FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 19. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

FRANKFURT - Europska središnja banka najavila je da će ublažiti propise o kolateralima koje prihvaća od banaka u zamjenu za kredite kako bi potaknula kreditiranje u krizom zahvaćenoj eurozoni. U bijenalnom izvješću o kontroli rizika ECB je istaknuo da su odlučili dopustiti bankama da kao jamstvo za kredite nude širi raspon vrijednosnih papira utemeljenih na imovini. Središnja banka eurozone u potrazi je za metodama kojima bi olakšala pristup financiranju za realni sektor. Banku i ostale europske institucije posebno zabrinjavaju teškoće malih i srednjih poduzeća u pojedinim zemljama s dobivanjem kredita. Ta poduzeća čine kičmu europskog gospodarstva, ali njihovo poslovanje uvelike koče visoki troškovi financiranja. Konačni je rezultat kašnjenje oporavka u cijeloj regiji. Prema promjenama propisa o kolateralima koje će vjerojatno stupiti na snagu u listopadu, ECB će sniziti minimalni prihvatljivi kreditni rejting kolaterala za šest kategorija vrijednosnica. Tako će ubuduće umjesto dva AAA rejtinga morati imati samo dva A rejtinga, ističe se u priopćenju. ECB će i dalje tragati za mogućnostima poboljšanja uvjeta financiranja malih i srednjih poduzeća, dodaje se.

ZAGREB - Najnoviji signali iz mađarske vlade o potencijalnoj novoj pomoći dužnicima po kreditima u stranoj valuti, prodaja golemog paketa dionica izvršnog direktora mađarske OTP banke i posljedičan oštar pad njezinih cijena, uz obustavu trgovanja, uzbunili su ovih dana sudionike tamošnjih tržišta, prenose europski mediji. Glavni razlog zbog kojeg vlada razmišlja o reviziji zakona o ugovorima o kreditima u stranoj valuti su promjene valutnih tečajeva, stoji u odgovoru mađarskog ministarstva pravosuđa na Reutersov upit. Ministarstvo navodi da će se vlada fokusirati na promjene valutnih tečajeva dok bude razmatrala nove zakone o izmjeni uvjeta ugovora o kreditu u stranoj valuti i o pomoći problemima pritisnutim vlasnicima kredita u stranim valutama. "Razlog koji opravdava izmjenu ugovora prije svega je promjena valutnih tečajeva, jer zajmoprimac ne može biti kriv što je postao nesposoban vraćati dugove radi vanjskih razloga, kao što je pogoršanje valutnog tečaja", dodaje ministarstvo. Ministar pravosuđa i potpredsjednik vlade Tibor Navracsics je izjavio da vlada razmatra zakone o retroaktivnim izmjenama uvjeta ugovora o kreditima u stranoj valuti putem zakona koji bi bio usvojen u jesenskom zasjedanju parlamenta.

NEW YORK - Tržišta valuta danas su se fokusirala na predstojeće izbore za gornji dom japanskog parlamenta, uz neznatne promjene valutnih tečajeva u kojima su dominirali jen i australski dolar. Dolar je tako dosegnuo najvišu vrijednost prema jenu u tjedan danas da bi se naknadno stabilizirao na 100,31 jena, što znači da je na gubitku prema japanskoj valuti od 0,1 posto u odnosu na jučerašnje zatvaranje. Prema euru zelena je novčanica ostala gotovo nepromijenjena pa se jedinstvenom europskom valutom trgovalo po 1,3109 dolara. Jen će vjerojatno i dalje biti ranjiv na snažno ublažavanje monetarne politike u Japanu, dok dolar podupiru solidni izgledi da će središnja američka banka u drugoj polovini godine početi smanjivati poticajne mjere za gospodarstvo. Među ostalim valutama isticao se australski dolar, koji je ojačao nakon što je kineska središnja banka najavila dugo očekivane izmjene u postupku određivanja ključnih kamatnih stopa. Narodna banka Kine danas je tako ukinula minimalnu kamatu za bankovne kredite. To znači da će banke ubuduće moći po vlastitom nahođenju snižavati kamate kako bi privukle potencijalne klijente za kredite. U takvom je okruženju australski dolar ojačao prema američkom imenjaku 0,5 posto i njime se trgovalo po 92,11 američkih centi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙