FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 13. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Međunarodno priznati hrvatski grafički dizajner Boris Ljubičić predstavio je na izložbi "Samo plakati / Only posters", otvorenoj sinoć u No galeriji Muzeja suvremene umjetnosti, pedesetak plakata nastalih u rasponu od gotovo pola stoljeća, odnosno od 70-ih godina prošloga stoljeća do danas. Kustosica Kristina Bonjeković Stojković odabrala je plakate različitih tema - od muzejskoga, političkoga, kazališnoga, koncertnoga do sportskoga. Za mnoge od njih autor je bio nagrađen međunarodnim i hrvatskim priznanjima. Izložba je to s povodom - riječ o autorovoj donaciji plakata pa će tako, po završetku izložbe, većina radova postati dijelom fundusa MSU-a. Autoru je na toj gesti zahvalila ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić. Ljubičić je pak na otvorenju s nazočnima podijelio brojne potankosti vezane uz nastanak njegovih plakata, a sve je objedinio izrečenim stajalištem da je on, kao dizajner, odgovoran za prostor i vrijeme. Kao plakat koji je njemu osobno važan spomenuo je antologijski plakat "KRV-ATSKA" nastao 1991. na početku agresije na Hrvatsku na kojemu kombinira i prilagođava velika slova, a konačni pečat plakatu daju kapljice krvi poprskane po slovima. Ljubičić je posvjedočio da su to bile kapljice njegove krvi jer, objasnio je, "morate, poput glumca, 'ući' u sadržaj onoga što želite prikazati kako bi vam to doista i uspjelo".

SPLIT

Poklonici elektronske glazbe do posljednjeg su mjesta ispunili splitski stadion Poljud, na kojemu je jučer počeo najiščekivaniji festival ljetne sezone, Ultra Europe. Pozornica postavljena na Poljudu od 1800 četvornih metara najveća je ikad izgrađena u Hrvatskoj. Nastupa ukupno 37 izvođača, među kojima su iščekivani Avicii, Fedde Le Grandi, Knife Party, zatim DJ-Adventure Club, Hard Rock Sofa, Summery James and Ryan Marciano, sutra i Jon Rundell, W&W i Danny Avila. Zadnjeg dana festivala, 14. srpnja na Hvaru bit će održan ekskluzivni tulum Ultra Beach na kojem će nastupiti trio iz Miamija Brass Knuckles. Osim tih zvijezda, 35.000 posjetitelja iz raznih zemalja svijeta na posebnoj će pozornici zabavljati Carl Cox, te šest DJ-eva među kojima je i Pero Fullhouse. "Višemjesečne pripreme smo doveli svom kraju, a kruna svega toga je ovaj večerašnji festival Ultra Europe na splitskom Poljudu, te nakon toga i na Hvaru. Ljubitelji elektronske glazbe u Hrvatsku dolaze iz čak 75 zemalja svijeta. Interes za ovaj festival je bio izuzetno velik, što nas veseli", kazao je Joe Bašić iz tvrtke Adria MM Produkcija, koja je hrvatski partner organizatora tog spektakla, tvrtke Ultra Worldwide iz Sjedinjenih Američkih Država.

OSIJEK

Gostujućim zagrebačkim glazbeno scenskim spektaklom "Crna kuća - mjuzikl u boji" sinoć je zatvoreno ovogodišnje 13. osječko ljeto kulture, na kojem je od 29. lipnja izvedeno 30-tak različitih kulturnih sadržaja. Glazbena komedija 'Crna kuća – mjuzikl u boji' premijerno je izvedena u veljači u zagrebačkom Studentskom centru. Autor priče je Ladislav Prežigalo, glazbe Darko Hajsek, koreograf i redatelj Igor Barberić. Osječko ljeto kulture (OLJK) najveća je kulturna manifestacija u istočnoj Hrvatskoj, a već nekoliko godina nalazi se na karti ljetnih kulturnih događanja u Hrvatskoj, rekao je sinoć osječki gradonačelnik Ivica Vrkić. Naglasio je kako je tijekom ovogodišnjeg OLJK-a više od 20 tisuća posjetitelja popratilo glazbena događanja, likovne izložbe, kazališne predstave i ostalo. Poseban ugođaj Osječkom ljetu kulture, prema Vrkiću, daje i originalna pozornica na otvorenom, prostor povijesne osječke Tvrđe. Među brojnim sadržajima posebno zanimanje publike izazvala je praizvedba predstave "Jamesove mačke" Jamesa Yocea u izvedbi ansambla Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Osijek, te predstava "Heroine" u izvedbi studenata Umjetničke akademije Osijek. Ovogodišnje Osječko ljeto kulture obilježio je ulazak Hrvatske u EU, te su brojni sadržaji bili posvećeni tom iznimnom događaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙