FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 14. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je danas da bi bilo dobro da se usvoji promjena Ustava o nezastarijevanju teškog ubojstva iz političkih pobuda. "Nemam ništa protiv. Mislim da je riječ o izmjenama koje nose jednu određenu moralnu poruku. Možemo razgovarati da li se isti cilj mogao i drugim sredstvima ostvariti, ali to nosi snažnu poruku i mislim da bi bilo dobro da se usvoje te promjene", rekao je danas za HTV u Parizu predsjednik Republike. Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović jučer je na Glavnom odboru SDP-a poručio saborskim zastupnicima, koji nisu prihvatili SDP-ovu inicijativu za promjenu Ustava, kako imaju osam tjedana do nastavka saborskog zasjedanja u rujnu, da shvate "osam riječi" kojima njegova stranka želi dopuniti Ustav i uvesti nezastarjevanje teških ubojstava iz političkih pobuda. Pritom je istaknuo kako se predsjednik Republike Ivo Josipović slaže s definicijom kakvu predlaže SDP jer ona obuhvaća sve, da "Katolička crkva po definiciji isto mora biti za to, a HDZ ne može biti protiv toga". Za Dnevnik HTV-a teolog i svećenik Adalbert Rebić kazao je da je u tome Crkva posve jasna, da bi se nezastarijevanje takvog zločina u Ustav moglo unijeti. SDP-ova inicijativa ustavnih promjena nije u petak dobila potporu saborskog Odbora za Ustav. Odbor je o prijedlogu da se ta točka uopće stavi na dnevni red sjednice glasovao neodlučno, s pet glasova za i pet protiv. Za raspravu su bili jedino SDP-ovci, protiv su glasovali zastupnici HDZ-a, HNS-a, Laburista i SDSS-a.

RIJEKA

Policija je u Rijeci jučer uhitila i danas predala pritvorskom nadzorniku trojicu osumnjičenih za više kažnjivih djela iznude i nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Uhićeni su 29-godišnjak s područja Istarske županije te 36-godišnjak i 34-godišnjak s područja Primorsko-goranske županije. Uhitili su ih policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta PU PG u suradnji s interventnom jedinicom policije Rijeka i Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci, priopćeno je danas iz primorsko-goranske Policijske uprave. Navodi se da su spomenuta kaznena djela počinjena na području Primorsko-goranske županije u 2013. godini. Prema pisanju medija, riječ je o zaštitarima, odnosno redarima koji su iznuđivali riječke ugostitelje.

SISAK

U rodnom kraju pjesnika i prevoditelja Josipa Severa (1938-1989), obilježena je 75. obljetnica njegova rođenja. Štovatelji tog prerano umrlog pjesnika okupili su se kod njegove rodne kuće u Blinjskom Kutu kod Siska, a potom su na njegov grob u susjednom Komarevu položili vijenac i zapalili svijeće. U spomen na istinskog boema, koji je za života objavio samo dvije zbirke pjesama, ali je uspješno prevodio s ruskog i kineskog, u organizaciji Zavičajnog društva u nedalekim Brđanima održana je knjižrvna tribina. O svojim susretima s pjesnikom govorio je književnik Ludwig Bauer, inače s Lidijom Dujić koautor Knjige u Sunčani i Severu. "Nakon njegove smrti 1989. godine stvorio se mit o Severu. Ipak, o njegovom se pjesničkom radu i životu premalo zna i malo ga tko razumije, iako se mnogi na njega pozivaju", rekao je Bauer. Mnoge nepoznate detalje iz života pjesnika, koji je studirao u Rusiji i Kini, a živio u Zagrebu, ispričala je njegova sestra Vlasta Sever-Vaniš. O intimnoj vezi Sunčane Škrinjarić i Severa govorila je Lidija Dujić, a pismo upućeno pjesniku pročitao je Bogdan Arnautović. Nekoliko je pjesnika pročitalo radove posvjećene Severu. Na skupu je iznesen prijedlog da Ministarstvo kulture pomogne kako bi se rodna kuća pjesnika uredila dostojno njegova imena, te da se društveni dom u Blinjskom Kutu nazove po njemu.

ĐAKOVO

U Selcima Đakovačkim održana je danas 3. šokačka alka, a slavljenički pehar i šokački šešir osvojio je 17-godišnji Marin Tomić. Na trkalištu, obrubljenom baliranom slamom, u tri kruga natjecalo se 20 konjanika iz Osječko-baranjske i susjedne Brodsko-posavske županije. Odjeveni u tradicionalno narodno jahačko ruho, drvenim kopljem gađali su kolut na visini od tri metra u sridu, ili u ništa. Staza je duga 100 metara i treba je prijeći za 12 sekundi. Najboljim alkarom pokazao se Marin Tomić iz Piškorevaca pokraj Đakova, drugi je Josip Mihaljević iz Tenje pokraj Osijeka, a treći Davor Mićan, također iz Piškorevaca. "Nisam očekivao pobjedu jer se za natjecanje nisam pripremao nego se više prijavio zbog znatiželje i druženja", izjavio je 17-godišnji Marin, kojemu je nagradu - pehar i šokački šešir, uručio đakovački gradonačelnik Zoran Vinković, ujedno i pokrovitelj Alke. Organizatori Šokačke alke su Konjogojska udruga lipicanske pasmine i Lovačko društvo Srndać.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙