FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 20. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat:

PULA - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić večeras je u pulskom hotelu "Park Plaza Histria" uoči svečanog otvaranja 60. Festivala igranog filma upriličila prijem za redatelje, glumice i glumce te autore i druge filmske djelatnike koji su, kako je rekla "stvarali i stvaraju filmove te doprinijeli uspjehu pulskog filmskog festivala". Prijemu su bili nazočni i ministri kulture Republike Slovenije i Republike Kosovo Uroš Grilc i Memli Krasniqui. "Šezdeseto izdanje filmskog festivala u Puli ne bi postojalo bez umjetnika i umjetnica iz država sljednica Jugoslavije. Ono što danas nazivamo poviješću hrvatske kinematografije u značajnoj je mjeri formirano unutar jugoslavenske kinematografije", istaknula je ministrica Zlatar Violić dodavši kako je "šezdeset godina puno u životu jedne osobe, ali i jednog festivala". Ustvrdivši kako je pulski filmski festival neosporno utjecao na društveni, socijalni i kulturni život građana Pule, ministrica Andrea Zlatar Violić kazala je da koprodukcije danas čine, kako je rekla "osnovu naše kinematografije".

ZAGREB - Zbog teške prometne nesreće u tunelu Plasina, između čvorova Otočac i Perušić, na autocesti A1, promet u smjeru Splita teče otežano i sporo, dok se u smjeru unutrašnjosti vozi nesmetano, izvijestio je HAK. I dalje je pojačan promet u oba smjera na autocesti A1 između čvorova Lučko i Bosiljevo. Na izlazu s autoceste u Lučkom kolona je oko kilometra. Na zagrebačkoj obilaznici iz smjera Buzina prema Lučkom kolona je oko dva kilometra, a iz smjera Jankomira oko kilometra. Na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru Maclja pred naplatnom postajom Trakošćan kolona je oko tri kilometra, a na Zaprešiću, u smjeru Zagreba je kilometar. Autocestom A3 Bregana-Lipovac pojačan je tranzitni promet u smjeru Lipovca, odnosno graničnog prijelaza Bajakovo.

ZAGREB - Zagrebački salon, nacionalna godišnja smotra suvremenog umjetničkog stvaralaštva, danas je zatvorio svoje 48. izdanje dodjelom Velike nagrade Ivanu Ladislavu Galeti za "Višestruki autoportret u nestajanju". Ovogodišnji Salon, kome je tema bila identitet, zbir je različitih umjetničkih pristupa i disciplina. U fokusu mu je bilo pitanja kako umjetnost propituje vlastitu egzistenciju i koliko je spremna kritički sagledati svoju poziciju unutar globalnog konteksta? Hoće li ulazak Hrvatske u EU utjecati na identitet pojedinca, zajednice i okruženja u cjelini? Galetin nagrađeni rad predstavlja fotografiju - autoportret snimljenu 25. rujna 1980. godine u pariškom Centru Georges Pompidou. Prvog dana kad je nastala imala je prodajnu cijenu jedan euro, a vrijednost joj svakim danom raste recipročno s njenim nestajanjem za jedan euro. Današnja joj je cijena premašila 12 tisuća eura. Radove je izložilo šest pozvanih umjetnika: Boris Cvjetanović, Branka Cvjetičanin, Ivan Ladislav Galeta, Dalibor Martinis, Goran Trbuljak i Vlasta Žanić, te nekoliko desetaka izabranih umjetnika.

VELIKA GORICA - Aktualni gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić izabran je danas na izbornoj skupštini za predsjednika velikogoričkog HDZ-a, priopćeno je iz te stranke. Na izbornoj skupštini uz predsjednika izabran je i novi gradski odbor od 21 člana. "Ovaj izbor je velika čast, ali i još veća odgovornost. Gorički HDZ s izbornim rezultatima kojima smo potvrdili moj mandat gradonačelnika i ostvarili većinu u Gradskom vijeću, sada ima priliku ostvariti brojne projekte za našu Veliku Goricu. Kao što sam u kampanji isticao, sada imamo priliku dovršiti posao", istaknuo je Barišić te dodao kako i samu stranku treba ujediniti i u nju unijeti pozitivne promjene. Barišić je bio jedini kandidat za predsjednika, budući da kandidatura Kreše Hubaka nije prihvaćena.

VUKOVAR - Nakon pune 22 godine vjenčanja u Vukovaru ponovno se obavljaju u Dvorzu Eltz, u Mramornoj dvorani koja nakon obnove nosi i ime Dvorana zrcala, a čast da obnove nekadašnju tradiciju sklapanja brakova u Dvorzu Eltz imala su danas čak tri vjenčana para. Upravo Dvorana zrcala, prepoznatljiva po središnje postavljenom kaminu s portretnim medaljonom Jakoba Filipa Eltza, još je u sjećanju mnogih Vukovaraca s obzirom da su se mnogi fotografirali kraj kamina bilo kao mladenci ili njihovi kumovi, roditelji, prijatelji. Vjenčanja su se u Dvorcu Eltz obavljala od sedamdesetih godina prošloga stoljeća da bi tradicija bila prekinuta sa agresijom na Vukovar 1991. Nakon rata, vjenčanja su se obavljala u učionici za nastavu prve pomoći Gradskog društva Crvenoga križa u Vukovaru što je izazivalo veliki broj negativnih komentara glede neprimjerenosti tog prostora za čin sklapanja braka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙