FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 19. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

WASHINGTON - Međunarodna agencija za kreditne rejtinge Moody's promijenila je prognozu za kreditni rejting SAD-a iz negativne u stabilnu, potvrdivši mu ujedno vrhunski AAA rejting. Među glavnim razlozima za poboljšanu prognozu u Moody'su izdvajaju smanjenje proračunskog manjka. U obrazloženju navode da američko gospodarstvo raste po višoj stopi u usporedbi s nekoliko drugih gospodarstava istoga ranga s vrhunskim 'trostrukim A' rejtingom i pokazuje svojevrsnu otpornost na izrazitije usporavanje rasta proračunske potrošnje. Očekuju daljnje smanjenje manjka u američkom proračunu u idućim godinama.

PARIZ - Francuska je napokon usvojila reformu bankovnog sustava kako bi spriječila reprizu financijske krize kakva je potresla svijet 2008., iako njezina konačna verzija nije stroga kao što se priželjkivalo. Gornji dom francuskog parlamenta odobrio je prijedlog zakona koji će prisiliti banke da određene poslove trgovanja prebace na posebne odjele. Iako se tražilo da banke striktno odvoje sve aktivnosti trgovanja od pohranjivanja depozita, novousvojeni zakon prisiljava banke da u posebne odjele izdvoje samo čisto spekulativne aktivnosti trgovanja. Zabranjuje se i visoko frekventno trgovanje, odnosno ultrabrze transakcije koje obavljaju superkompjuteri, te trgovanje izvedenicama baziranim na robi, za koje se smatra da uzrokuje oštre oscilacije cijena hrane.

RIM - Sezonski prilagođene nove narudžbe u talijanskoj industriji ponovo su porasle u svibnju, treći mjesec zaredom, podaci su državnog statističkog ureda. Sezonski prilagođene nove narudžbe porasle su u svibnju 3,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, izvijestio je Istat. To je njihov najveći rast od početka 2011. U travnju narudžbe su na mjesečnoj razini porasle 0,6 posto. Snažan su skok zabilježile domaće narudžbe, za 2,6 posto, a posebno je izrazito povećanje, od četiri posto, zabilježeno u stavci inozemnih narudžbi. Na godišnjoj su razini ukupne nove narudžbe talijanske industrije u svibnju smanjene 1,1 posto.

FRANKFURT - Europska središnja banka najavila je da će ublažiti propise o kolateralima koje prihvaća od banaka u zamjenu za kredite kako bi potaknula kreditiranje u krizom zahvaćenoj eurozoni. U bijenalnom izvješću o kontroli rizika ECB je istaknuo da su odlučili dopustiti bankama da kao jamstvo za kredite nude širi raspon vrijednosnih papira utemeljenih na imovini. Središnja banka eurozone u potrazi je za metodama kojima bi olakšala pristup financiranju za realni sektor. Banku i ostale europske institucije posebno zabrinjavaju teškoće malih i srednjih poduzeća u pojedinim zemljama s dobivanjem kredita.

BERLIN - Njemački milijarder bio je dobra vila za mjesto Grebenhain kojem je pomogao da pokrije dugove s 2,1 milijun eura. "Najprije sam bio iznenađen a potom je prevladala radost", rekao je gradonačelnik Grebenhaina u regiji Hessen Manfred Dickert, kojemu će donacija pomoći da nakon odlaska s funkcije ostavi čiste financije. Lutz Mario Helmig, kirurg koji je dugo radio u tom mjestu s manje od 5.000 stanovnika, prije nego je utemeljio dvije klinike, iznio je svoju namjeru u "osobnom razgovoru" s gradonačelnikom, pojasnio je potonji. Po časopisu Manager Magazin, bogatstvo Lutza Marija Helmiga procjenjuje se na 1,4 milijarde eura i on se nalazi na 70. mjestu na popisu 500 najbogatijih Nijemaca.

LONDON - Cijene nafte premašile su razinu od 109 dolara na međunarodnim tržištima jer su ohrabrujući ekonomski podaci i nagli pad zaliha u Sjedinjenim Državama signalizirali bolju potražnju u najvećem svjetskom potrošaču. U Londonu je cijena barela sirove nafte porasla 35 centi, na 109,05 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 55 centi višoj cijeni, od 108,59 dolara. Ujedno se razlika u cijenama nafte na američkom i londonskom tržištu smanjila na samo 80 centi, s više od 23 dolara koliko je iznosila u veljači.

TOKIO - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale jer ulagače zabrinjava usporavanje rasta kineskog gospodarstva, a oprezni su i zbog izbora za gornji dom parlamenta u Japanu. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u minusu 1,6 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru i Australiji skliznule između 0,1 i 0,4 posto. Burzovni indeksi u Hong Kongu i Šangaju ojačali su pak oko 0,2 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u minusu 0,4 posto. Azijske ulagače nisu ohrabrili jučerašnji rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu jer se plaše odljeva kapitala s azijskih na američka tržišta, s obzirom da se usporava rast kineskog gospodarstva i da predanost reformama japanske vlade možda slabi.

NEW YORK - Na Wall Streetu su jučer Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i uvjerenju ulagača da Fed neće prerano smanjiti poticajne monetarne mjere. Dow Jones ojačao je 78 bodova, ili 0,50 posto, na 15.548 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,50 posto, na 1.689 bodova, a Nasdaq indeks 0,04 posto, na 3.611 bodova. Najveći je dobitnik, s rastom od 1,3 posto, jučer bio S&P indeks financijskog sektora. Cijena dionice Morgan Stanleya skočila je 4,4 posto, nakon što je ta banka izvijestila o 42-postotnom rastu dobiti u drugom tromjesečju, znatno iznad očekivanja. S druge strane, cijena dionice Intela potonula je 3,8 posto, nakon što je najveći svjetski proizvođač čipova smanjio procjene za ovu godinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙