Pavičić i sva su trojica istaknula da je istinski dijalog iznimna vrijednost i okosnica svih promišljanja i razgovora dvojice vjerskih učitelja. Istaknuto je da je knjiga "O nebu i o zemlji", objavljena 2010. u Argentini, koristan primjer iskrenog dijaloga koji još uvijek nedostaje na našim prostorima. I Hrvati i Srbi i Slovenci jedva se možemo razgovarati o javnim stvarima, a kamo li o crkvenim, ocijenio je Rebić. Na predstavljanju su bili i predstavnici židovskih organizacija u Zagrebu rabini Lucijan Prelević i Kotel Da-Don te predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić.

DUBROVNIK - U atriju Palače Sponza u Dubrovniku sinoć je u sklopu popratnog programa 64. dubrovačkih ljetnih igara predstavljena knjiga "Ambijentalnost na dubrovačku" koja je objavljena u izdanju biblioteke "Mansioni". "Ambijentalnost na dubrovačku" knjiga je teatroloških eseja redatelja Ivice Kunčevića i bavi se ambijentalnim kazalištem Dubrovačkih ljetnih igara od 1951. godine. Autor piše o specifičnostima stvaranja kazališnih predstava u dubrovačkim povijesnim i prirodnim ambijentima obilato se pritom služeći vlastitim, ali i tuđim iskustvima i promišljanjima vezanima uz ambijentalnost. Kako je istaknuo autor Ivica Kunčević, ambijentalnost na Dubrovačkim ljetnim igrama počela je s Markom Fotezom, nastavljena je s Brankom Gavellom, koji u predstave uklapa širi ambijent, te s Kostom Spajićem i Georgijem Parom koji život grada integrira u predstave. Istaknuo je kako je upravo arhitektura Dubrovnika kao stvarni prostor bila zamjena za kazališnu kulisu. "U teatru igara život grada i teatar su tako blizu, oni se prožimaju te život grada prodire u teatar", rekao je Kunčević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙