FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 23. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

NOVIGRAD - Ministar turizma Darko Lorencin izjavio je danas u Novigradu kako treba pričekati cjelovite podatke o turističkom prometu za srpanj i tada ih temeljito komentirati, a smatra kako ćemo ove godine biti zadovoljni ukoliko ostvarimo fizičke rezultate dolazaka i noćenja turista na razini lanjskih. Lorencin je u Novigradu sudjelovao u radu Izvršnog odbora Kamping udruženja Hrvatske, a u izjavi za novinare po završetku sjednice kazao je kako ne želi komentirati privremene turističke podatke i rezultate na bazi vikenda. "Moramo se strpiti i sačekati kraj ovog mjeseca te prvi tjedan kolovoza kada ćemo imati cjelovite podatke i rezultate za srpanj i tada ćemo ih moći temeljito komentirati", istaknuo je. Dodao je kako glavnina bookinga za kolovoz teče redovito napominjući kako će ovogodišnja sezona biti posebna upravo po "last minute aranžmanima koji su u posljednje vrijeme postali i ultra last minute". Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević kao glavni razlog pada turističkog prometa u Istri navodi izostanak njemačkih gostiju koji su "definitivno podbacili". Od početka godine do 21. srpnja u Istri je zabilježeno 1,4 milijuna dolazaka turista i 8,7 milijuna noćenja, što je za tri posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Sam srpanj je u minusu šest posto u dolascima i pet posto u noćenjima.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) izrazila je danas zabrinutost zbog pravnog zapleta koji je izazvala odluka o zaustavljanju donošenja odluke Trgovačkog suda u procesu predstečajne nagodbe tvrtke Dalekovod i najava podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti dijelova Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Ističu kako "HUP institut predstečajne nagodbe smatra dobrim rješenjem koje je pokazalo da može ubrzati restrukturiranje domaćeg gospodarstva i tako stvoriti preduvjete za oporavak ugroženih tvrtki te očuvanje radnih mjesta". Zbog toga apeliraju na Vladu da, u slučaju postojanja ozbiljne prijetnje po provođenje procesa predstečajnih nagodbi prema postojećem modelu, odmah počne tražiti alternativna rješenja koja će omogućiti nastavak tih procesa. Činjenicom da se sada otvara pitanje ustavnosti zakona, koji je donesen u listopadu prošle godine i na temelju kojeg su započeti i vođeni brojni procesi predstečajnih nagodbi, urušava se ionako krhku pravnu sigurnost u Hrvatskoj, smatraju u HUP-u. Napominju i kako već samo zaustavljanje procesa povlači za sobom brojne nedoumice oko daljnjeg postupanja u započetim predmetima o čijem raspletu ovisi sudbina i velikog broja tvrtki i njihovih zaposlenika.

ZAGREB - Iz Dalekovoda su danas ponovili kako su neugodno iznenađeni jučerašnjom odlukom suca zagrebačkog Trgovačkog suda da zaustavi sklapanje predstečajne nagodbe radi ocjene ustavnosti zakona po kojem se postupak vodi, ali ističu da se svi poslovi koji su u tijeku uredno nastavljaju. "Nadali smo se da ćemo napokon privesti kraju višemjesečne napore oko zaključenja ovog postupka koji je izuzetno važan za dugoročni opstanak i ozdravljenje kompanije", navode iz Dalekovoda. "Ne želimo ni na koji način utjecati na neovisnost pravosuđa, ali moramo reći da nam ovakva odluka nikako ne ide u prilog. Osim toga, ovaj slučaj daje negativnu poruku svim tvrtkama u sličnoj situaciji", kažu iz Dalekovoda. Pritom ističu da se "svi poslovi koji su u tijeku uredno nastavljaju". Navode kako se javljaju na natječaje na domaćem i međunarodnom tržištu. Dioničari su na glavnoj skupštini podržali dokapitalizaciju, vjerovnici su podržali plan koji smo predali u postupku predstečajne nagodbe. Nadamo se da će se situacija riješiti u najkraćem mogućem roku, zaključuju iz Dalekovoda.

ZAGREB/SISAK - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Donćić obišao je danas gradilišta cestovnih i željezničkih prometnica u Sisačko-moslavačkoj županiji, a tom je prigodom istaknuto kako se te prometnice rekonstruiraju i moderniziraju nakon više od deset godina te da će to županiju bolje povezati s glavnim europskim koridorima i drugim dijelovima Hrvatske. Uz ministra gradilišta su obišli i predstavnici Sisačko-moslavačke županije te HŽ Infrastrukture koja je ovog proljeća počela niz velikih radova na kapitalnim remontima 145 kilometara pruge u toj županiji, što bi trebalo biti dovršeno do kraja ove godine. Ukupna vrijednost radova u tijeku na sisačkom prometnom pravcu iznosi blizu milijardu kuna, a među koristima koju će ta obnova donijeti i ministar i ostali su izdvojili povećanje brzine na 140 km/h kao i skraćenje putovanja vlakom između Zagreba i Siska te Novske sa sadašnjih oko 65 na 30 minuta. Ministar je posjetio i lokaciju gradilišta Hrvatskih cesta na dionici od 1,4 kilometara Zagrebačke ulice u Sisku, koja je važna za ulazak u gospodarsku zonu Siska.

ZAGREB - Ina je na natječaj za pilot projekt kojim bi se 20 benzinskih postaja dalo na upravljanje malim poduzetnicima zaprimila oko 600 prijava, od čega se više od polovica odnosi na prijave radnika Ine, doznaje se danas u toj kompaniji. Tijekom ljeta pregledat će se prijave, obaviti selekcija kandidata i intervjui, a konkretnije bi se odluke mogle očekivati na jesen kada bi, kako se neslužbeno doznaje, i Inina Uprava mogla donijeti eventualnu odluku o davanju tih 20 benzinskih postaja na upravljanje malim poduzeticima pod Ininim brendom. Ina je natječaj za pilot projekt 'model poduzetnika' na 20 benzinskih postaja objavila u drugoj polovici lipnja, a zadnji rok za dostavu prijava bio je 20. srpnja. Riječ je o modelu u kojem Ina zadržava vlasništvo nad svom maloprodajnom imovinom uključujući koncesiju, imovinu, objekte, infrastrukturu, robu i proizvode, dok poduzetnik upravlja tim resursima i dobiva premiju za ostvareni promet. Ina u Hrvatskoj ima nešto više od 400 benzinskih postaja, a natječaj u pilot projektu se odnosio na njih 20 iz zagrebačke i šire regije.

ZAGREB - Grupa Zubak najavila je danas da će slijedom nove dugoročne strategije svoj razvoj temeljiti na četiri glavna pravca te u iduće četiri godine investirati 400 milijuna kuna u razvoj vlastitih projekata. Iako najavljuju da će o detaljima svakog od četiri strateška pravca više reći u rujnu, iz Grupe Zubak ističu da su novu strategiju definirale nove tržišne mogućnosti slijedom ulaska Hrvatske u EU. Prvi od ta četiri pravca je, kako kažu, projekt strateškog repozicioniranja AutoZubaka koji će pratiti snažne investicije, posebno u daljnji razvoj vlastite prodajno servisne mreže u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Navode i da su u dogovoru sa svojim strateškim partnerom Volkswagenom prodali svoj 50 postotni poslovni udjel u tvrtki P.Z. Auto i to tvrtki Porsche Holding Salzburg. Pored AutoZubaka, ostala tri strateška pravca ostaju daljnji razvoj ORYX Grupe s naglaskom na zadržavanje vodeće pozicije ORYX Rent a cara na hrvatskom tržištu te preuzimanje vodeće pozicije ORYX Asistencije u djelatnosti pomoći na cesti za vozače. Nastavlja se i dalji razvoj Crobusa kroz projektiranje i proizvodnju autobusa te razvoj Veladriona, nedavno otvorenog poslovno turističkog centra u Žrnovnici.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 5.581 kunu, objavio je danas Državni zavod za statistiku. To je za 103 kune, ili nominalno za 1,9 posto više od prosječne neto plaće za travanj ove godine koja je iznosila 5.478 kuna. Na godišnjoj razini, u odnosu na peti mjesec 2012. godine, prosječna je neto plaća za ovogodišnji svibanj bila viša za 52 kune, ili nominalno za 0,9 posto. No, s obzirom da je inflacija u svibnju na godišnjoj razini iznosila 1,6 posto, neto su plaće na godišnjoj razini i dalje realno u padu. Po prvim podacima DZS-a, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za svibanj ove godine iznosila je 8.065 kuna. Na mjesečnoj razini, u odnosu na travanj ove godine prosječna je bruto plaća za svibanj bila viša za 176 kuna, ili nominalno za 2,2 posto. Na godišnjoj razini, u odnosu na svibanj prošle godine, prosječna bruto plaća za isti ovogodišnji mjesec bila je veća za 87 kuna, ili nominalno za 1,1 posto.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze dan su završili u suprotnim smjerovima, Crobex je oslabio 0,13 posto, na 1.840,34 boda, dok je vrijednost Crobexa10 porasla 0,33 posto, na 1.037,75 bodova. Redovni promet na Burzi iznosio je 14,9 milijuna kuna, a blok prometom dionicama Slavonskog zatvorenog investicijskog fonda ostvareno je 5,9 milijuna kuna. Najtrgovanija je danas bila dionica HT-a s prometom od 1,2 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,44 posto, na 180 kuna. Na listi milijunaša je još redovna dionica Adris grupe s prometom od 1,06 milijuna kuna, uz rast cijene od 0,63 posto, na 317 kuna. Tržište je danas reagiralo i na vijest da je sudac zagrebačkog Trgovačkog suda radi ocjenjivanja ustavnosti pojedinih članaka Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, odgodio ročište na kojem se trebala sklopiti predstečajna nagodba u slučaju Dalekovoda pa je ta dionica dan završila s padom cijene od 10 posto, na 23,85 kuna, uz promet od 78,9 tisuća kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙