FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 27. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih događaja iz Hrvatske do 21 sat:

SRB - Polaganjem vijenaca i kulturno-umjetničkim programom u Srbu danas je u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Savez antifašističkih boraca i antifašista obilježena 72. obljetnica Dana ustanka naroda Like i Korduna, dana koji se u bivšoj državi obilježavao kao Dan antifašističke borbe, iako je prvi partizanski odred kod Siska osnovan još mjesec dana ranije (22. lipnja 1941.). Nazočnim se obratio predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac koji je rekao da bi povijest danas bitno drugačije izgledala da nije bilo bratstva između srpskog i hrvatskog naroda tih dana 1941. godine. "Ponovo nas vrijeđaju i ometaju te nazivaju bandom. Ovdje nema dovoljno odlučnosti da se stane na kraj ovima koji vrijeđaju i to nas koji širimo bratstvo i toleranciju. A njihove vrijednosti nisu u Ustavu RH, već naše, no ipak oni će u medijima dobiti isti prostor kao i mi", kazao je Pupovac. Nazočnima se obratio i počasni predsjednik Udruge saveza antifašističkih boraca i bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić koji je rekao da na ovakve datume uvijek treba podsjećati te da ga bukači i lovci na vještice u tome neće spriječiti. "U Srbu se dogodio ustanak protiv fašističkih okupatora. No, ovi falsifikatori povijesti pokušavaju izmijeniti povijest i nažalost to im jako dobro ide. Jer i oni imaju isti tretman, kao i antifašisti u medijima", istaknuo je Mesić, dodajući da je ovo spomendan svih građana Hrvatske. Izaslanik premijera Slavko Goldstein istaknuo je da su uoči ustanka u Srbu ustaše ubile 900 ljudi u tom kraju."Komunisti su organizirali muškarce koji su pobjegli u šumu i tim ustankom je oslobođeno 2.000 kilometara Hrvatske i dijelovi BiH. Istina je i da je tada iz osvete počinjen zločin nad Hrvatima u Boričevcima. Ustaška vlast je tada nabrojala 179 žrtava i te žrtve treba priznati" - rekao je Goldstein, dodajući da su ovi koji u Srbu prosvjeduju najveće štetočine Hrvatskoj.

ZAGREB - Okolnosti prometne nesreće u tunelu Plasina u subotu, 20. srpnja, detaljno će istražiti novo, prošireno povjerenstvo, doznaje se iz Hrvatskih autocesta (HAC). "Svrha osnivanja tog povjerenstva je utvrđivanje funkcioniranja svih sigurnosnih sustava tunela i službi, uključujući i vatrogasnu dojavu, dolazak vatrogasaca i hitne pomoći, a sve u cilju osiguranja maksimalne sigurnosti prometa i korisnika cesta", priopćio je danas HAC. Kako bi se detaljno istražile okolnosti prometne nesreće u tunelu Plasina, Uprava HAC-a naredila je osnivanje proširenog povjerenstva u kojem će biti djelatnici HAC-a i Hrvatskih autocesta održavanje i naplata cestarine te vanjski suradnici. Povjerenstvo ima sedam članova, stručnjaci su različitih profila, a u sljedećih 15-ak dana trebali bi izaći sa svojim 'nalazom'. HAC u priopćenju, reagirajući na pisanje jednog medija, ističe kako stoji iza izvješća (prvog) povjerenstva osnovanog radi utvrđivanja okolnosti prometne nesreće u tunelu Plasina od 20. srpnja.

DUBROVNIK - Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić danas je, s predstavnicima dubrovačke Turističke zajednice i policije te gostujućim policajcima iz Francuske i Italije, turistima na graničnom prijelazu zaton Doli dijelio promidžbeni materijal o Dubrovniku i vodu, priopćeno je iz Turističke zajednice grada. Akcija je bila izraz dobrodošlice i poziv turistima da posjete Dubrovnik i upoznaju ljepote UNESCO–ve svjetske baštine i turističku ponudu jednog od najljepših mediteranskih gradova. Uz kratke razgovore s putnicima, podijeljeni su i vodič dubrovačke riviere, plan Dubrovnika te višejezični letak Ministarstva zdravlja o tome kako se zaštititi od vrućine, a policajci su dijelili osmojezičnu brošuru "Ljeto na hrvatskim cestama – Savjetnik za sigurnu vožnju".

CERNA - Završio je dvanaestodnevni ljetni kamp "Delta 2013." u kojem je u Cerni nedaleko od Županje u organizaciji udruga koje okupljaju ratne pripadnike specijalne policije MUP-a iz Županje, Rijeke, Stubičkih Toplica i Zagreba, boravilo 82 djece s područja grada Rijeke, županjske Posavine i Krapinsko-zagorske županije. "Cilj je kampa bilo druženje mladih iz različitih krajeva Hrvatske i promicanje vrijednosti Domovinskog rata te smo tako bili u posjetu heroju Vukovaru i upoznali se s stradanjima toga grada u Domovinskom ratu o čemu su bila organizirana i predavanja u samom kampu", izjavio je novinarima voditelj kampa i predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata "Delta" Županja Đuro Merc. Rekao je kako je tijekom boravka u kampu održan i sat povjesti na kojem je predavač bio ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor.

ZAGREB - Vrlo je gust promet na većini cesta u smjeru unutrašnjosti, a na autocesti A1 pred naplatom Lučko u smjeru Zagreba kolona je oko 20 kilometara, javio je Hrvatski autoklub (HAK) u 17 sati. Oko tri kilometra duga je kolona na autocesti A2 pred naplatom Trakošćan prema graničnom prijelazu Macelj. Kolone su i zastoji povremeno na Krčkom mostu i duž Jadranske magistrale (D8). Pojačan je promet osobnih vozila na graničnim prijelazima. Oko sat vremena čeka se na ulazak u zemlju na prijelazima Rupa, Kaštel i Pasjak. Toliko se čeka na izlasku na Bajakovu i Staroj Gradiški, dok se oko 20 minuta čeka na prijelazima Maljevac, Metković, Županja i Kamensko, a čekanja su u oba smjera na Macelju i Plovaniji.

ZAGREB - Mladi Norvežanin (16) koji je jutros nestao u moru kod Korčule pronađen je neozlijeđen, priopćila je Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru. Mladić je jutros s roditeljima doplovio na jedrilici "Eliza" u uvalu Kneža, te je nedugo nakon dolaska nestao za vrijeme kupanja u moru, u neposrednoj blizini jedrilice. Nakon dojave nestanka mladića, nešto prije 11 sati, pokrenuta je akcija traganja i spašavanja s korčulanskom lučkom ispostavom, čija brodica je isplovila prema poziciji nestanka kupača. Akcija je vođena u koordinaciji s dubrovačkom lučkom kapetanijom, Pomorskom policijom iz Korčule i Gorskom službom spašavanja (GSS) iz Orebića. U kontaktu s korčulanskom policijom, u potragu je poslana kopnena ophodnja u slučaju da je mladić izašao na obalu, dok se na moru u akciju traganja uključilo i pet privatnih plovila.

ZAGREB - Splitska policija traga za češkim državljaninom koji je u četvrtak oko 4 sata nestao iz Baške Vode, priopćila je danas splitska policija. Prema prikupljenim informacijama, nestali je u četvrtak oko četiri sata krenuo preko mjesta Bast u smjeru planine Biokovo, nakon čega mu se izgubio svaki trag. Nestali muškarac visok je 175 centimetara, srednje je tjelesne građe, ovalnog lica, tamnoplave kovrčave kose, svijetloplavih očiju. U trenutku odlaska iz Baške Vode bio je odjeven u tamnozelenu majicu kratkih rukava, s maskirnim uzorkom, crne kratke hlače, crnu jaknu, svijetlo smeđe planinarske cipele, a na glavi je imao crvenu kapu, šiltericu, s natpisom Liverpool.

ZAGREB - Jedna je osoba ozlijeđena, a nekoliko vozila je izgorjelo, u požaru koji je danas nešto prije podne buknuo na Sirobuji u Splitu, potvrdila je to splitska policija. Do požara je došlo nakon što je njemački državljanin svojim automobilom marke volvo došao u servis kako bi mu se izmijenilo gorivo koje je greškom ulio u spremnik. Tom prilikom je buknuo požar u kojem je vatra zahvatila radnika koji je to radio, a potom se vatra proširila i na okolno područje. Iako očevid požara još traje neslužbeno se da kako je izgorjelo ukupno osam vozila i gliser.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙