FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 19. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Po mnogo čemu ova je turistička sezona specifična i teško usporediva s lanjskom, pa tako i u fizičkim pokazateljima koji su u prvom dijelu srpnja u nekim regijama i smještajnim kapacitetima slabiji, u nekim bolji od lanjskih, ali se dodatnim mjerama nastoji utjecati na tržišta te ublažiti eventualne minuse, izjavio je danas ministar turizma i predsjednik Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Darko Lorencin po završetku sjednice Turističkog vijeća HTZ-a. Direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić na sjednici Vijeća kazala je da je ova sezona, pa i srpanj, prema informacijama s terena, u većem dijelu primorskih destinacija ili blago u plusu ili slična prošloj godini, osim Istre koja bilježi pad. Hotelijeri su, po onom što čuje, na lanjskoj razini, ali i s problemom pada dolazaka ruskih turista te Nijemaca, što je Matešić objasnila trajanjem škole u tri njemačke pokrajine, među kojima i u Bavarskoj, do danas, 19. srpnja, što bi značilo da se njemački turisti pojačano u Hrvatskoj mogu očekivati od ovog vikenda. Neki članovi Vijeća istaknuli su da i za kolovoz ima još nepopunjenih 'datuma i kreveta'. Na Kvarneru su neki hotelijeri u minusu, trenutno 'fale' Talijani i Slovenaci. Istra trenutno bilježi pad fizičkog prometa od oko 3 posto kojeg neće biti lako nadoknaditi do kraja godine.

ZAGREB - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić poručio je danas da monetizacija autocesta ne znači njihovu prodaju ponovivši kako se kroz davanje autocesta u koncesiju želi smanjiti javni dug i učiniti državni proračun održivim na dugi rok. Ministar Hajdaš Dončić danas je kod naplatne postaje Lučko, zajedno s ministrima zdravlja i turizma Rajkom Ostojićem i Darkom Lorencinom dijelio turistima letke. Novinari su ga pitali što će se dogoditi ako ne dođe do monetizacije autocesta i prodaje tvrtki u državnom vlasništvu. "Bit će vrlo teško kontrolirati javni dug", odgovorio im je Hajdaš Dončić te ponovio da će do toga doći "ako se ne dogodi brza privatizacija nekih tvrtki koje nisu strateške". Pritom, naglašava ministar, "tu ne govorimo i nikad nećemo govoriti o privatizaciji voda i šuma" već o tvrtkama "koje su zapravo na tržištu" poput Croatia Airlinesa i HŽ Carga. "Isto tako, monetizacija autocesta, odnosno koncesija autocesta ne znači njihovu prodaju. Nama je prije svega cilj sačuvati javne financije, ne ići u daljnje restrikcije koje se tiču, recimo, plaća zaposlenika u javnom sektoru, mirovina, nego na ovaj način smanjiti javni dug i učiniti državni proračun održivim na dugi rok", rekao je Hajdaš Dončić.

VARAŽDIN - U Hrvatsku je pristiglo prvih 8800 snimaka iz Vojno-geografskog instituta iz Beograda i sada je na redu postupak georeferenciranja kako bi se točno utvrdilo koji su objekti izgrađeni do 15. veljače 1968., a koji između i nakon 21. lipnja 2011., potvrdila je danas ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš. Govoreći o pristiglim snimkama, ministrica je istaknula da odmah idu u obradu kako bi se što žurnije dostavili katastarskim uredima po gradovima i županijama te na uvid građanima. Iz Beograda će stići oko 30.000 snimaka, najavila je nakon radnog sastanka u Varaždinu, gdje je sa županima sjeverne Hrvatske razgovarala o legalizaciji i broju podnesenih zahtjeva. Radi što bržeg skeniranja snimaka, osim iz Hrvatske, upotrebljavaju se i strojevi iz Slovenije, Makedonije i Crne Gore bez naknade jer su u institutu u Beogradu i snimke za spomenute države, objasnila je Mrak-Taritaš. Nije spomenula rok u kojem će iz Beograda stići sve snimke, jedino je istaknula da se u institutu snimke skeniraju 24 sata.

ZAGREB - Do otprilike početka kolovoza u Glavnom uredu Hrvatske turističke zajednice (HTZ) trebala bi temeljem današnje odluke Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice početi reorganizacija koja će nakon više od deset godina tom uredu donijeti novi ustroj, ali i oko 14 novih radnih mjesta, a sve usklađeno s prvim postavkama novog strateško marketinškog plana hrvatskog turizma 2024.-2020. koji treba biti dovršen do studenog ove godine. O tome je danas relativno burno i dugo raspravljalo na sjednici Turističkog vijeća HTZ-a, koje je na kraju prihvatilo predložene prve postavke strateško marketinškog plana i reorganizaciju Glavnog ureda, uz nekoliko kritika i prijedloga. Strateško marketinški plan hrvatskog turizma od lipnja ove godine izrađuju tvrtke Horwath Consulting iz Zagreba i THR iz Barcelone, koje su kao i pri kreiranju prijedloga reorganizacije Glavnog ureda dosta koristili iskustva švicarske i austrijske nacionalne turističke organizacije. Cilj tog plana, koji je, kako je kazao ministar turizma i predsjednik HTZ-a Darko Lorencin, usklađen i s novom Strategijom razvoja turizma do 2020., je da putem dubinske strateške analize tržišta i dodatnih šest tržišnih istraživanja dođe do novih marketing taktika komuniciranja i promocije na tržištima što u konačnici treba povećati i kvalitetu i konkurentnost hrvatskog turizma.

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila je danas Milanu Cariću objavljivanje ponude za preuzimanje Domaće tvornice rublja (DTR), a cijena koju se Carić obvezuje platiti je 12,59 kuna po dionici. Za Carića je obveza objavljivanja ponude za preuzimanje nastala 20. svibnja stjecanjem 70.587 redovnih dionica DTR-a, pojedinačne nominalne vrijednosti 370 kuna, što predstavlja 66,45 posto udjela u temeljnom kapitalu tvrtke. Carić navodi da djeluje zajednički s Antom Nobilom, temeljem sporazuma o zajedničkom djelovanju zaključenog 16. svibnja ove godine.

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pozvala je danas sve zainteresirane da u idućih deset dana, odnosno najkasnije do 29. srpnja dostave svoje primjedbe i mišljenja o koncentraciji dva najveća hrvatska maloprodajna lanca kioska - Tiska i iNovina. Agencija je 12. srpnja zaprimila potpunu prethodnu prijavu namjere provedbe koncetracije do koje bi došlo promjenom kontrole nad iNovinama i to njihovim pripajanjem Tisku. Većinski vlasnik Tiska je koncern Agrokor sa 54,13 posto dionica, a slijedi Adris grupa s udjelom od 25,86 posto. Adris grupa u iNovinama drži vlasnički udjel od 88,8 posto. Koncentracija Tiska i iNovina, kako se navodi, imat će učinke prvenstveno na tržištu trgovine na malo pretežito tiskom i duhanskim proizvodima u specijaliziranim prodavaonicama na teritoriju Hrvatske.

ZAGREB - Vrijednost dioničkog indeksa Zagrebačke burze Crobexa danas je pala za 0,32 posto, na 1.850,69 bodova, a Crobex10 smanjen je za 0,39 posto, na 1.041,66 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 23,3 milijuna kuna, pri čemu su dvije dionice imale milijunske promete. Najtrgovanija je s 5,6 milijuna kuna prometa bila dionica HT-a kojoj je cijena porasla za 0,30 posto, na 183,54 kune. HT je danas objavio da je sklopio dva ugovora o obavljanju poslova specijalista za trgovinu dionicom te tvrtke - jučer s Inetekapital vrijednosnim papirima, a danas s Erste&Steiermärkische Bank. Dionica Valamar Adria Holdinga protrgovano je za 1,4 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,18 posto, na 157,90 kuna. Po prometu slijedi dionica Podravke s 984,9 tisuća kuna i padom cijene od 1,22 posto, na 243 kune. Na jučerašnjih 4.300 kuna ostala je cijena dionice Ine, s prometom od 904,7 tisuća kuna, dok je povlaštena dionica Adris grupe izgubila na cijeni za 1,05 posto i dan, uz promet od 796,2 tisuće kuna, završila na 283 kune. Dionici Petrokemije, nakon jučerašnje rasta za 6,79 posto, cijena je danas pala za 3,13 posto, na 213,11 kuna, a imala je promet od 750,6 tisuća prometa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙