FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 27. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Zamjenik ministra financija Boris Lalovac pohvalio se danas dobrim učincima Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Od 1. listopada prošle godine, kada je zakon stupio na snagu, do 24. lipnja zaprimljeno je više od 4.470 prijedloga za pokretanje predstečajne nagodbe, prijavljeno je 43,4 milijarde kuna obveza, u poduzećima koja su se javila za nagodbu radi oko 37.000 radnika, rekao je Lalovac u saborskoj raspravi o izmjenama spomenutog zakona. Najviše su se javila poduzeća iz građevinskog sektora, potom iz prerađivačke industrije, trgovine te hotelska poduzeća. Od 43,4 milijarde kuna sa 24. lipnja restrukturirano je 8,2 milijarde kuna, a odnose se na 443 poduzetnika u kojem je zaposleno 8.150 radnika, naveo je Lalovac. U tim se poduzećima, naglasio je, za 8.150 radnika svaki sljedeći mjesec moraju isplaćivati bruto plaće, uspostavljeni su normalni novčani tokovi, restrukturirani su dugovi, mogu ponovo potencirati gospodarske aktivnosti. U procesu pregovora za restrukturiranje je 28,6 milijardi kuna dugovanja 1.250 poduzetnika kod kojih radi 22.296 radnika, dok su odbačeni prijedlozi 2.634 poduzetnika s prijavljenim iznosom obveza od sedam milijardi kuna. Lalovac se pohvalio i 18-postotnim smanjenjem nelikvidnosti od početka primjene zakona. Naime, neizvršene obveze poslovnih subjekata iznosile su 30. rujna 2012. godine 44,6 milijardi kuna, a koncem svibnja ove godine iznosile su 36,7 milijardi kuna.

ZAGREB - Deficit tekućeg računa platne bilance Hrvatske u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosio je 1,4 milijarde eura i u odnosu na prvi prošlogodišnji kvartal smanjen je za 16,3 posto, ili za 273,2 milijuna eura, preliminarni su podaci Hrvatske narodne banke. Kretanja u prvom tromjesečju su uobičajeno ponajviše odraz kretanja u robnoj razmjeni, budući da turizam u tom razdoblju nema veće značenje, a u prvom se tromjesečju ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje bilježi pad deficita na računu roba i izrazitiji pad deficita na računu dohotka, uz istodoban rast suficita na računu usluga. Po podacima HNB-a, deficit na računu roba u prvom kvartalu ove godine iznosio je 1,52 milijarde eura i za 4,2 posto, odnosno za 68 milijuna eura je manji nego u prvom tromjesečju prošle godine. Deficit na računu dohotka u prvom je kvartalu ove godine iznosio 345,2 milijuna eura, što je smanjenje za 166,3 milijuna eura, ili za 32,5 posto. Suficit pak na računu usluga iznosio je 202,5 milijuna eura i na godišnjoj razini bilježi rast za 26,1 posto, ili za 42 milijuna eura. Blago smanjenje suficita pak zabilježen je na računu tekućih transfera, za 1,1 posto, na 262,8 milijuna eura. Podaci o kapitalnim i financijskim transakcijama platne bilance pokazuju rast izravnih ulaganja u Hrvatsku, sa 80,1 milijun eura u prvom tromjesečju lani na 460,2 milijuna eura u prvom tromjesečju ove godine.

ZAGREB - Odluka Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja o odobravanju Programa restrukturiranja Croatia Airlinesa omogućit će nastavak toga procesa koji je pokrenut kako bi se očuvala opstojnost tvrtke, konsolidiralo poslovanje i zadržala konkurentnost, priopćeno je iz Croatia Airlinesa. Među najvažnijim ciljevima restrukturiranja su refinanciranje dugova, unapređenje poslovanja i dugoročna opstojnost kompanije, ističu iz Croatia Airlinesa. Dodaje se da ohrabrujući financijski rezultati i prometni učinci u dosadašnjem dijelu godine, dodatno potvrđuju opravdanost i učinkovitost programa restrukturiranja i potencijal Croatia Airlinesa za uspješno poslovanje u budućnosti. "Uprava je odlučna u namjeri provođenja svih potrebnih mjera i zadanih ciljeva te stoga opravdano vjerujemo da pozitivni rezultati restrukturiranja neće izostati", prenose se u priopćenju riječi predsjednika Uprave Croatia Airlinesa Krešimira Kučka.

OSIJEK - Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) te Sindikat fizioterapeuta i radnih terapeuta Hrvatske (SFRTH) najavili su da će radnici Lječilišta Bizovačkih toplica zbog neisplaćenih plaća i troškova prijevoza danas održati zbor te štrajk upozorenja, a od 1. srpnja počinju štrajkati dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Predsjednik SFRTH Ivan Brtičević rekao je na konferenciji za novinare da su na temelju mirenja plaća za svibanj i troškovi prijevoza od travnja do lipnja trebali biti isplaćeni do 20. lipnja. Kako to nije učinjeno, 1. srpnja cijeli pogon tog lječilišta trebao bi prestati s radom, za što, rekao je, imaju potporu sindikata liječnika i medicinskih sestara. Budući da 1. srpnja Hrvatska postaje punopravna članica Europske unije, štrajkom ćemo simbolično čestitati Vladi RH i njezinoj politici na činjenici da danas oko 60 tisuća ljudi radi, a ne prima plaću, što je jedna od stečevina koju nosimo u Europsku uniju, poručio je Brtičević. Predsjednik URSH Damir Jakuš rekao je kako je osnivač i vlasnik tog lječilišta tvrtka Bizovačke toplice d.d., koja ima neuspjelu predstečajnu nagodbu i vjerojatno će završiti u stečaju. Sindikalni predstavnici upozorili su kako nitko od navodno zainteresiranih ulagača tijekom predstečajne nagodbe nije pokazao zanimanje za Bizovačke toplice, da se u devet natječaja za njihovu privatizaciju nitko nije javio iako su se nudile za jednu kunu, a njihov je dug danas oko 130 milijuna kuna i premašuje vrijednost imovine.

SPLIT - Dodjelom priznanja najuspješnijim tvrtkama u Splitsko-dalmatinskoj županiji u 2012. godini, kao i priznanja za inovacije i tvrtkama koje ove godine obilježavaju značajne jubileje na svečanoj sjednica Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Split ujedno je obilježena 205. godina postojanja komore i komorskog djelovanja u Splitu. Priznanje Zlatna kuna u kategoriji velikih trgovačkih društava pripalo je Mesnoj industrija braća Pivac Vrgorac, u kategoriji srednjih tvrtki Zlatnu kunu dobio je Promet Makarska, a u kategoriji malih trgovačkih društava Spegra iz Splita. Plaketa Zlatna kuna za inovaciju pripala je tvrtki Maiestas Kaštel Stari, vlasnika i izumitelja Dražana Krole, za proizvodnju, razvoj i primjenu inovacije pod nazivom elektrobakterijski ražanj.

ZAGREB - Uz i dalje vrlo nizak redovan promet od tek 6,1 milijun kuna, dionički indeksi Zagrebačke burze su nakon dva trgovinska dana u minusu danas ipak završili u plusu - Crobex je porastao za 0,89 posto, na 1.796,98 bodova, a Crobex10 povećan je za 1,15 posto, na 1.014,97 bodova. O slabom intersu investitora govori podatak da ni jedna dionica danas nije imala milijunski promet, a najviše se trgovalo dionicama HT-a kojima je ostvareno 848,7 tisuća kuna prometa. Cijena dionice HT-a je porasla za 0,39 posto, na 178 kuna. Dionicom Leda danas se trgovalo za 800,7 tisuća kuna, a cijena joj je pala za 0,26 posto, na 7.670 kuna. Visok postotni rast cijene bilježi dionica Magme, za 20,12 posto, na 2,03 kune, uz promet od 612,7 tisuća kuna. Po prometu slijede dionice Petrokemije sa 310,3 tisuće kuna, a cijena im je porasla za 1,52 posto, na 198,98 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙