FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 24. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Motorni benzini od ponoći će pojeftiniti za 16, odnosno 17 lipa po litri, pojeftinit će i plavi dizel i lož ulje i to za 6, odnosno 7 lipa, dok će, zbog povećanja trošarine, jedino poskupjeti eurodizel i to za 6 lipa po litri, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 25. lipnja do 8. srpnja. Po tim podacima, najviša maloprodajna cijena najprodavanijeg benzina, eurosupera 95 iznosit će 10,11 kuna po litri, što je 16 lipa manje od dosadašnjih 10,27 kuna. Nova cijena eurosupera BS 98 je 10,43 kune (do sada 10,59 kuna), a eurosuper BS 100 od ponoći će se prodavati po 10,63 kune (do sada 10,80 kuna). Kako će sutra, 25. lipnja na snagu stupiti uredba kojom je trošarina za plinsko ulje za pogon povećana za 9,65 lipa po litri, maloprodajna cijena eurodizela BS od ponoći će biti viša i to za 6 lipa po litri i koštat će 9,44 kune (do sada 9,38 kuna). Povećanje trošarine ne odnosi se na plinsko ulje za grijanje i plavi dizel, pa će od ponoći cijene lož ulja i plavog dizela pasti za 7, odnosno 6 lipa po litri. Tako će najviša cijena plinskog ulja s oznakom euro iznositi 6,47 kuna (do sada 6,54 kune), a plinskog ulja obojanog plavom bojom s oznakom euro 6,05 kuna (do sada 6,11 kuna). Uz derivate za koje je Ministarstvo danas utvrdilo i objavilo najviše maloprodajne cijene u idućih 15 dana, naftne kompanije na svojim benzinskim postajama mogu imati i derivate s dodanim multifunkcionalnim aditivima koji mogu imati i višu cijenu od one koju je utvrdilo resorno Ministarstvo.

ZAGREB - Koncesionar Hrvatske autoceste (HAC) na svim je autocestama u svojoj nadležnosti proteklog vikenda, od 21. do 23. lipnja, zabilježio ukupno 13,2 posto više vozila nego u usporedivom prošlogodišnjem vikendu, dok im je prihod od naplaćene cestarine bio veći za 21,3 posto, doznaje se iz HAC-a. Takvi porasti na autocestama u nadležnosti HAC-a proteklog su vikenda rezultat prometovanja ukupno nešto više od 350 tisuća vozila te naplaćene cestarine u iznosu od gotovo 17,1 milijuna kuna (bez PDV-a). Iz HAC-a su danas upozorili i da su sutra, 25. lipnja zbog pojačanog prometa moguće povremene duže kolone na autocesti A3 (Bregana-Zagreb-Lipovac) odnosno na izlazu s te autoceste u smjeru Zagreba kod naplatne postaje Ivanja Reka jer će se tamo zbog izvođenja radova izmještati naplatne kućice. Zbog sigurnog odvijanja prometa, kako navode, bilo je potrebno postaviti posebnu privremenu regulaciju prometa, čime se ujedno smanjuje i protočnost prometa u zoni izvođenja radova. Stoga iz HAC-a mole sve vozače da poštuju prometnu signalizaciju.

ZAGREB - Novi predsjednik Nadzornog odbora (NO) Brodotrogira je Danko Končar, izvijestili su danas iz Brodotrogira u priopćenju o glavnoj skupštini Brodotrogira. Skupština je održana krajem prošlog tjedna, a na njoj su, kako se navodi, prihvaćeni svi predloženi prijedlozi odluka i izvješća, opozvani dosadašnji članovi Nadzornog odbora te donijeta odluka o izboru novih članova. U novom Nadzornom odboru predviđeno je pet članova od kojih tri imenuje skupština sukladno vlasničkom udjelu, jednog imenuje Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) temeljem Ugovora o prodaji i prijenosu dionica Brodotrogira, a jednog predstavnika biraju predstavnici zaposlenika. Za nove članove Nadzornog odbora izabrani su Danko Končar kao predsjednik, Slobodan Vernić kao zamjenik i Ante Bilić kao član, navodi se u priopćenju i dodaje da će se imena predstavnika kojeg imenuje AUDIO i zaposlenici znati kada budu predloženi. Skupština je, kako se navodi, prihvatila i ostale odluke predviđene dnevnim redom, a među tim odlukama je i ona o raspodjeli dobiti za 2012. godinu. Po podacima iz poziva za glavnu skupštinu, utvrđena dobit u iznosu od 1,81 milijardu kuna raspoređuje se za pokriće prenesenih gubitaka iz prijašnjih razdoblja u iznosu od 1,79 milijardi kuna, a iznos od 18,16 milijuna kuna se raspoređuje u zadržanu dobit.

ZAGREB - Proizvodnja slatkovodne ribe u Hrvatskoj smanjena je prošle godine za 29 posto u odnosu na 2011. godinu i ukupno je prošle godine proizvedena 4.441 tona slatkovodne ribe, podaci su Državnog zavoda za statistiku. U šaranskim je ribnjacima u prošloj godini proizvodnja konzumne ribe iznosila 3.209 tona, što je pad za 15 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je proizvodnja pastrve u ribnjacima prepolovljena i proizvedenih 1.232 tone je na godišnjoj razini smanjenje za 51 posto. Po statističkim je podacima u ukupnoj proizvodnji slatkovodne ribe najveći udio, 56 posto, imala proizvodnja šarana, a slijedi pastrva s udjelom u ukupnoj proizvodnji od 28 posto. Glavnina proizvodnje u šaranskim ribnjacima glavnina odnosila se na proizvodnju šarana i u prošloj je godini proizvedena 2.484 tona šarana, ili 14 posto manje nego 2011. godine.

ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze i ovaj su tjedan započeli s padom vrijednosti, pa je tako Crobex pao za 0,43 posto, na 1.787,84 boda, a Crobex 10 za 0,62 posto, na 1.005,62 boda. Današnji redovni promet dionicama iznosi 11,15 milijuna kuna, a više od trećine tog iznosa, odnosno više od 4,14 milijuna kuna, ostvareno je dionicama HT-a. Pritom je njihova cijena smanjena za 1,02 posto, na 176,20 kuna. Dionicama turističke tvrtke Riviera Adria ostvareno je 2,1 milijun kuna prometa, a njima je cijena pala za 0,07 posto, na 14,49 kuna. Po visini prometa na trećem je mjestu, sa 402,8 tisuća kuna, dionica Petrokemije, koja također bilježi pad cijene, i to za 1 posto, na 197 kuna. Dionica Diokija, kojom je realizirano 306,5 tisuća kuna prometa, lagano je pak porasla, za 0,31 posto, na 22,73 kune, a iz te je tvrtke danas objavljeno kako će se ročište na kojem će se glasati o novom, izmijenjenom planu financijskog restrukturiranja u procesu predstečajne nagodbe održati 11. srpnja ove godine. Najznačajniji pad cijene među trgovanijim dionicama, za 17,58 posto, na 1,50 kuna, danas bilježi dionica Magme, koja je prošlog tjedna, nakon objave da su njeni vjerovnici u postupku predstečajne nagodbe prihvatili plan financijskog restrukturanja, poskupjela za više od 140 posto. Nasuprot tome, cijena dionica Varteksa, koji se također nalazi pred sklapanjem predstečajne nagodbe, porasla je danas za 11,11 posto, na 17 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙