FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 24. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LONDON - Proizvodne aktivnosti u eurozoni u srpnju su porasle po prvi put u posljednje dvije godine, pokazalo je izvješće londonskog Markita, signalizirajući da bi to posrnulo gospodarstvo moglo polako početi izlaziti iz rekordno duge recesije. Preliminarni indeks menadžera nabave (PMI) za proizvodni sektor eurozone, koji izrađuje ta londonska istraživačka tvrtka, u srpnju je uvećan na 50,1 bod, sa 48,8 bodova u prethodnom mjesecu. Pritom je prvi put u posljednje dvije godine premašio razinu od 50 bodova, koja dijeli rast od pada aktivnosti. Sveobuhvatni indeks menadžera nabave (PMI), koji objedinjuje i proizvodni i sektor usluga eurozone, u srpnju je poskočio na 50,4 boda, sa 48,7 bodova. Time je dosegnuo najvišu razinu u posljednjih 18 mjeseci i prvi je put iznad 50 bodova od siječnja 2012. Sveobuhvatni preliminarni PMI za Njemačku uvećan je na 52,8 bodova, što je njegova najviša razina u posljednjih pet mjeseci, no u Francuskoj je i dalje, 17 mjeseci uzastopce, čvrsto ispod razine od 50 bodova. Ipak, poboljšan je na 48,8 bodova, sa 47,4 boda u lipnju. Unatoč poboljšanim indeksima, tvrtke u privatnom sektoru eurozone nastavile su smanjivati broj zaposlenih. Ipak, u srpnju su to činile najsporijim tempom u posljednjih 16 mjeseci.

FRANKFURT - Uvjeti financiranja banaka eurozone poboljšani su u drugom ovogodišnjem tromjesečju, međutim one su unatoč tome pooštrile uvjete za kreditiranje kompanija i za izdavanja hipotekarnih zajmova, objavila je Europska središnja banka (ECB). U najnovijem tromjesečnom pregledu o uvjetima kreditiranja, ECB je naveo da očekuje da će u razdoblju od srpnja do kraja rujna nekoliko banaka dodatno pooštriti pravila kreditiranja. "Rizik vezan uz zajmoprimce i makroekonomska nesigurnost i dalje su glavni čimbenici koji obuzdavaju kreditne politike", objavio je ECB, govoreći o drugom kvartalu. Unatoč pooštravanju uvjeta kreditiranja kompanija i kupnje nekretnina, banke u eurozoni po prvi su puta od 2007. godine olabavile uvjete za izdavanje potrošačkih kredita. ECB je objavio da je 7 posto banaka eurozone, od onih koje su sudjelovale u anketi, pooštrilo kriterije za kreditiranje kompanija u drugom tromjesečju, što je isti postotak kao i u prvom tromjesečju. Istraživanje je obuhvatilo 132 banke u razdoblju od 19. lipnja do 4. srpnja.

ZAGREB - U svijetu je u prva četiri mjeseca ove godine ostvareno gotovo 300 milijuna međunarodnih turističkih dolazaka, što je 12 milijuna ili 4,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a i u idućim se mjesecima očekuje nastavak pozitivnog trenda te godišnji porast dolazaka do 4 posto. Podaci su to iz najnovijeg izdanja Svjetskog turističkog barometra Svjetske turističke organizacije - UNWTO iz koje i predviđaju da će od svibnja do kraja kolovoza u inozemstvo putovati 435 milijuna turista, što je oko 40 posto ukupnih godišnjih registriranih dolazaka stranih turista u svijetu. Za tempo rasta u ljetnoj 'špici' kažu da bi mogao biti nešto umjereniji nego u predsezoni, ali ne previše s obzirom na 4 postotni porast rezervacija za međunarodni zračni putnički prijevoz u svijetu za svibanj-kolovoz ove godine. Osim globalno, turistički su rezultati u prva četiri mjeseca ove godine bili pozitivni i u svim svjetskim regijama, pri čemu je najveći porast inozemnih turističkih dolazaka od 6 posto zabilježila regija Azije i Pacifika. Europa i Bliski istok su na drugom mjestu s porastima od po 5 posto, dok su Afrika i Amerike imale nešto slabiji rast, od 2 odnosno 1 posto. Ipak, Europa je ukupno zadržala vodeće mjesto među svjetskim regijama po turističkoj posjećenosti, a 5 postotni porast stranih turističkih dolazaka na 'stari kontinent' u UNWTO-u ocjenjuju odličnim rezultatom s obzirom na gospodarsku situaciju u toj regiji.

PEKING - Industrijska aktivnost u Kini dodatno je oslabila u srpnju, a pod pritiskom je i tržište rada, pokazali su podaci objavljeni u srijedu, što otežava tranziciju drugog po veličini svjetskog gospodarstva prema rastu temeljenom na domaćoj potrošnji i negativno utječe na cijeli svijet. Prema danas objavljenom izvješću HSBC banke, PMI indeks industrijske aktivnosti pao je u srpnju u Kini sa 48,2 na 47,7 bodova, najnižu razinu u 11 mjeseci. To je ujedno treći mjesec zaredom kako se taj indeks kreće ispod 50 bodova, što ukazuje na slabljenje aktivnosti u Kini. Podindeks zapošljavanja skliznuo je, pak, na 47,3 boda, najnižu razinu od vrhunca globalne financijske krize početkom 2009. godine. To je samo nastavak niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta kineskog gospodarstva. Nedavno je objavljeno da je u drugom tromjesečju tamošnji bruto domaći proizvod porastao 7,5 posto na godišnjoj razini, manje od 7,7 posto u prethodnom kvartalu. To je najsporiji rast gospodarstva u posljednjih 13 godina i već deveti kvartal u posljednjih 10 kako se rast usporava. "Kina ne može potaknuti brži rast gospodarstva zbog slabe inozemne potražnje i problema prekapacitiranosti na domaćem tržištu. Zbog toga će stopa gospodarskog rasta u četvrtom tromjesečju vjerojatno pasti ispod 7 posto, a u jednom od kvartala iduće godine možda čak i ispod 6 posto", kaže Wang Jian, istraživač u Kineskoj udruzi makroekonomista.

BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila da se zakonski ograniče naknade na transakcije u kartičnom plaćanju, koje kartične kuće zaračunavaju trgovcima, ali na kraju ih plate krajnji potrošači. "Naknade koje plaćaju trgovci na malo na kraju završe na računu potrošača. Ne samo da potrošači općenito nisu toga ni svjesni, već ih se sustavima nagrađivanja potiče da upotrebljavaju kartice koje njihovim bankama osiguravaju najveće prihode", izjavio je potpredsjednik Komisije i povjerenik za tržišno natjecanje Joaquin Almunia. Uredbom o ograničavanju naknada na kartične transakcije spriječit će se prekomjerni iznosi tih naknada na svim razinama. Jednaki uvjeti stvorit će se za pružatelje usluga platnog prometa, novi pružatelji dobit će priliku da budu dio tržišta i ponude inovativne usluge, trgovci na malo ostvarit će veliku uštedu plaćajući manje naknade svojim bankama, a potrošači će imati prednosti zahvaljujući nižim maloprodajnim cijenama, dodao je Almunia. Tijekom prijelaznog razdoblja od 22 mjeseca, ograničenja na naknade primjenjivat će se samo na prekogranične transakcije, a nakon toga ograničenja će se primjenjivati i na domaće transakcije. Prijedlog Europske komisije trebaju odobriti Vijeće i Europski parlament.

RIM - Izvršni direktor talijanske banke UniCredit za talijanski je tisak izjavio da uočava naznake oporavka trećeg najvećeg gospodarstva eurozone, koje se muči s najduljom recesijom od Drugog svjetskog rata. U razgovoru za rimski dnevni list Il Messaggero, Federico Ghizzoni kazao je da su neki od velikih bančinih korporativnih klijenata počeli razmatrati nove akvizicije te da rastu depoziti klijenata. Dodao je i da talijanski izvoz ne posustaje, a i da strane kompanije ulažu u treće najveće gospodarstvo eurozone. "Nije slučajno da jačamo naš odjel koji se bavi spajanjima i akvizicijama", kazao je u razgovoru za Il Messaggero u izdanju od srijede. Ujedno je iskazao optimizam glede oporavka gospodarstva, ustvrdivši da bi Italija u idućoj godini mogla ostvariti ciljani rast od 0,6 posto.

SAN FRANCISCO - Prihodi Applea u proteklom su tromjesečju blago porasli, zahvaljujući rastu prodaje iPhonea na američkom tržištu za 51 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je dobit kompanije pala za 22 posto zbog smanjenja bruto marži. Najveća svjetska tehnološka kompanija izvijestila je u utorak da je njezina dobit u proteklom tromjesečju iznosila 6,9 milijardi dolara, ili 7,47 dolara po dionici, dok je u istom lanjskom razdoblju dobit Applea bila 8,8 milijardi, ili 9,32 dolara po dionici. Prihodi kompanije dosegnuli su, pak, 35,3 milijarde dolara, dok su u istom lanjskom tromjesečju iznosili 35 milijardi dolara. To je nešto više nego što su očekivali analitičari u anketi Thomson Reutersa. Premda je dobit kompanije pala za 22 posto, ipak je veća u odnosu na procjene analitičara, koji su očekivali dobit od 7,32 dolara po dionici, pa je cijena dionice Applea porasla više od 3 posto nakon objave poslovnih rezultata. Pad dobiti posljedica je smanjenja bruto marže ispod 37 posto, dok je u istom lanjskom tromjesečju iznosila više od 42 posto. Prihodi tvrtke u Kini pali su za 43 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok su na godišnjoj razini bili manji 14 posto.

LONDON - Euro je danas na međunarodnim deviznim tržištima nakratko dosegnuo najvišu razinu u mjesec dana prema dolaru, zbog ohrabrujućih vijesti o prvom jačanju proizvodnih aktivnosti u eurozoni u zadnje dvije godine, predvođenom aktivnostima u Njemačkoj. Tečaj eura nakratko je tako poskočio na 1,3255 dolara, najvišu razinu od 21. lipnja. Potom se stabilizirao na 1,3239 dolara, što znači da je u plusu 0,13 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije. Dolar je istodobno ojačao prema jenu za gotovo 0,6 posto, na 100 jena. Vjetar u leđa euru bili su današnji pokazatelji londonske tvrtke Markit o aktivnostima u proizvodnom i uslužnom sektoru eurozone, koji su osjetno nadmašili očekivanja. Podaci po pojedinim članicama, poglavito za Njemačku i Francusku, bolji su no što se očekivalo, a u cjelini signaliziraju da bi eurozona u ovome tromjesečju mogla ostvariti blagi rast.

TOKIO - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, jer je nastavljen niz makroekonomskih podataka koji ukazuju na usporavanje rasta kineskog gospodarstva, dok je tečaj eura prema dolaru dosegnuo novu najvišu razinu u mjesec dana. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u minusu 0,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu pale 0,2, a u Šangaju više od 1,2 posto. Burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Singapuru i Australiji ojačali su, pak, između 0,2 i 0,4 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u minusu 0,1 posto. Prema izvješću HSBC banke, PMI indeks industrijske aktivnosti skliznuo je u srpnju sa 48,2 na 47,7 bodova, najnižu razinu u 11 mjeseci. To je, ujedno, i treći mjesec zaredom kako se taj indeks kreće ispod 50 bodova, što ukazuje na slabljenje aktivnosti u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu. „Daljnji pad PMI indeksa ukazuje na nastavak slabljenja proizvodnog sektora zbog pada novih narudžbi, što će dodatno ojačati pritisak na kinesko tržište rada“, kaže Hongbin Qu, ekonomist u HSBC-u.

NEW YORK - Nakon četiri dana neprestanog uspona, na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine, dok je Dow Jones blago porastao, zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija. Dow Jones ojačao je 22 boda, ili 0,14 posto, na 15.567 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,19 posto, na 1.692 boda, a Nasdaq indeks 0,59 posto, na 3.579 bodova. Jučer je S&P 500 pao, što je, kao i u slučaju Nasdaq indeksa, posljedica klizanja cijena dionica tehnoloških kompanija, koje uglavnom izvještavaju o slabijim poslovnim rezultatima od očekivanog. Taj se sektor jučer našao među šest gubitnika od ukupno 10 sektora S&P 500 indeksa, s padom od 0,5 posto. Među ostalim, u redovnom je trgovanju cijena dionice Applea skliznula 1,7 posto zbog opreza ulagača uoči objave kvartalnih rezultata. No, nakon zatvaranja Wall Streeta, cijena Applea skočila je 3,6 posto, jer je taj tehnološki div u proteklom tromjesečju ostvario veće prihode nego što se očekivalo. Među najvećim je dobitnicama, s rastom cijene za 3 posto, na rekordnih 105 dolara, jučer bila dionica United Technologiesa, nakon što je taj industrijski div izvijestio o boljim rezultatima nego što se očekivalo. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 5,6 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,4 milijarde.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙