FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 14. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

PARIZ

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović pljeskom je u nedjelju u Parizu ispratio hrvatsku zastavu koju su nosili pripadnici Hrvatske vojske u svečanom vojnom mimohodu kojim Francuska obilježava nacionalni praznik, dan pada Bastille. Josipović u Parizu boravi na poziv predsjednika Francoisa Hollandea, kao i 75 hrvatskih vojnika iz svih triju grana: kopnene vojske, mornarice i zrakoplovstva, doznaje Hina iz izvora u hrvatskome izaslanstvu. Ovogodišnju vojnu paradu Elizejskim poljanama otvorile su malijske snage. Francuski predsjednik dovezao se u zapovjednom vozilu od Slavoluka pobjede. Zrakoplovi francuske vojske obojali su nebo bojama francuske zastave i nadletjeli počasnu ložu u kojoj su uz Hollandea bili i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, privremeni malijski predsjednik Dion Counda Traore te ministri obrane 13 afričkih zemalja koji sudjeluju u operaciji u Maliju.

KAIRO

Egipatski prijelazni premijer Hazem al-Beblavi okuplja u nedjelju svoju vladu koja bi trebala upravljati zemljom do novih izbora, dok se mir polako vraća na ulice glavnog grada Kaira deset dana nakon što je vojska svrgnula predsjednika Mohameda Mursija. El-Beblavi, 76-godišnji liberalni ekonomist koji je prošli tjedan imenovan prijelaznim premijerom, okuplja tehnokrate i liberale u vladu koja će voditi Egipat pod privremenim ustavom do izbora koji se trebaju održati u roku od šest mjeseci. Bivši egipatski veleposlanik u SAD-u Nabil Fahmi prihvatio je mjesto ministra vanjskih poslova, što je svojevrsni pokazatelj važnosti koju vojne vlasti pridaju odnosima sa supersilom koja Egiptu godišnje šalje vojnu pomoć vrijednu 1,3 milijarde dolara. Bivši visoki diplomat UN-a i direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei prisegnuo je kao novi potpredsjednik vlade.

BELFAST

Tijekom nasilja koje u Belfastu traje drugu noć zaredom, a pokrenuli su je protestantski prosvjednici, ozlijeđeno je sedam policajaca, rekao je u nedjelju glasnogovornik sjevernoirske policije. Prethodne su večeri u nasilju i sukobima ozlijeđena 32 policajaca i jedan politički dužnosnik. U noći na subotu policija je uhitila 11 demonstranata, a prethodnu večer njih 22. Mladi protestanti koji su nosili kapuljače, a neki su maskirali lica i isticali britanske zastave, napali su policajce molotovljevim koktelima, kamenjem i bocama. Policija je odgovorila gumenim mecima i vodenim topovima.

RIM

Senator i član talijanske stranke Sjeverne Lige, koja se protivi dolasku imigranata u Italiju, uvrijedio je prvu talijansku crnu ministricu u povijesti zemlje Cecile Kyenga, usporedivši je s orangutanom, što je premijer Enrico Letta u nedjelju ocijenio neprihvatljivim. Na jučerašnjem sastanku u Trevigliju blizu Bergama, senator Roberto Calderoli, poznat po polemiziranju, o ministrici za integracije kongoanskog podrijetla je izjavio: "Cecile Kyenge može biti ministrica, ali možda bi tu dužnost trebala obavljati u svojoj zemlji. Ponekad surfam internetskim stranicama i gledam fotografije naše vlade. A volim životinje... No kad vidim Kyengine slike, ne mogu ne pomisliti na njezinu sličnost s orangutanom. Ne kažem da je ona orangutan." Njegova je izjava u medijima i na društvenim mrežama izazvala brojne ljutite reakcije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙