FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki podaci poduprli dolar

LONDON, 27. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Dolar je u četvrtak ojačao prema jenu na međunarodnim tržištima valuta dok je prema euru bio tek na neznatnom gubitku nakon ohrabrujućih podataka s američkog tržišta nekretnina.

Dolar je tako poskočio prema jenu 0,6 posto, na 98,36 jena. Prema euru bio je na neznatnom gubitku, od 0,1 posto, stabiliziravši se na 1,3019 dolara. Nakratko je dosegnuo i 1,3002 dolara za euro.

Najnoviji podaci iz Sjedinjenih Država pokazali su da je u svibnju prodano čak 6,7 posto više kuća nego u prethodnom mjesecu. Anketa koju je proveo Reuters pokazala je da su analitičari očekivali 1-postotni rast.

Taj je podatak podigao prinose na američke državne obveznice, podupirući zelenu novčanicu, jer ulagači procjenjuju da su porasli izgledi da američka središnja banka ipak počne smanjivati program monetarnih poticaja za gospodarstvo.

Vremenska odredica ukidanja tog programa u fokusu tržišta još otkada je guverner Ben Bernanke kazao da je gospodarski oporavak sada dovoljno snažan da banka počne postupno ukidati monetarne poticaje u nastavku godine. Rokovi ukidanja ovisit će o stabilnosti tog oporavka.

Stoga su sve oči uprte u američke makrogospodarske pokazatelje a posebno u izvješće američke vlade o zapošljavanju u lipnju, koje će biti objavljeno za tjedan dana, budući da je Fed upravo zapošljavanje odredio kao ključni kriterij za kreiranje monetarne politike.

Današnje izvješće o tržištu nekretnina prikazalo je u povoljnijem svjetlu i skroman oporavak osobne potrošnje u svibnju, za 0,3 posto, i blagi pad broja novih zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlene u prošlom tjednu.

"Procjenjujemo da će dolar i dalje jačati dok bi euro trebao slabiti s obzirom na nedavne prilično obeshrabrujuće izjave dužnosnika Europske središnje banke (ECB)", ističe Tim Levinson iz ING-a.

Tako je predsjednik ECB-a Mario Draghi u ponedjeljak izjavio da ukupni gospodarski izgledi u eurozoni i dalje jamče blagu monetarnu politiku a izlaz je još uvijek daleko.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙