FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržišta valuta u očekivanju japanskih izbora

NEW YORK, 19. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Tržišta valuta danas su se fokusirala na predstojeće izbore za gornji dom japanskog parlamenta, uz neznatne promjene valutnih tečajeva u kojima su dominirali jen i australski dolar.

Dolar je tako dosegnuo najvišu vrijednost prema jenu u tjedan danas da bi se naknadno stabilizirao na 100,31 jena, što znači da je na gubitku prema japanskoj valuti od 0,1 posto u odnosu na jučerašnje zatvaranje.

Prema euru zelena je novčanica ostala gotovo nepromijenjena pa se jedinstvenom europskom valutom trgovalo po 1,3109 dolara.

Indeks dolara prema košarici ključnih svjetskih valuta spustio se 0,1 posto, na 82,754 bodova.

Pozornost tržišta bila je usmjerena na predstojeće izbore za gornji dom japanskog parlamenta. Ankete pokazuju da će vladajući liberalni demokrati premijera Shinza Abea i njihov koalicijski partner Nova stranka Komeito osigurati komotnu većinu.

Takav ishod osigurao bi premijeru Abeu širok manevarski prostor za mješavinu mjera koju određuju izuzetno blaga monetarna politika, pojačana javna potrošnja i strukturne reforme, što bi moglo snažno pritisnuti jen.

"Po svemu sudeći, ne bude li velikih iznenađenja, Abe će vjerojatno konsolidirati vlast i nastaviti s blagom fiskalnom i monetarnom politikom", procjenjuje Boris Schlossberg iz njujorškog BK Asset Managementa.

Jen će tako vjerojatno i dalje biti ranjiv na snažno ublažavanje monetarne politike u Japanu dok dolar podupiru solidni izgledi da će središnja američka banka u drugoj polovini godine početi smanjivati poticajne mjere za gospodarstvo.

Među ostalim valutama isticao se australski dolar, koji je ojačao nakon što je kineska središnja banka najavila dugo očekivane izmjene u postupku određivanja ključnih kamatnih stopa, što bi moglo sniziti troškove financiranja za komopanije. Kina je inače značajna destinacija za australski izvoz.

Narodna banka Kine danas je tako ukinula minimalnu kamatu za bankovne kredite. To znači da će banke ubuduće moći po vlastitom nahođenju snižavati kamate kako bi privukle potencijalne klijente za kredite.

U takvom je okruženju australski dolar ojačao prema američkom imenjaku 0,5 posto i njime se trgovalo po 92,11 američkih centi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙