FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV u 15,30 sati

ZAGREB, 13. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović rekao je danas kako model monetizacije autocesta nije idealan, ali nema alternative jer, kada bi se pravili da tog problema nema, išlo bi se prema bankrotu cijelog sustava autocesta. To je model koji nije idealan, ali je održiv, autoceste ostaju u Hrvatskoj, a cestarina se precizno regulira ugovornim odnosima između koncesionara i Hrvatske, istaknuo je Milanović. Ustvrdio je da se ne može izbjeći vraćanje dugova i skupih kredita, naročito iz vremena HDZ-a, a promet autocestama u idućim godinama ni približno ne jamči povrat tih rata. "Netko je za to odgovoran, farbao je tunele i obećavao besplatan prolaz kroz njih, no sve dođe na naplatu", dodao je Milanović podsjetivši da je model s koncesijama bio i u HDZ-ovom planu gospodarskog oporavka. Ako tzv. stručna javnost i opozicija nastave biti protiv monetizacije i prijetiti još jednim referendumom, možemo se povući ali onda će oni vraćati kredite, dodao je.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić najavio je danas da će Vlada u idućim mjesecima pokušati građanima objasniti kako je monetizacija autocesta ozbiljan korak ka stabilizaciji javnih financija. To što se sada govori da su autoceste izgrađene iz poreznih prihoda nije u potpunosti istina, jer su autoceste izgrađene iz kredita koje mi, kao i prethodne Vlade, još uvijek nismo u stanju vraćati, ustvrdio je Grčić. Plaćamo kamate za koje imamo ogromne izdatke a glavnica stoji. Isključiva je namjera monetizacije kroz prevođenje modela kredita u model koncesije doći do određenog iznosa, otplatiti dio duga i ostvariti dodatni prihod za nastavak ulaganja u druge krajeve Hrvatske, naglasio je Grčić.

OMIŠ - Australka Carla Veronica Hulls (21), koja je u petak ujutro nestala na području Omiša, pronađena je danas živa i dehidrirana na brdu iznad Omiša, javila je splitska policija. U potragu za Australkom uključio se i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva čija je posada danas u 12,35 sati primjetila nestalu ženu nedaleko tvrđave Fortica, na vrlo nepristupačnom terenu izvan putova, na rubu litica. Do unesrećene su se spustili liječnica HGSS-a i jedan letač spašavatelj, te je nakon zbrinjavanja podignuta u helikopter i transportirana do Omiša, gdje je predana Hitnoj medicinskoj pomoći. Djevojka je bila dehidrirala, te je hospitalizirana u splitskoj bolnici.

OSIJEK - Istražni sudac Županijskog suda u Osijeku odredio je danas jednomjesečni pritvor za devet osumnjičenika srpske nacionalnosti iz Trpinje, koji su uhićeni u četvrtak pod sumnjom da su 1991. godine počinili ratni zločin protiv civila, zarobljenika i ranjenika. Po riječima glasnogovornika Županijskog suda Miroslava Rožca, istražni sudac odredio je jednomjesečni pritvor zbog mogućnosti bijega, utjecaja na svjedoke, te zbog posebno teških kaznenih djela. Na kaznenoj prijavi nalazi se 15 osumnjičenika, ali su šestorica trenutno nedostupna hrvatskom pravosuđu. Rožac je rekao kako se svih 15 osumnjičenika tereti da su odgovorni za smrt najmanje 70 osoba, od kojih je 14 identificirano, a ostali se vode kao nestali.

DUBROVNIK - Niko Bulić (HDZ) novi je predsjednik dubrovačkog Gradskog vijeća, odlučili su danas većinom glasova gradski vijećnici na drugoj, ponovljenoj konstituirajućoj sjednici. Bulić je dobio 17 glasova, sedmero vijećnika bilo je protiv, a jedan suzdržan. Za potpredsjednice Gradskog vijeća izabrane su Olga Muratti (SDP) i Matija Čale-Mratović (HNS). Protiv izbora Nike Bulića glasovali su tri vijećnika Hrvatskih laburista, tri vijećnika s liste "Srđ je grad", te vijećnik HSLS-a Ivo Gjaja. Oko izbora čelništva Gradskog vijeća postignut je dogovor koji je obuhvatio HDZ, HNS, SDP, HSS, HSU, HSP Ante Starčević i Dubrovački demokratski sabor.

ZAGREB - Mirando Mrsić, Davor Bernardić i Gordan Maras potvrdili su danas sudjelovanje na predstojećim unutarstranačkim izborima za šefa zagrebačke organizacije Socijaldemokratske partije (SDP). Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić potvrdio je da će se kandidirati za mjesto predsjednika zagrebačke Gradske organizacije jer smatra da "organizacija treba dobiti pobjednički duh". Svoju ponovnu kandidaturu potvrdio je aktualni predsjednik zagrebačke Gradske organizacije Davor Bernardić. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je pak na upit ima li ambicija u zagrebačkim stranačkim izborima samo rekao da će sigurno sudjelovati u izgradnji "jačeg, boljeg i odgovornijeg SDP-a u Zagrebu", iako se neformalno doznaje kako će se i on kandidirati za predsjednika.

ZADAR - Na zadarskom području su gužve u zračnom i trajektnom prometu, u zračnoj luci samo će ovoga vikenda sletjeti 15.000 novih gostiju, a u trajektnoj luci sve linije plove redovito, no bez obzira na gužve nema potrebe za uvođenjem izvanrednih linija. Na Zračnoj luci Zadar ove subote i nedjelje očekuje se novi rekordan promet od oko 15.000 putnika. Najčešće su to putnici iz Njemačke, Rusije i ostalih dijelova Europe. Gužva je i u zadarskoj trajektnoj luci. Uz najprometnije linije prema otocima Ugljanu i Pašmanu, Zadar - Preko i Biograd - Tkon, jutros su otplovili puni trajekti prema Brbinju na otoku Molatu, a popunjeni su i trajekti za Iž, Ravu i Lošinj.

ZAGREB - Na većini cesta u smjeru unutrašnjosti promet je pojačan, pred naplatom Lučko kolona je oko devet kilometara, a usporeno se vozi autocestom A2 Zagreb-Macelj kod naplate Trakošćan, zagrebačkom obilaznicom između čvorova Jankomir i Buzin te na Krčkom mostu, izvijestio je poslijepodne Hrvatski autoklub (HAK). Zbog prometne nesreće na autocesti A1 od Karlovca prema Zagrebu vozi se usporeno u koloni, promet je vrlo gust i autocestom A7, a kolone su pred naplatom Rupa oko kilometar u oba smjera. Na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija zbog pojačanog prometa kolona je oko dva kilometra i dijelom se proteže na Istarski ipsilon. Pojačan je i ulazak na graničnim prijelazima Metković, Vinjani Donji, Stara Gradiška, Slavonski Brod, Aržano i Bajakovo. Također je pojačan promet u trajektnim pristaništima prema Cresu, Rabu i Pagu, te u lukama Zadra i Split.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙