FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 14. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati.

LEGRAD - Na prvu godišnjicu proglašenja UNESCO-vog prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, tzv. "Europske Amazone" između Hrvatske i Mađarske, danas je svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wildlife Fund) predala Povelju za očuvanje hrvatskih rijeka zamjeniku ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoju Dokozi. Povelja je uručena na plaži Sip kod Legrada, na samom ušću Mure u Dravu, a time je ujedno završila kampanja "Mjesec hrvatskih rijeka – Sedam riječnih čuda Hrvatske" o bogatstvu i važnosti Dunava, Drave, Mure, Save, Neretve, Omble i Zrmanje. Dokoza je podsjetio da Hrvatska pripada među zemlje s najvećom bioraznolikošću u Europi, a proglašenje prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav osim zaštitne funkcije ima i bitan gospodarski potencijal. Mađarski državni tajnik za okoliš Zoltán Illés istaknuo je kako je značajno što se odustalo od prijašnjih planova za razvoj hidroelektrana, a obje zemlje usredotočile su se na očuvanje ekološke ravnoteže.

PULA - Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin ustvrdio je danas, komentirajući "slučaj Perković", kako se svi moraju konačno razračunati s prošlošću, te da mu nije jasno zašto su neki zastupnici u Saboru bili protiv moguće ustavne odredbe da ne zastarjevaju ubojstava s političkim predznakom. "To nije odredba koja bilo koga isključuje. Oni koji su to radili i u tome sudjelovali neka odgovaraju, kao što odgovaraju oni koji su počinili ratni zločin na prostoru Hrvatske", kazao je. Jasno je da se ne može ljudima koji su sudjelovali u političkim motiviranim ubojstvima suditi na temelju kaznenog zakona jer su djela u zastari, pa ne preostaje ništa drugo nego promijeniti Ustav, poručio je Kajin.

RIJEKA - Na poziv Saveza poljskih vojvodstava, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina boravit će s izaslanstvom Hrvatske zajednice županija od 14. do 16. srpnja u Zapadno pomorskom vojvodstvu te sudjelovati na II. Forumu hrvatskih i poljskih regija, priopćeno je danas iz Primorsko-goranske županije. Komadina će održati izlaganje na temu "Projekti koridora Baltik –Jadran i CETC ROUTE65 i njihova povezanost sa razvojem gospodarske suradnji između Poljske i Hrvatske". Također će predstaviti potencijale riječke luke kao glavne izvozne luke za mađarske, slovačke, češke i poljske tvrtke, što je i preduvjet za uvoz robe s rastućeg tržišta dalekog istoka.

ZAGREB - Treći međunarodni festival klasične glazbe u Novom Vinodolskom otvara se 16. srpnja nastupom Zagrebačkog komornog orkestra, uz solista Maxima Fedotova, a do 21. kolovoza donosi niz koncerata hrvatskih i inozemnih glazbenika. Za 24. srpnja najavljen je nastup klavirskog dua Slađana Buklijaš i Maria Mikulić Štimac, dok će 30. srpnja Renesansni ansambl "Marco Polo" pod dirigentskim vodstvom Ante Milića održati koncert renesansne i srednjovjekovne glazbe. Uslijedit će koncert Vladimira Viarda, jednog od istaknutijih ruskih pijanista koji već dvadeset godina živi u SAD-u. Istaknuta mezzosopranistica Katja Markotić i gitarist Maroje Brčić nastupit će 14. kolovoza, a posljednji koncert održat će 21. kolovoza riječki Kvartet Veljak. Festival se održava u prostoru župne crkve sv. Filipa i Jakova ili na prostoru ispred crkve.

ZAGREB - Zagrebačko kino Europa od ponedjeljka, 15. srpnja, počinje s programom "Propustili ste, pogledajte" koji donosi dvadesetak ponajboljih repriznih filmova s repertoara tog kina, nagrađivanih na velikim svjetskim filmskim festivalima u Cannesu, Sundanceu ili Berlinu. Program započinje jedan od najboljih prošlogodišnjih filmova, "Ljubav" Michaela Hanekea, koji je dobio Oscara i nagradu Europske filmske akademije, te pobijedio u Cannesu. Tu su i nagrađivana komedija "Vila", treći film Dominique Abel, Fione Gordon i Brune Romyja, te film "Sram" Stevea McQueena s Michaelom Fassbenderom u glavnoj ulozi, koji je već u svom premijernom izdanju na Zagreb Film Festivalu izazvao velik interes. Prikazat će se i "Zaustavljeni", njemačka drama Andreasa Dresena koja je osvojila glavnu nagradu programa "Izvjesni pogled" u Cannesu, dobitnik Zlatnog medvjeda i službeni talijanski kandidat za Oscara "Cezar mora umrijeti", kao i niz drugih igranih i dokumentarnih filmova.

ZAGREB - Na većini cesta u smjeru mora promet je srednje gust, a pojačan prema unutrašnjosti, u priobalju duž Jadranske magistrale (D8) i povremeno na Riječkoj obilaznici. Kod naplatnih postaja Lučko u smjeru Zagreba kolona vozila duga je oko kilometar, a na autocesti A2 Zagreb-Macelj povremeno je pojačan priljev vozila kod naplatnih postaja Trakošćan, no nema dužih kolona, izvijestio je poslijepodne HAK. Zbog radova zatvorene su ceste D1 između Udbine i Gračaca, obilazak je Udbina-Gornja Ploča-Lovinac-Sveti Rok-Gračac i D28 Sveta Helena–Vrbovec između čvorova Dubrava i Cugovec, s obilaskom preko Vrbovca. Između čvorova Zdenčina i Lučko kod naplatnih postaja Demerje u smjeru Zagreba na A1 zatvoreni su traci za brzi ENC prolaz.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙