FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 11. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Većina u saborskom Odboru za medije odbila je danas raspravljati o prijedlogu Nadzornog odbora HRT-a da se glavnog ravnatelja nacionalnog radija i televizije Gorana Radmana razriješi dužnosti te imenuje vršitelj dužnosti. Umjesto toga, izglasan je zaključak kojim se od Radmana traži očitovanje o stvarima koje mu NO stavlja na teret.

ZAGREB - Vlada će na jesen Saboru predložiti novo fiskalno pravilo, koje će u obzir uzimati ne samo rashodovnu, nego i prihodovnu stranu proračuna, najavio je danas u Saboru ministar financija Slavko Linić. Linić je u raspravi o izvršenju državnog proračuna za 2012. izvijestio da je udio rashoda u BDP-u lani smanjen za 2,1 postotni bod, čime je zadovoljeno fiskalno pravilo koje govori da se taj udio svake godine mora smanjiti za jedan postotni bod.

ZAGREB - Saborski Odbor za zaštitu okoliša i prirode danas je podržao zaključke iz izvješća o praćenju kvalitete zraka u Sisku i dinamici radova na modernizaciji sisačke Rafinerije nafte za 2011. i 2012., po kojima bi Ina trebala ubrzati drugu fazu modernizacije rafinerije i tako riješiti glavninu ekoloških problema u gradu. Jasenka Nečak iz Ministarstva zaštite okoliša je upravo rafineriju označila kao glavni uzrok onečišćenja zraka u Sisku, istaknuvši da problemi u tom smislu nisu nestali završetkom prve faze modernizacije.

ZAGREB - Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje zaključilo je da je Kurikulum zdravstvenog odgoja sa svim modulima opravdan i potreban u hrvatskim školama, priopćilo je danas Vijeće. Vijeće zdravstveni odgoj smatra opravdanim i potrebnim jer je "utemeljen na znanstvenim i stručnim spoznajama o ljudskom zdravlju i spolnosti, jer promiče vrijednosti koje su primjerene i prihvatljive za demokratsku zajednicu i njezinu javnu školu, potičući kod učenika kritički stav, osobnu autonomiju, odgovorno ponašanje, toleranciju i poštivanje prava drugih osoba".

ZAGREB - Vlada je danas, na zatvorenom dijelu sjednice, na njegov osobni zahtjev Darka Ledinskog razriješila dužnosti zamjenika ministrice socijalne politike i mladih, a novom zamjenicom imenovala je Maju Sporiš, koja je zbog nove dužnosti razriješena s mjesta pomoćnice ministrice. Nova pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih je Mihaela Matokanović Džimbeg, priopćila je Vlada.

POŽEGA - Sinoćnja eksplozija u požeškoj tvornici "Plamen", u kojoj je poginuo jedan, a ozlijeđeno troje radnika, dogodila se na staroj peći za taljenje koja je uskoro trebala prestati s radom, izvijestio je danas Stjepan Haramustek, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika iz Slavonskog broda. "Ovaj događaj se dogodio na staroj peći koja je uskoro trebala prestati s radom", izjavio je Haramustek koji je obišao mjesto nesreće, čije uzroke očevidom istražuju stručnjaci zagrebačkog Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić",

RIJEKA - Zbog nedostatka novca za normalno funkcioniranje riječkoga KBC-a, najavljeno je otkazivanje ugovora o radu na određeno vrijeme za 88 medicinskih sestara, a budu li te sestre otpuštene, organizirat ćemo štrajk, rekla je danas na konferenciji za novinare predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Belobrajić-Čahut. Prekinut ćemo rad jer se moramo izboriti za pristojnije uvjete rada, koji su neprihvatljivi i s tehničke strane jer nemamo čime raditi, rekla je.

SPLIT - Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar rekao je na današnjem druženju s novinarima da su za kupnju Hajduka zainteresirani i ruski investitori, što je, kako je ocijenio, dobro jer će cijena biti veća što je više ponuda. Gradonačelnik Baldasar istaknuo je, odgovarajući na pitanje novinara ima li, osim Amerikanaca, još ponuditelja za kupnju Hajduka, da Amerikanci ne odustaju, a se stalno javljaju novi ulagači.

ZAGREB - Od počasnog predsjednika HSS-a i bivšeg saborskog zastupnika dr. Josipa Torbara koji je umro 6. srpnja u 92. godini danas su se na komemoraciji u središnjici stranke u Zagrebu oprostili članovi obitelji, dužnosnici i članovi HSS-a te ostali prijatelji i poštovatelji. Predsjednik HSS-a Branko Hrg istaknuo je kako je Torbar od rane mladosti imao izgrađen ideal, politički i životni.

ZAGREB - Zbog ratnog zločina počinjenog 1991. protiv 16 hrvatskih civila, ratnih zarobljenika, ranjenika i bolesnika, policija je danas u Osijek privela 12 bivših pripadnika nekadašnje teritorijalne obrane Trpinja i odjeljenja milicije, doznaje se od Ravnateljstva policije. Nad uhićenima policija provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje da su u listopadu 1991. u Trpinji počinili ratni zločin protiv 16 osoba hrvatske nacionalnosti. Tereti ih se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratnih zarobljenika, ranjenika i bolesnika.

ZAGREB - Fotograf i snimatelj Toni Hnojčik, koji je 1991. bio desetak puta u Pakračkoj Poljani, posvjedočio je danas na suđenju Tomislavu Merčepu da u tom mjestu nije vidio zatočene civile, dok je za priče po kojima su u tamošnjoj osnovnoj školi mučeni srpski zarobljenici iz Bujavice rekao da su to "enormne gluposti".

LANIŠĆE - Policija protueksplozijskog odjela istarske Policijske uprave jučer je u jami na području Lanišća uništila dvije ručne bombe iz Drugoga svjetskog rata koje su u tu pronašli istarski speleolozi, izvijestila je danas istarska policija.

PULA - I dalje je ugrožen život petogodišnjeg dječaka koji je jučer pod za sada neutvrđenim okolnostima pao u bazen u dvorištu kuće u Valbandonu kraj Pule, koju koriste talijanski turisti, izvijestila je danas istarska policija. Istarska policija, koja je dojavu o tom događaju zaprimila sinoć oko 19 sati, obavila je očevid te utvrđuje sve okolnosti događaja.

ZAGREB - Na zagrebačkom Županijskom sudu sutra bi trebalo početi novo suđenje glavnom tajniku HNS-a Srećku Ferenčaku koji je u tzv. aferi nanbudo zajedno s Petrom Turkovićem nepravomoćno osuđen na godinu i pol zatvora, ali je presudu u međuvremenu ukinuo Vrhovni sud. Pred sudskim vijećem Tanje Pavelin Borzić, Ferenčak i Turković ponovno bi se trebali očitovati o optužbama da su zlouporabili položaj i ovlasti jer su od grada Zagreba 1996. po povoljnim uvjetima otkupili zemljište namijenjeno izgradnji centra za invalide, a potom ga po višestrukoj cijeni prodali Konzumu.

ZAGREB - Radnici Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) ne žele postati državnim službenicima zaposlenima u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), kako to predviđa prijedlog zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom, te će, ako Hrvatski sabor usvoji takav prijedlog, svoja radna prava pokušati zaštititi na sudu.

ZAGREB - Publikacija "Hrvatska: zemlja i ljudi" Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže, nastala u povodu ulaska Hrvatske u Euopsku uniju, prva je "osobna iskaznica" kojom se Hrvatska legitimira u novoj zajednici europskih zemalja i naroda kao njezin povijesni sastavni dio sa svojim posebnostima i specifičnostima, rečeno je na današnjem predstavljanju publikacije u Zagrebu.

ZAGREB - Film "Svećenikova djeca" Vinka Brešana, koji je zbog teme kojom se bavi i kritike katoličke crkve nerijetko opisivan kao kontroverzan, uvršten je u program Međunarodnog filmskog festivala naroda i vjera, koji će se održati u studenom u talijanskom gradu Terni. Osobito mi je drago što su "Svećenikova djeca" napokon prepoznata kao kršćanski film i vjerujem da će taj poziv promijeniti odnos određenih crkvenih krugova u Hrvatskoj prema tom filmu, izjavio je redatelj Vinko Brešan.

ZAGREB - Avvantura Festival - Film Forum Zadar, koji u svom četvrtom izdanju donosi raznolik program, od novih umjetničkih filmova i prvijenaca do dokumentaraca, kratkih filmova i mainstream naslova, održat će se od 24. do 31. kolovoza u Zadru. Osim što prikazujemo filmove, na predivnoj destinaciji okupljamo filmsku industriju i promičemo suradnju producenata, a želimo i stvoriti platformu za kreativnu industriju u Zadru, rekao je direktor festivala Sergej Stanojkovski.

ZAGREB - ZET je danas izvijestio kako će zbog asfaltiranja raskrižja Zvonimirova/Heinzelova od 12. do 15. srpnja na nove lokacije biti izmještena početno-krajnja stajališta autobusnih linija koje prometuju tim dijelom Zagreba. Linije 215 (Kvaternikov trg – Trnava), 216 (Kvaternikov trg – Resnik – Ivanja Reka), 217 (Kvaternikov trg – Struge – Petruševečko naselje), 237 (Kvaternikov trg – Kozari putevi) i 276 (Kvaternikov trg - Ivanja Reka – Dumovec) bit će izmješteni na novu lokaciju u Heinzelovoj ulici (oko 20 metara od raskrižja Banjavčićeva/Heinzelova).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙